Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie rowumiem pewnych spraw

do wszystkich które poddały sie aborcji albo zwolenniczek

Polecane posty

Gość osssad
choc sam anie czuje sie dostatecznie kompetentna, jednak szanuję autorytety naukowe imoralne cywilizowanego swiata. Jesli w prawie calej Europie , USA, kanadzie, Australii aborcja jest dozwolona, o czym zadecydowali naukowcy, lekarze, etycy( - uwazam,ze nie mnie uwazac sie za madrzejsża od nich wszystkich,

Gość TakJuzZ
Uważam iż,jest to jest indywidualna sprawa każdej kobiety. Nikt nikogo nie powinien osądzać. To jest JEJ ciało i to ONA powinna zdecydować co z nim zrobić. Wcześniej ktoś sie wypowiadał o braku antykoncepcji...ale przecież ona jest 100%!! I czy na pewno lepiej skazać to biedne dziecko na brak miłości, trudne życie, bo matka go po prostu nie chciała? I ktoś pisał, że można oddac do domu dziecka. Dobrze, ale czy wszystkie dzieci z domu dziecka mają to szczęście, że znajdą prawdziwy dom? Niestety realia są zupełnie inne. Ale ten temat nigdy nie będzie rozsądzony, gdyż jedni uważają, to za morderstwo a inni za usunięcie kilku komórek. Dlatego każdy powinien robić to co chce a drugi nie powinien ingerować w jego życie. I mam jeszcze pytanie, skoro te osoby , które twierdzą, że embrion to już człowiek, to czemu w ogóle używają antykoncepcji? Pzrecież to uniemożliwia plemnikom zapłodnic komórkę- a więc nie pozwalacie spłodzić potomstwa. A więc marnujecie plemniki, zabijając je, czyli coś z czego narodziłoby sie dziecko...

Gość TakJuzZ
Antykoncepcja nie jest 100% - o to mi chodziło

Gość twoja mmmm
Wydawało by się że kobita ma prawo decydować o własnym ciele- ale jeśli jest w ciązy to w jej ciele jest drugie ciało którego nie ma prawa zabijać

Czemu to nie morderstwo? Bo zlepek komórek to nie człowiek, a każda kobieta MUSI mieć wybór czy chce dzieciaka czy nie. Chce - to proszę bardzo rodzi. Nie chce - usuwa. PROSTE!!!!!

Gość rwrwrwerwerwer
Ja to rozumiem w ten sposób: skoro przyjmuje sie że zycie ludzkie ustaje z chwila pracy jego mozgu, powinno sie przyjac że jego początek jest w chwili początku pracy tego mózgu czyli ok. 12 tygodnia. Do 12 tygodnia jest tam zycie, ale zyc jest wiele form na tym swiecie i nikt nie ma obiekcji w zabiciu np. muchy która czuje znacznie wicej niz 7 tygodniowy płod. Aborcja jest poza tym zjawiskiem naturalnym- organizm jak jest biologicznie nieprzygotowany usuwa zarodek. TYlko my zrobiliśmy jakis dramat ochraniając chocby 2 - tyg. zarodki i mniejsze.

Pewnie! Ale dla wszystkich moherów, dewotek i matek polek każda babka powinna się rozpływać nad embrionem od chwili poczęcia. Nie ważne czy tego chce czy nie.

Gość twoja mmmm
W tym temacie zawsze bedą osoby za lub przeciw aborcji. Jestem zdecydowaną przeciwniczką aborcjii ponieważ myślę że "usuwanie ciąźy jest tym samym co zabicie człowieka" a jedyną różnicą jest miejsce dokonania zabójstwa. Skrobanka odbywa się na terenie macicy,a zasztyletowanie (zaciukanie) odbywa się na terenie przestrzeni. Jeśli używany jest nóż przy skrobance no to po to by zabić z zimną krwią maleńkiego człowieka

Gość twoja mmmm
Do popszedniej mojej wypowiedzi: bo po co używali by noża przy skrobance? Tylko po to żeby zabić!

Moja droga pamiętaj też, że jest różnica między aborcją wykonaną przez lekarza np. w 5 miesiącu ciąży a farmakologiczną np. w 2. To nie bo a ziemia. Przy farmakologicznej nie wahałabym się ani chwili! A przy tej drugiej... Nie wiem...

Gość TakJuzZ
Twoja mm, no dobrze to czemu więc używasz antykoncepcji? Skoro- idąc tokiem Twojego rozumowania oczywiście- przecież tak zabijasz te plemniki, które są przyszłymi dziećmi.

Gość rwrwrwerwerwer
na tej zasadzie to nie powinno sie uzywac tez spirali która działa po zapłodnieniu, nie dopuszczajac do zagniezdzenia sie zarodka w macicy... Moim zdaniem to kretynizm, i to tez nie jest prawda, że od początku jest wszystko ustalone jak będzie wyglądac dziecko, itp. oprócz dna zachodza jeszcze mutacje genetyczne - ok. 100 na płód. Jak kiedys widziałam liste krajów co mają jak Polska najostrzejszy kurs względem aborcji to się załamałam: Afghanistan, Algeria, Angola, Antigua, Argentina, Bahamas, Belize, Benin, Bhutan, Bolivia, Botswana, Brazil, Brunei, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Central African Republic, Chad, Chile, Colombia, Comoros, Congo Brazzaville, Congo, Democratic Republic of the, Costa Rica, Cte d'Ivoire, Djibouti, Dominica, Dominican Republic, East Timor Timor Timur, Ecuador, Egypt, El Salvador, Equatorial Guinea, Eritrea, Ethiopia Gabon, Gambia, Georgia, Ghana, Guatemala, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Honduras, Hong Kong, Indonesia, Iran, Iraq, Ireland, Republic of Ireland, Northern Ireland, Jamaica Jordan, Kazakhstan, Kenya, Kiribati, Kuwait, Kyrgyzstan, Laos, Lebanon, Lesotho, Liberia, Libya, Madagascar, Malawi, Malaysia, Maldives, Mali, Malta, Marshall Islands, Mauritania, Mauritius, Mexico, Federated States of Micronesia, Mongolia, Morocco, Mozambique, Myanmar, Namibia, Nauru, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Panama, Papua New, Guinea, Peru, Philippines, Poland, Qatar, Rwanda, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Samoa, San Marino, Sao Tome and Principe, Saudi Arabia, Senegal, Sierra Leone, Solomon Islands, Somalia, South Africa, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Swaziland, Syria, Tajikistan, Tanzania, Thailand, Togo, Tonga, Trinidad and Tobago, Turkmenistan, Tuvalu, Uganda,United Arab Emirates, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Western Sahara, Yemen, Zambia, Zimbabwe

człowiekiem nie jest coś co nie może samo żyć, nie ma świadomości istnienia i ma 3 miesiące. Bo zamordować można - Uważasz , że noworodek nie jest człowiekiem bo nie może samemu żyć?

Gość TakJuzZ
Nie może samo życ, tzn, że poza organizmem matki nie jest w stanie przeżyć. Nie ma jeszcze układu nerwowego, nic nie czuje, nie ma początkowo serca. DLatego nie jest jeszcze człowiekiem i dlatego nie może samodzielnie żyć. A noworodek to już dziecko, które czuje, widzi, jego serce i mózg pozwalają mu na przeżycie poza łonem matki.

Gość kto jeszcze przeczytał
noworodek sam oddycha, je-tzn karmi się go ale on ssie sam przecież, a taki centymetrowy płód co robi?:)

Gość twoja mmmm
ty masz prawo do życia ja mam prwo do życia, ona ma prwo do życia on ma prawo do życia my mamy prawo do życia wy też macie prawo do życia oni mają prwao do życia i nikt nie ma prawa odbierać prawa do życia: mnie Tobie,Nam Wam, im, Jemu, Jej istnieje okno zycia, istnieją małżenstwa bezpłodne, istnije dom dziecka- jest wybór! Sam Bóg wyrył na tablicy przykazania które dał ludziom! Jednym z nich jest NIE ZABIJAJ

Gość TakJuzZ
Twoja mmm Nie każdy jest wierzący...

Oddać do adopcji? Do okna życia? Nie rozumiesz że aby to zrobić i tak trzeba je urodzić??!! A nie które nie chcą :)

Gość rwrwrwerwerwer
Poza tym, gdyby kazda osoba co obecnie robi aborcje rodziła, zamiast usuwac, to tych dzieci byłoby tyle że nie tylko nie starczyłoby rodzin do adopcji, ale nawet cegieł na budowanie przytułków.... pomyslcie ludzie, jesli macie w ogóle czym.

Gość TakJuzZ
I tak wszystkie dzieci nie idą do adopcji, tylko te co miały szczęście...

jestem ciekawa czy gdybyście zobaczyły na żywo taki płód który ma 1 cm albo 2 to upierałybyście się że to człowiek:)

Gość twoja mmmm
przede wszystkim antykoncepcja powinna być za free tak jak w Anglii- za darmo tabletki anty, za darmo gumy w każdej przychodni. Natomiast aborcja powinna być karana jak normale zabójstwo

Gość TakJuzZ
Twoja mm Ale to używając antykoncepcji zabijasz plemniki , czyli przyszłe dzieci. Jak możesz z tym życ? Wytłumacz mi to. Powinnaś w ogóle zachować wstrzemięźliwość...

Gość twoja mmmm
W necie widziałam sktobanke. Ja pierdole nie zapomne czarnego worka na śmieci w który włożyli zwłoki 7mieiecznego człowieczka- zrobiło mi się wtedy jakoś smutno :(

no bez przesady, raczej mało kto popiera aborcję jak dzieciak jest juz w pełni ukształtowany, ale co innego jak ma 1 cm:O

Gość rwrwrwerwerwer
Najbardziej mnie smieszy, jak ludzi rozumuja wszystko tak płytko, na zasadzie że zobaczyłam to i strasznie wyglądało... Pokazuja filmiki z aborcji że strasznie wyglądała... I to ma byc argument... Moim zdaniem trzeba myslec rozumem a nie emocjami... A co do emocji- to dla mnie poród wyglada wiele gorzej niż aborcja

Gość twoja mmmm
człowiekiem stajesz się w momencie połączenia komórek obu rozrodczych. Jeśli natmoiast komórki są osobno to nie można poeiwdzić o nich że są ludźmiTo też uzywając prezerwatyw zabijam tylko komórki- nie zabijając człowieka

poza tym po co oglądasz skrobanki w necie?:O to nie jest normalne żeby szukać takich treści :O no chyba że chciałaś wyskrobać 7 miesięczny płód sama i chciałaś zobaczyc jak to wygląda, w innym wypadku to chore:O

Gość rwrwrwerwerwer
Ale gdybys nie uzyła tej gumy- ten człowiek by był przeciez... to tak samo jakbys go zabiła. Zreszta tu chodzi tylko o terminy- płód nie moze samodzielnie zyc, więc bardziej powinno się to nazywac niepodtrzymywaniem zycia nie zabiciem.