Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość genonefa pigwaa

jak rozpalić w piecu mokrym dzrzewem?

Polecane posty

Gość genonefa pigwaa

czy ktoś mi pomoże od rana siedze przy piecu i kombinuje

Gość ech..................
Nie da sie... Musisz rozpalić gazety, kartony, troty albo polać ON, rozpałką do grila. Innej opcji nie ma.

Gość agnes07
już podałką polałam i mi wybuchła

Gość JA OSTATNIO ROZPALAŁAM
w kominku mokrym drzewem i za cholere nie chciało się palić, wpadłam na pomysł żeby dmuchać suszarką i po 5 minutach ogien jak talala :D Tak sie szybko rozpalilo. Pamietaj zeby pod drzewo dac sporo tektur czy papieru

ja rozpalam polewając troszkę zwykłym olejem jak nie mam czym..ale dobrze by było dołożyc trochę tektury... tylko uważaj-bo szybko się rozpala:D..olej...

Gość genowefa pigwaa
mokre przywiezione z lasu tydzień temu

a takie drzewo powinnaś przynosić gdzies gdzie jest cieplo i z dzien wcześniej co najmniej i osuszać..inaczej nie da rady-przerabialam to w tamtej zimy :) i w tamtym roku latem się zabrałam za przygotowanie drzewa na zimę...

Gość ja w zeszłym roku
małam drzewo prosto z lasu nie da sie mokrym , bedzie kopcic na cały dom i dusic sie zrób tak rozpal porzadnie piec weglem i poukładaj przy piecu te kawałki mokrego bedzie sie stopniowo osuszało i tak dokładaj po jednym gra nie warta czasu

Gość gość
Trochę kiepsko palić mokrym drzewem. Nie tyle, że zacznie się dusić i dymić co nie będzie dawało tyle ciepła co suche. Więc dobrze jest poszukać trochę suchych kawałków drzewa poukładać stopniowo 1. suche, 2. mokre i od dołu podpalić podpałką. Tylko jakąś dobrą, a nie gazetami. Mam ten sposób już sprawdzony na własnym przykładzie i zawsze zdawał egzamin. Do tego używałem podpałki lux fire, ale to już szczegół, bo co kto woli. P.S. Wiem, że wątek jest stary, ale nie wykluczone, że komuś może akurat moja metoda pomóc :)

Gość ...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

... nie moge rozpalic w tym ...ym piecu

Gość gosc

Zadne rozpalki bo to parafina, najlepsza rozpalka jest kora brzozy, zawiera ona spirytus pali sie jak papier ale o wiele wyzsza temperatura spalania.