Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurcze zastanawiam sie

SEANS SPIRYTYSTYCZNY - wiem wiem glupoty

Polecane posty

Gość blaaaaaablaaaaa
chociaz z drugiej strony parezac ma to sens nie kazdy kto wola panie panie bedzie zbawiony proponuje zebys pojawil sie z tym przemysleniem na topiku kamelii ;) ciekawe jaka dyskusja tam wyniknie z tego

Gość blaaaaaablaaaaa
tak-przyznaje nie doczytalam do konca

gdybym nie widziała na własne oczy, to bym za cholere w takie coś nie uwierzyła.

Gość blaaaaaablaaaaa
ja nie widzialam ale wierze w istnienie innych bytow ze sie tak wyraze delikatnie i nie zamierzam wchodzic im w droge Jezus jest mojim Panem :)

jeszcze jeden argument ze protestantyzm nie trzyma sie bibli jest wiara zwodnicza

Gość blaaaaaablaaaaa
masz wiecej argumentow przeciw protestantom?

Pochwalam was, bracia, za to, że we wszystkim pomni na mnie jesteście i że tak, jak wam przekazałem, zachowujecie tradycję. (1 Kor 11,2) Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie się tradycji, o których zostaliście pouczeni bądź żywym słowem, bądź za pośrednictwem naszego listu. (2 Tes 2,15) Nakazujemy wam, bracia, w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa, abyście stronili od każdego brata, który postępuje wbrew porządkowi, a nie według tradycji, którą przejęliście od nas. (2 Tes 3,6) Każdy więc, kto odrzuca Tradycję, postępuje niezgodnie z jasnym nauczaniem Biblii Zalecam więc przede wszystkim, by prośby, modlitwy, wspólne błagania, dziękczynienia odprawiane były za wszystkich ludzi: za królów i za wszystkich sprawujących władze, abyśmy mogli prowadzić życie ciche i spokojne z całą pobożnością i godnością. Jest to bowiem rzecz dobra i miła w oczach Zbawiciela naszego, Boga, który pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy. Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich jako świadectwo we właściwym czasie. (1 Tm 2, 1-6) Sam św. Paweł zaleca nam pośrednictwo w modlitwie. Gdy ja się modlę za Ciebie, czy Ty za mnie, jesteśmy pośrednikami Unikalność pośrednictwa Jezusa polega na tym, że tylko On jest w pełni Bogiem i w pełni człowiekiem. I dlatego tylko On mógł zapłacić za nasze grzechy (bo jest jednym z nas) i Jego zapłata była wystarczająca, by usatysfakcjonować Bożą Sprawiedliwość (bo jest on także Bogiem). Natomiast Maryja jest pośredniczką w zupełnie innym wymiarze. Ona nas nie zbawia. Ona także potrzebowała Zbawiciela. Sama to przyznaje: Wtedy Maryja rzekła: Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy. Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia, gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny. Święte jest Jego imię (Łk 1, 46-49)

Gość znznzkjzln
a gdzie w Bibli jest napisane że nie ma duchów ? gdzie jest napisane że spirytyzm jest zły ?

skoro - twoim zdaniem - do zbawienia potrzebne są tylko dobre uczxynki to co zrobić z tymi tylko 2 fragmentami Pisma ? Jest ich o wiele więcej , mówiace o tym że tak jak sama wiara bez dobrych uchynków wynikajacych z przemienienia serca i umysłu jest martwa - tak i same uczynki , bycie tzw . dobrym człowiekiem na nic sie zdają w kwestii zbawienia -------------- (15) My jesteśmy Żydami z urodzenia, a nie pogrążonymi w grzechach poganami. (16) A jednak przeświadczeni, że człowiek osiąga usprawiedliwienie nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, lecz jedynie przez wiarę w Jezusa Chrystusa, my właśnie uwierzyliśmy w Chrystusa Jezusa, by osiągnąć usprawiedliwienie z wiary w Chrystusa, a nie przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków, jako że przez wypełnianie Prawa za pomocą uczynków nikt nie osiągnie usprawiedliwienia. (17) A jeżeli to, że szukamy usprawiedliwienia w Chrystusie, poczytuje się nam za grzech, to i Chrystusa należałoby uznać za sprawcę grzechu. A to jest niemożliwe. (18) A przecież wykazuję, że sam przestępuję /Prawo/, gdy na nowo stawiam to, co uprzednio zburzyłem. (List do Galatów 2:14-18, Biblia Tysiąclecia) oraz (8) Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: (9) nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. (10) Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili. (List do Efezjan 2:7-10, Biblia Tysiąclecia) czzyżby Biblia kłamała a Bóg zarzeczał sam sobie ? A skoro mozemy sami siebie zbawić oprzez uczynki - to po co Jezus ?

Gość rozwazna
allium mnie sie wydaje, choc nie jestem oczywiscie pewna czy mam racje, ale studiujac Pismo, ze nie ida na sad ci, ktorzy przyjeli za zycia Jezusa. Natomiast na sadzie ostatecznym Bog stawia sprawiedliwych po prawicy a tych ktorzy zle czynili po lewicy i tych drugich niszczy-to dla mnie ma sens tak mi sie wydaje bo czym innym jest sad ostateczny?

Gość rozwazna
a gdzie w Bibli jest napisane że nie ma duchów ? gdzie jest napisane że spirytyzm jest zły ? ooooojjjj jest napisane i to dosyc wyraznie i nawet jest napisane ze Bog sie brzydzi tymi ktorzy rozmawiaja ze zmarlymi

Gość rozwazna
Nie znajdzie się nikt, kto by przeprowadzał przez ogień (tzn. ofiary całopalne dla szatana, chodzenie po rozżarzonych węglach) swego syna i córkę, uprawiał wróżby, gusła, przepowiednie i czary; nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych (pytał się ich o przyszłość). Obrzydliwy jest bowiem dla Pana Boga każdy, kto to czyni (to czynią narody pogańskie) (...) Lecz tobie nie pozwala na to Pan, Bóg twój powt.pr

Pismo wiele razy odwołuje ise do Bożego miłosierdzia , jesli chodzi o niewierżacych . Ale zapytam jeszcze raz - kto w dizsiejszych czasch moze poweidzieć o sobie ,ze nie maiał szansy usłyszeć o Bogu ?

Gość rozwazna
nawet jesli wszyscy mieli ta szanse-nie spotkalas sie nigdy z tym, ze niewierzacy moga zazdroscic wierzacym? Bo i tak sie zdarza to, ze sie wierzacych przesladuje to jedno, ale nieraz zazdrosci sie im kontaktu z Bogiem poza tym przeciez demon przez czlowieka powiedzial do Jezusa-po co tutaj przyszedles-zeby nas zgladzic? O czym to moze swiadczyc-czy nie o tym ze Bog chce wszystkich dobrych ludzi pociagnac do siebie i ze diabel nie ma zadnej wladzy nad nimi?

ale coż przeszkadza zazdrośnikom uwierzyć i też być obiektem zazdrości ?:) Łaska zbawienia jest rozdawana darmo , wszystkim ,zawsze i wszędize - trzeba tylko chcieć :)

Gość rozwazna
owszem:) ale nikt nie moze przyjsc do Jezusa jesli nie pociagnie go Ojciec-a wiec wiara to tez aska :) niejeden chcialby miec w sobie wiare... ale jej nie ma oczywiscie-trzeba szukac calym sercem, itp. ale wiesz, diabel nieraz potrafi pozakrecac sciezki do Boga wielu jest dobrych ludzi w ktorych wiary nie ma z roznych powodow najprosciej byloby powiedziec ze sa sami sobie winni, skoro sa winni to kto stanie przed sadem?

ale wiara i jej wyznanie to nie jest kosmiczny ;) akt niep owiązany z umysłem :) Wyznanie wiary nie musi być powiązane z entuzjazmem i hurami anielskimi , moze być cichym i pokornym wyznaniem uczynionym przed Bogiem ,.Biblia mówi ,ze zbawienie jest dla każdego , a jeśli zbawienie jest dla każdego to i wiara jestdla każdego . Jako ludzie mamy tylko tendencję do komplikowania prostych spraw , a gdyby Bóg tego chciał , to nie posłałby Jezusa ,zeby urodził sie pomiędzy prostaczkimi ale pomiędzy polityków :)

Gość rozwazna
tak allium zgadzam sie wierza ludzie o kazdym wyksztalceniu :) tylko wedlug Ciebie-kto bedzie sadzony? A kto przejdzie ze smierci do zywota? :) wybacz ciekawosc-znowu zaczelam ;)

kto będize żył wiecznie ? wszyscy ci , którzy uwierzyli Bogu - czy to w ST czy W NT ,Wszyscy , którzy uwierzyli w Jezusa . Ci , ktorzy Boga nie mogli poznać - ich Bóg osądzi na podastawie i ch sumień , uczynków tzw . moralności . Jeszcze inni dostąpią życia ze wzgleu na boże miloscierdzie . Ale jeszcze inni ...

prawie jak ŚJ a jak wiadomo " prawie " czyni wielka roznicę :)

nie wiem... ale postrzeganie Marii czy zwracanie uwagi na to co mówi Biblia zamiast na wymyslone dogmaty + wyraźne przestrzeganie przez spirytyzmem, od czego tu się zaczęło. Człowiek nie ma żadnej mocy nad Diabłem więc to głupie że chce go wywoływać. Myśli że może kontrolować "duchy", duchy które żyją miliony lat i przeżyły wszystkie pokolenia ludzi.

włąsnie w tym problem - nie mozę kontrolowć . A diabeł chętnie przyjdzie przy lada wezwaniu , bo wie ,że furtka jest otwaraa a my sami podajemy mu nasze życie na tacy .

a ta natural women ze swoimi deformacjami i wielbieniem Szatana w którego nie wierzy - myśli że tylko kpi, ale niech uważa żeby jakiś byt sobie z niej nie zakpił.

Gość rozwazna
uuuuujjjj to lepiej jednak unikac sadu ostatecznego

lepiej - jeśli tak to mozna określić :) wierzyć W Boga :) Wtedy cokolwiek sie nie stanie - jestęśwygrana . Tak jak pisze A . Paweł - czy stoisz czy biegniesz , czy żyjesz w biedzie czy obfitości - w Bożym jesteś ręku :)

Gość rozwazna
wedlug mnie ona jest opetana nikt o zdrowych zmyslach nie czci szatana i nie pisze o tym tak otwarcie

Gość divry
Jeśli ktos ma tego rodzaju problem, moga mu pomóc spirytyści tu jest ich forum:www.forum.spirytyzm.pl a tu ksiegarnia spirytystyczna, gdzie wydaja profesjonalne ksiazki poswiecone tej tematyce:www.rivail.pl