Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość oihoh9o

Jak to jest z tą niepełnosprawnością i ruchem drogowym?

Polecane posty

Gość oihoh9o

Mój dziadek posiada orzeczenie o stopniu niepełnosprawności (znaczne), w związku z tym ma kartę parkingową i legitymację. Oprócz tego dostał książeczkę w której jest napisane co mu w takim razie przysługuję. I tam jak byk napisane jest że osoba niepenosprawna poruszająca się samochodem może niestosować się do pewnych znaków drogowycg m.in. znaku zakazu postoju. I teraz sytuacja z dzisiaj: zawiozłam dziadka do lekarza, parking zastawiony że nawet przejechać się nie da, zatrzymałam się przy poboczu, za szybkę karta parkingowa był zakaz postoju. Wracamy od lekarza i za wycieraczką powiastka od straży miejskiej. Od razu tam pojechałam, usłyszałam, że karta parkingowa osoby niepełnosprawnej uprawnia JEDYNIE do zatrzymywania się na 'kopertkach". Znalazłam przepis: Osoba niepełnosprawna, która kieruje pojazdem samochodowym zaopatrzonym w kartę parkingową, może nie stosować się do znaków zakazu ruchu lub postoju określonych w rozporządzeniu Ministra spraw wewnętrznych i administracji z 31.07.2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170, poz. 1393). Do znaków tych należą: * B-1 "zakaz ruchu w obu kierunkach", * B-3 "zakaz wjazdu pojazdów silnikowych, z wyjątkiem motocykli jednośladowych", * B-3a "zakaz wjazdu autobusów", * B-4 "zakaz wjazdu motocykli", * B-10 "zakaz wjazdu motorowerów", * B-35 "zakaz postoju", * B-37 "zakaz postoju w dni nieparzyste", * B-38 "zakaz postoju w dni parzyste", * B-39 "strefa ograniczonego postoju". Powyższy przepis ma także zastosowanie do kierującego pojazdem, przewożącego osobę niepełnosprawną. Karta parkingowa powinna być umieszczona za przednią szybą pojazdu samochodowego, w sposób umożliwiający jej odczytanie, a wydawaniem tych kart zajmuje się starosta. Warunkiem koniecznym do jej otrzymania jest posiadanie orzeczenia i opinii wydanych przez zespół do spraw orzekania o stopniu niepełnosprawności przy powiatowym centrum pomocy rodzinie. To jak to w końcu jest?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować