Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aagutka

nowy york co warto zobaczyć?

Polecane posty

Gość aagutka

Czy może ktoś był w NY chciałabym kilka wskazówek co warto zwiedzić ,będę tylko tydzień ,więc chciałabym wykorzystać sensownie ten czas prosiłabym o kilka wskazówek typowo praktycznych , może jakiś fajny hotel w centrum niedaleko metro? bardzo byłabym wdzięczna

Gość aagutka
to mój pierwszy raz w tym mieście mam nadzieję, że ktoś udzieli mi paru wskazówek

Gość gytdyt
swietne muzea, m.in żydowskie, Central Park, ogrody zoologiczne,botaniczny, metro nowojorskie samo w sobie tez jest maistem w miescie,warto nim pojezdzic by poznac lepiej to ogromne miasto

Gość werfweffw
uważaj na murzynów :classic_cool:

Gość aagutka
dziękuje bardzo ,a byłeś /byłaś ,może jakieś wskazówki ? nie wiesz jak lepiej wynająć jakieś mieszkanie ,czy hotel ,motel? w sumie planuję zwiedzać ,nie siedzieć w pokoju

Gość gytdyt
możesz mieszkać w kartonie na tyłach bloku, o tej porze roku jest tam z 16 stopni wiec nie zamarzniesz

Gość aagutka
to nie ten cel podróży ,przykro mi nie trafiłeś proszę bez głupich wpisów

Gość gytdyt
jak bierzesz taxi i prowadzi hindus bez kropki na czole to znaczy, że bedzie skłonny pójść na układ sex za podwózke (nie musisz płacic cash)

Gość gytdyt
aagutka moj byl tylko pierwszy post do ciebie,reszta to podszywy, mieszkac mozna taniej w hostelach i dojezdzac na Manhattan metrem ,ktore jezdzi bardzo czesto

Gość aagutka
gytdyt błagam wyluzuj ,nie śmieszą mnie takie teksty

Statua Wolnosci, Ground Zero (miejsce po World Trade Centre),Wall Street,Harlem, Chinatown, Central Park, Empire State Building, Rockefeller Centre, studia CNN, Manhattan i wiele innych :)

Gość aagutka
dzięki bardzo ,jadę pierwszy raz i chciałabym naprawdę dotknąć tego miasta ,poszperałam trochę ale wskazówki kogoś kto był bezcenne :-)

Gość aagutka
dzięki laleczko ,a może jakaś fajna restauracja ,kafejka ? choć z tego co czytałam na każdej ulicy znajdę coś ciekawego a może jakieś fajne miejsce dla zakupoholiczki znasz:-(

Mnie Nowy York nie zachwycił jakoś szczególnie, ale na pewno nudzić się nie będziesz. Najgorszy w tym wszystkim był dla mnie lot :) A skąd lecisz i na własną rękę? Jeśli tak to szykuj się na rozmowę na lotnisku z miłymi panami :)

Gość aagutka
do Stanów lecę 3 raz ,do tej pory było Orlando i Miami ,więc tę przyjemność mam za sobą :-) zawsze latam na własną rękę ,nienawidzę spędów typu wycieczka objazdowa ,ale zawsze jest ryzyko że nie zobaczę tego co warto :-0

Z wielkich centrów handlowych pamiętam Bloomingdale's i Manhattan Mall ale jak tam trafić to ci nie pomogę musisz w necie poszperać bo mnie wszędzie woził kolega który tam mieszka. Co do kanjpek to jest ich cała masa, tak samo restauracji więc nie sposób zapamiętać ich nazw, ale w każdej czuć amerykańdżański klimat ;)

Gość aagutka
lecę z Warszawy ,mam nadzieję że lot będzie pestką ,bo bezpośredni i do tego nocny gorsza wersja to te z przesiadkami masakra

Gość aagutka
szperałam trochę znalazłam jakiś outlet pod NY Premium ? ale nie wiem czy warto?

Nocą nie lubię latać, ale fakt bezpośrednio zleci o wiele mniej boleśnie. Obejrzysz film, zjesz coś i będziesz na miejscu ja niestety miałam przesiadkę we Frankfurcie i czekałam 4h na lot więc doleciałam w pół żywa.

Gość aagutka
słuchaj a jest sens wypożyczania samochodu? słyszałam że wygodniej i bezstresowo metrem? a wy czym się poruszaliście?

Ooo jedz tam koniecznie, wg mnie warto :) Nie ma takich tłumów jak w w centrach samego NY i można znaleźć ciekawe okazje. Tylko musisz się szykować na kilkugodzinne chodzenie, więc wskazane dobre buty :)

My nie wypożyczaliśmy samochodu, bo znajomy miał swój służbowy ale myślę że i tak szybciej i wygodniej jest zwiedzać metrem. Dojedziesz wszędzie bez korków tylko pilnuj kieszeni i torby/plecaka.

W NY to pewnie najlepiej połazić i wczuć się w klimat. Przejechać metrem, żółtą taksówką, zobaczyć Statuę, Central Park, Rockefeller Plaza, wjechać na Empire SB - sama się wybieram w przyszłym roku w okolicy sierpnia/września, ale nie mam nic jeszcze zaplanowanego.

Gość aagutka
taki miałam zamiar odstawić szpilki i przeprosić się z conversami, a w sumie należy mi się trochę zdrowego egoizmu nikomu nie zaszkodzi miałam stresowy okres i tak wymyśliłam sobie ten wyjazd mam nadzieję ,że mnie nie rozczaruje ,Miami mnie rozczarowało więc stawiam na pewniaka ,ale dlaczego ty byłaś niezadowolona ?

Gość aagutka
Pariss twoje sugestie pokrywają się w 100% z moimi :-)

Może nie tyle niezadowolona, co NY mnie nie oczarował niczym specjalnym. Samo miasto robi wrażenie, ale żebym miałam tam wrócić i polecać innym to chyba niekoniecznie. Czuć fajny klimat, widać nowoczesność, są widoki które zapierają dech w piersi ale mam porównanie do innych miejsc na świecie które zwiedziłam dlatego może NY nie jest u mnie numerem 1. Uciekam , trzymaj się

Gość aagutka
Las Vegas to planuję za rok ,muszę dostosować się do znajomych bo akurat tam nie chciałabym jechać sama :-)