Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaliope39

pomocy!zamarzło mi szambo!!!

Polecane posty

Gość Oczywiście że
ta druga beczka jest niepotrzebna.Wystarczy jedna,wspólna na wszystkie ścieki.Odpowietrzenie jest bardzo ważną funkcją umożliwiająca prawidłowy rozpływ ścieków.Z tego co piszesz to również masz nieprawidłowo wykonane.Winny być dwa systemy: 1.Odpowietrzenie wlotu do "beczki"-System rur łączący wylot z domu z "beczką" z kominem na zewnątrz. 2.System rur łączący końce rur rozprowadzających ścieki do gruntu również z kominkiem na zewnątrz.

Gość kaliope39
to wszystko mam - odpowietrzniki przy drenażu -2 kominki przy beczce też i kominowe

Gość Oczywiście że
Jaką pojemność ma główna beczka?

Gość kaliope39
2000 na trzy osoby

Gość Oczywiście że
na trzy osoby powinno wystarczyć. W beczce jest otwór rewizyjny.Tam nic nie widać?

Gość Oczywiście że
w takim razie sprawdź drożność sprężyną hydrauliczną.Ona moźe przebić ten korek lodowy.

Gość kaliope39
sprężyna nie przebiła i gruby drut 8 też nie dał rady grzałka połączona z drutem i pcham co 20 minut 15-20cm ta niedziela będzie pamiętna:(

Gość kaliope39
w otworze rewizyjnym lód ok.5cm przebiłam drutem

Gość Oczywiście że
jeżeli w otworze rewizyjnym 5cm lodu to: 1.nie działa odpowietrzenie czyli i spływ ścieków 2.nie sypałaś odpowiedniej ilości granulatu Wlej przez otwór rewizyjny jak najwięcej gorącej wody i również wsyp granulatu.Ponieważ system ściekowy został zablokowany to w rurze pomiędzy domem i beczką prawdopodobnie też zamarzły.Tutaj może pomóc też gorąca woda.Wlewaj wrzątek do kibla i po jakimś czasie wyciągaj naddatek wody/szklanką/ i znowu lej wrzątek.Sorki,nieprzyjemna robota ale.......

Gość Oczywiście że
do otworu rewizyjnego też lej wrzątek ,ile się da.

Gość musi przyjechać WUKO
To samochód co ciśnieniowo udrożni rury. Trochę kosztuje, ale innego rozwiązania nie widzę :(

Gość Oczywiście że
jeśli rozbiłaś ten lód w otworze rewizyjnym to może ścieki będą już spływać-znika podciśnienie.

Gość Niech przyjedzie Woma
Zgłoś problem na pogotowie wodociągowo-kanalizacyjne. Oni mają tzw Womy (potocznie mówi się też jak ktoś wyżej trafnie zauważył - WUKO). Podjadą samochodem takim większym i ciśnieniowo Ci wypłuczą rurę. Trochę za to zapłacisz, ale uwierz, że lepszej i skuteczniejszej metody na rozwiązanie problemu nie znajdziesz!!

Gość okienko na swiat
Tylko nie wlewaj wrzatku do muszli, bo muszla peknie. Mnie sie wlasnie tak zdarzylo.

Gość Oczywiście że
okienko na świat: Po co wlewałaś wrzątek i jak?Paranoia.A jak lejesz wrzątek do kubka to on też pęka?Przecież wrzątek ma lać do WODY w kiblu . Tumaństwo.

Gość Oczywiście że
najlepiej wezwać niby profesjonalną firmę,zapłacić 2tys.złotych. Nie po to te Zapytania na forum.Wymądrzanie się w taki sposób jest bardzo proste.

Gość okienko na swiat
No tak, niestety lalam wrzatek i muszla pekla. Wody w niej wowczas nie bylo,. Teraz juz wiem, ze to tumanstwo ;-) i wiecej tego nie zrobie.

Gość kaliope39
u mnie -15 stopni coraz gorzej mi idzie -10cm na 20min żeby tylko grzałka wytrzymała bo drugiej nie mam:(

Gość Oczywiście że
o jakiej grzałce piszesz?

Gość kaliope39
grzałka do wody 750 vat przymocowana do drutu i wsuwana do rury

Gość ijnhikjnikj
i jak ?

Gość kaliope39
o 5 nad ranem skończyłam:( ale okazało się że zamarznięta jest też rura na odcinku beczka-drenaż masakra,grzałka się spaliła kupiłam nową i dalej walczę ze zmarzliną kiblową:( ja chcę wiosnę

Gość kaliope39
kurde ,kosztowała mnie ta oczyszczalnia kupę kasy i taka dupa!!! co z tym fantem zrobić ? już się boję kolejnej zimy

Gość papuga83
nie trzeba było tyle srać!

Gość Oczywiście że
tak też myślałem.Cała instalacja musi posiadać spadek min.3%.Trzeba było pilnować wykonawców.Ja posiadam główną beczkę 2500 litrów.Instalowali to niefachowcy-okoliczni chłopi ale ja ich cały czas pilnowałem i sprawdzałem z poziomicą.System rozprowadzający ścieki/rury perforowane/musi mieć ten spadek i ułożony na grubym żwirze.Następnie nakryty geowłókniną,znowu żwir i na to dopiero ziemia. To nie ma prawa zamarznąć.Ścieki natychmiast płyną do gruntu.Przecież te perforowane rury jak i cała instalacja są o średnicy minimum 150mm.

Gość izabela766
Tak czasami się zdarza, najlepiej zadzwonić po fachowców: http://www.ekoprod.pl/ U mnie naprawiali studzienkę kanalizacyjną i teraz już od dłuższego czasu wszystko jest ok.

Gość gość
ktos uaktywnil temat z grudnia hahaha :D

Gość gość
Niech ktos mi pomoze musze zrobic instalacje kanalizacyjna w ogleglosci okolo 45 metrow do szamba na jaka glebokosc musi znajdowac sie rura 110 ? Narazie mam wykopane na okolo 55 do 60 cm prosze o szybka odpowiedz

Gość gość
Moim zdaniem w takich wypadkach jest warto postawić na nowe i ekologiczne zbiorniki. Np. w http://www.zbiorniki.szczecin.pl/ mają nowoczesne, ekologiczne rozwiązania – gwarantuję, nie zapychają się.

Gość gość
to trochę dziwne mimo wszystko. na pewno to szambo było sprawne??