Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jkjkhgkc

dlaczego ateiści tak sie rzucają o chrzciny??

Polecane posty

Gość iwan wladimirowicz palmow
koko - przecież to ateiści ciągle piszą, że żyjemy w kraju katolickim gdzie o wszystkim decyduje kler ( czarni, sukienkowi czy jak tam ich ładnie z tolerancją nazwiecie ). to zdecydujcie się, żyjemy w państwie świeckim czy katolickim ciemnogrodzie ( kolejny popis tolerancji)

Moorland - poważnie takie jazdy miałaś? ja tam swojej już nie pamiętam.

Gość hiszpanska inkwizycyja
Yhu...ja tez bronie swojej indywidualnosci a agresji we mnie nie ma.Nikogo epitetami nie obrzucam i nie wysmiewam.Slyszalam za to pod swoim adresem epitety z tytulu braku wiary.Uwazasz,ze to fair?Sama sie burzysz i rzucasz...a powinnas tlumaczyc i probowac zrozumiec.Ja wiem ,ze chrzescijanstwo szerzono ogniem ale teraz juz chyba inne czasy,prawda?Nie chcesz by Tobie cos odbierano-ja tez nie chce.

Moorland - nie śmiej się, jak araby przyjdą turbany też, oni się nie będą z politpoprawnością pierdolili

jak to co mi zrobiono? Poddano mnie zabononnym rytualom! Takim jak chrzest np. kiedy nie bylam jeszcze w stanie sie na to zgodzic... jak to inaczej nazwiesz?? Kiedy tylo zaczelam poznawac inne religie, i ewentualny ich bark poczulam sie oszukana, ze z gory przypisano mi jedna jedyna prawdziwa prawde! I potraktowano jak glupca... I cale dziecinstwo utrzymywano mnie w przekonaniu do tych racji, a w dodatku mnie indoktrynizowano, a moi rodzice nie widzieli w tym nic zlego! To dla nie nie do pomyslenia! Powinna byc etyka, wszystkie religie, a w wieku lat 18 chrzest jesli tos sie zdecyduje! Ale to przeciez pozwoliloby na samodzielnie myslenie i prawda jest, ze nikt by tego boga nie potrzebowal... bo to co wloza ci do glowy od 2 do 10 roku zycia, bazujac w dodatku na wierze i strachu, trudno pozniej przelozyc na logike :)

Ta, poważnie. Pamiętam to bo właśnie jakoś tak zawsze z religijnością w mojej rodzinie miałam na pieńku ;)

kocoszanel - gdyby chrzest był czymś w rodzaju kobiecego "obrzezania" to rozumiem, ale tak to można się tylko uśmiechnąć. no ochrzczono cię, ale co z tego? jakieś trwałe kalectwo cię dotknęło z tego tytułu?

Powinna byc etyka, wszystkie religie, a w wieku lat 18 chrzest jesli tos sie zdecyduje! wszystkie religie. łącznie ze scjentologią, Jedi i potworem spagetti:D

bo to co wloza ci do glowy od 2 do 10 roku zycia, bazujac w dodatku na wierze i strachu, trudno pozniej przelozyc na logike jakoś tobie, Moorland, i wielu innym się udało:)

ja akurat byłam jakimś mało uduchowionym dzieckiem...no i rodzice co prawda piekłem mnie nie straszyli, ale w kościele co niedziele liczyłam ilość szybek w witrażach :D

Gość mireczkaa
ktoś tu napisał, ze wielka sprawa sie stała bo skropili głowę niemowlakowi..Wy w ogole wiecie co to jest chrzest?? I nie żyjemy w kraju katolickim!

mireczka - dla ateistów jest to właśnie tylko skropienie głowy

Moorland i dzięki temu miałaś fory na matematyce licząc szybciej od kolegów

No ba :p Jedno z ciekawszym moich rozmyślań na temat kościoła było czysto architektoniczne. Kościół miał ciekawy sufit - ogromne belki tworzyły "szachownice", a ja się mocno zastanawiałam czy gdyby odwrócić ten kościół do góry nogami to czy te belki byłyby tak wysokie jak ściany. I po ponad dekadzie dalej to pamiętam! :D

Gość yhutyujh
koco - a skoro tak Cie to boli to poprostu idz do ksiedza swojej parafii i powiedz ze chcesz zrezygnowac z członkostwa wg mnie dzikie szlenstwo koko na ten temat powinno sie skonczyc u psychologa, bo nie wierze aby komukolwiek działa sie przez chrzciny wielka krzywda, chyba tylko czorcie nasienie by tak reagowało jak ona, moge sie załozyc ze na wszytsko inne tez tak reaguje, czy to jest normalne? i moge powtorzyc jeszcze raz TAK ZYJEMY W KATOLICKIM KRAJU

Gość katolicy myślą,że mają monopol
na Boga.....haha ale wy jesteście naiwni!czarni wdrukowało wam ,że chrzest i te wszystkie indiańskie obrzędy zbliżają was do Boga!ba....nawet bez nich oddalamy się od Niego! logika paralityka,wiecie dlaczego jest tylu pseudoateistów? oni wierzą w Boga w jakiejś tam formie ALE MAJĄ W NOSIE CAŁĄ TĄ INSTYTUCJĘ WŁADCZO-PIENIĘŻNĄ JAKĄ JEST KOŚCIÓŁ! WY TEGO NIE ROZDZIELACIE BO WAS WŁAŚNIE UROBIONO-ZERO MYŚLENIA I SAMODZIELNEGO DOCHODZENIA DO BOGA! TYLKO POD KURATELĄ KK.....

scjentologią, Jedi i potworem spagetti" jesli uwazasz to za religie... ale wg mnie powinna na etyce byc mowa o kazej wierze, religii, idologii, o sektach, o plemiennych wierzeniach, a nawet voodoo :) Widzisz cos zlego w szerokiej wiedzy na takie tematy? Poza szerokim wyborem? :D

Troche slabe to, ze Wy jako katolicy twierdzicie , ze chrzest jest dla was "skropieniem glowy niemowlakowi" heh wychodzi na to, ze dla mnie jako ateistki ma to wieksze znaczenie niz dla Was jako wierzacych :) Troche zenujace :) Sorry...

Gość yhutyujh
koko i nikt cie nie potraktował jak głupca, głupią robisz z siebie własnie teraz, naprawde nikt Ci nie karze wierzyc w Boga, no powiedz mi kto Ci karze bo ja Cie dziewczyno nie ogarniam!! jak jestes taka rozgoryczona do tego stopnia do idz do koscioła i rezygnuj co za problem ja jestem jak najbardziej za chrzcinami i religią w szkole bo tak to bysmy teraz wszyscy uczyli sie w ksiązkach o Bogu jak o legendzie... gdyby moi rodzice byli ateistami to miałabym im to za złe ze zdecydowali za mnie i stwierdzili ze ja rowniez bede niewierząca, przeciez musiałabym sie umawiac z ksiedzem na chrzest, sprawy formalne, wydziwiania, ale to mniejszy problem, bo mogłabym byc długo nieswiadoma i niewiedziec po co w ogole chrzest, potem by mi sie nie chciało a tak mam juz załatwione, tylko widac ze koko sama sie gubi we własnej teorii, ona chyba nigdy nie zrozumie ze wybór wiary ma sie całe zycie, a nie ze chrzest, komunia i bach, jest uwieziona w sidłach katolicyzmu do konca zycia...

koko - tak widzę coś w tym złego. marnowanie czasu. jeszcze do tego voodoo dorzuc mity greckie - te są i tak zdaje się obowiązkowe. może jeszcze religię z powieści Lovecrafta? Jeśli kogoś to interesuje, to niech się w to bawi, dla mnie jako niewierzącego jest to tylko folklor i po prostu szkoda mi na to czasu

Gość kantaloaaap
Ja się rzucam o chrzciny bo NIEWIARYGODNIE DUŻO CZASU zajęło mi wypisanie się z kościoła ;/ Byłam tylko chrzczona i do komuni I - szłam, bo obiecali mi rodzice prezenty i zapłacili, aby ksiądz mnie dopuścił (urywałam się z kościoła, bo się nudziłam jako 8 letnia dziewczynka). Nigdy nie wierzyłam w boga żadnego, a siedzenie w kościele było dla mnie męką. I dlatego uważam że po 18ym roku życia powinien być chrzest, kiedy człowiek sam wie do jakiej religii (o ile do jakiejkolwiek) chce należeć. Nie rozumiem nie zrozumienia tematu. Przecież w wieku 3 czy 4 miesięcy nie narzucą mi rodzice także hobby, przyszłego męża, ulubionego koloru czy innej rzeczy, która w pewien sposób mnie określa. BTW moją mamę, głęboko wierzącą, zabił pijany ksiądz. Tadaaaa!

Gość barbarrrrrra
Rodzisz się z grzechem pierworodnym i tylko oblanie cię niesterylną wodą uchroni cię przed piekłem, a jak umrzesz przed chrztem nie chcą cię pochować, bo masz grzech pierworodny. Cool story, bro.

Moorland - niech zgadne, ksiadz Ci powiedzial ze nie mozesz poddac sie apostazji?????????? Wiec wiedz, ze jest zakalmana kanalia i ciekawe jak chce pojsc do tego swojego nieba :P Nie masz pojecia co goscie w kieckach potrafia wyprawiac, kiedy przychodzisz do nich po papiery! Mnie np grozil egzorcyzmami i wiecznym potepieniem :) maja obowiazek przekonac Cie, ale jesli sie nie ugniesz MUSZA bezplatnie wydac Ci papiery! Moj nie chcial, zagrozilam kuria badz policja, zapytalam co wybiera, w piec minut dostalam to czego chcialam, trzeba pilnowac jeszcze, aby dopelnil formalnosci bo jak zostawisz im sprawe, to i tak papiery pojda sie... :) Po prostu chora sekta! To nie sa w zdecyzowanej wiekszosci, zdrowi ludzie! Ja nie wierze w boga, w zadna sile wyzsza. Wierze w nauke, ewolucje i genetyke.. no i w siebie :) Nie potrzebuje tego do szczescia. Jesli inni potrzebuja, okej, ale niech mi nie narzucaja tego i niech mnie nie dyskryminuja tylko dlatego, ze sa w wiekszosci, nie maja monopolu... nie chce ogladac ich symboli... w miejcach publicznych. bo niby dlaczego?? Tylo dlatego ze jest ich WIECEJ??????

i co to wypisanie dało? dostałaś merola od Palikota za to?

Gość yhutyujh
koko skropienie głowy dziecka ma znaczenie symboliczne.... :O "MAJĄ W NOSIE CAŁĄ TĄ INSTYTUCJĘ WŁADCZO-PIENIĘŻNĄ JAKĄ JEST KOŚCIÓŁ! " niestety musze cie zasmucic, to nie pseudoateisci mają to w nosie, to prawdziwi chrzescijanie odgraniczają Bóg/Kościół, ale fakt dla wielu wierzących Bóg to koscioł i na odwrót a w tym całym cyrku po srodku ksiądz ktory dla wielu jest równie swiety co Bóg i skoro on cos powie tz ze Bóg tak chciał a potem sie od Boga odwracają bo myslą ze Bóg jest łasy na pieniądze............

nie chce ogladac ich symboli... w miejcach publicznych. bo niby dlaczego?? Tylo dlatego ze jest ich WIECEJ?????? bo widocznie coraz więcej osób chce je oglądac, chyba jesteś za demokracją:P