Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tu sol me hace brillar

Czy ginekolog zajmuje się mną poprawnie? Mamusie poradźcie :)

Polecane posty

Gość Tu sol me hace brillllarrr
No prywatnie to wiadomo że się lepiej zajmą i wszystkie badania powiedzą. Z tym że te badania już sama sobie opłacasz. Pisałam już że przecież grupę krwi miałam. A jakie to jest to USG genetyczne? różni się od nnormalnego usg?

genetyczne usg to gin powinien dopiero Ci zrobić po 20 tygodniu dokłądnie wytedy sprawdza malucha, wsyztskie narządy, kończyny, kregosłup itd.

genetyczne po 20 tc?????????? od kiedy????????? genetyczne robi sie iedzy 11 a 14 tc, zeby wykluczyc downa i inne choroby, jesli wynik bylby niepokojacy robi sie test papp-a lub amniopunkcje, ktorej po 15 tc juz sie nie robi... po 20 tc to juz ewentualnie wade serca zobaczy bo przeziernosci karkowej nie zmierzy raczej. co do badan z krwi ktore byly wczesniej podane wszystkie powinny byc zrobone jesli chce si dziecko ustrzec przed chorobami, nie sa one najtansze, ale nikt nie mowil ze dziecko to tania sprawa. sa choroby i wady ktore taniej wyleczyc w okresie plodowym niz po, i sa takie ktorych potem sie juz nie wyleczy...

no, ale na 11-14 tydzien to u autorki juz za późno mi chodziło o połówkowe, wtedy też spokojnie wszystko mozna sprawdzić, poza przeziernością oczywiście, ale moze już miała to badanie

no i 1 genetyczne jest miedzy 11 a 14 tyg., a drugie między 18 a 23 tygodniem, chyba, ze się mylę?

racja, tyle ze jedno wlasnie juz przegapili... oy lekarz o drugim nie zapomnial... takie usg gen najlepiej robic prywatnie, wiec pozsukaj dobrego lekarza o tej specjalnosci i juz sie umawiaj, bo roznie z terminami jest.

Mile Panie! Od 9 m-cy obowiązuje tzw. standard okołoporodowy jest to rozporządzenie Ministra Zdrowia, określające procedury postępowania w opiece nad kobietą i dzieckiem podczas ciąży fizjologicznej, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem. Okręśla on m.in. MINIMALNY zakres badań podczas kolejnych etapów ciąży. Zajrzyjcie na stronę: http://www.rodzicpoludzku.pl/Standard-opieki-okoloporodowej/Do-czego-mam-prawo-nowy-standard-opieki-okoloporodowej.html Znajdziecie tam skrótwy opis standardu oraz link do pełnego tekstu Rozporządzenia Ministra Zdrowia zawierającego go wraz z załaącznikiem. Z moich obserwacji wynika że standard jest słabo znany wśrod rodziców planujacych lub oczekujacych potomstwa - a szkoda :( Natomiast przez część lekarzy i personelu medycznego jest niezrozumiany i ignorowany. Pozdrawiam! 🖐️ )) bywalec1 - kafeteryjny ginekolog-położnik amator ;) (patrz moj profil/hobby ;) )

Jeszcze jedno - nie analizowałe szczególowo historii autorki pod kątem zgodności postepowania lekarza ze standardem ale rzuciłmi się w oczy brak badań profilaktyznych w kierunku toxoplazmozy. (Patrz wątek z lnku w mojej stopce)