Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama za miesiąc:D

Wyprawka- co się wam przydało a co było zbędne??

Polecane posty

Jak w temacie. Co kupiłyście zbędnego a bez czego nie można było się obejść. Właśnie kompletuję wyprawkę i zastanawiam się czy jest sens kupowania wielu rzeczy dostępnych na rynku. Np przewijak lepszy na komodę czy dmuchany poręczny z IKEI.

Gość ihhjjll
tez mnie ten temat interesuje wiec prosze o wypowiedzi :)

Gość Lena204
ja obyłam sie bez przewijaka dla mnie to był zbedny wydatek

Gość Megg24.
Ja miałam przewijak z IKEI i używałam go może 2 miesiące później wygodniej było mi na ręczniku czy kocyku. Co do rzeczy przydatnych to moja córka lubiła bawić się na macie edukacyjnej. Do rzeczy zbędnych muszę zaliczyć odciągacz pokarmu. Ja sama bałam się początkowo brać maleństwo i nosiłam je w rożku bardzo mi on ułatwił życie

ja przewijak miałam taki na łóżeczko i bardzo byłam z niego zadowolona, kładłam go również na pralkę jak kąpałam małą i było to super rozwiązanie. Absolutnie nie przydała mi się taka wkładka do wanienki do kąpania.. użyłam tego raz i nigdy więcej :-) nie przydało mi się też mnóstwo różnych kremów itp. używałam tylko oliwki po kąpieli i kremu do pupy i mydełko w płynie Nivea baby. gruszka do nosa - przeżytek , najlepsza frida lub coś podobnego. wkładki laktacyjne - leżą do dziś, mała się nimi bawi czasem.. mi dużo ubranek się nie przydało, ubierałam dziecko w to, co było najwygodniejsze czyli w body i pajac. wszelakie kaftaniki, śpiochy to dla mnie masakra była, wszystko się zwijało, fałdowało, jednym słowem do niczego, a pajaca szybko pozapinałam i było ok :-) jak mi sie jeszcze coś przypomni to napiszę..

Gość klokolo
pajacyki i koszulki sa the best

aha no właśnie, rożek - u mnie bardzo zbędna rzecz :-) nie potrawiłam w nim trzymać dziecka - chyba był za sztywny albo coś.. nie wiem ale wolałam owinąć córcię w kocyk. Mi laktator się przydał jak np czasem w nocy córcia przespała porę karmienia to myślałam, że mi sory za przeproszenie ale cycek wybuchnie :-) wtedy był niezastąpiony ale zbędna okazała się poduszka rogal do karmienia w ogóle mi się nie sprawdziła.. także jak widzisz każdemu pasuje coś innego, trudno tak doradzić..

Dla mnie zbędne były: -śpiworek, -kaftaniki dla noworodka zakładane przez główkę-używałam tylko zapinanych z przodu

Gość Megg24.
kaftaników również nie polecam. Sama najbardziej lubiłam śpioszki wydawały mi się najwygodniejsze.

Gość Wrrrrrrrrrrrr
SEN Łóżeczko 120 x 60 (zdecydowanie takie łóżeczko wystarczy potem po tych 2-3 latach zmieniając łóżeczko na łóżko robi się dziecku większą frajde i uczy się go że wkracza w doroślejsze życie) Materac gryka-pianka-kokos Prześcieradło na gumkę Polecam aukcje tego pana ja u niego pare rzeczy zamawiałam http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9246454&order=p&change_view=1 Kołderka + Poduszka Pościel Ochraniacze na całość szczerze to kupilam z nadzieja ze potem mi sie przydadza jak dziecko bedzie mialo lozeczko nizej ale niestety jest problem bo zaklada nozki na nie i te wiazadelka sie urywaja Sa zbedne Przewijak mi posluzyl tylko 3 miesiace mysle ze jest zbedny Podkład ceratkowy (warto zostawić sobie jeden podkład ze szpitala i dać do łóżeczka) SPACER Wózek + śpiworek Gruby Kocyk mały Cienki Kocyk Rożek Fotelik KOSMETYKI Chusteczki nawilżające (myśle że Dada są ok choć osobiście polecam zwykłą wode) Płyn do kąpieli z szamponem lub z oliwką (Nivea) albo mydełko (należy wybrać albo płyn albo mydło nie powinno się łączyć) Puder albo maść Linomag (polecam maść Linomag jest dobra) Krem do twarzy (Nivea na każdą pogodę) Mleczko lub oliwka Bambino KĄPIEL Wanienka zbedna ja bym polecala kupic wieksza miske i posluzy dlugo Potem dziecko sie przekreca i wanienka jest nei wygodna Termometr do wanienki albo temperature sprawdzać poprostu łokciem Ręcznik (myśle że nie warto kupować tych małych z kapturkiem wystarczy jeden mieć ręcznik przeznaczony dla malucha) APTECZKA 70% spirytus do pępka lub OCTENISEPT (choć teraz tak naprawdę nie używa się tego leczy się naturalnie) Sól fizjologiczna Patyczki Gaziki jałowe AKCESORIA Nożyczki Szczotka do włosów Gruszka lub aspirator do nosa Frida (polecam aspirator) Termometr do ciała zbedny Śliniaki tez zbedne wystarczy dac pieluszke potem kupic taki ceratowy sliniak 2 Smoczek 2 Butelki (Lovi do mleka , Canpol do herbatek) ja osobiście kupiłam z lovi 250 ml i zwykłą z canpola 250 ml żeby mieć na dłużej 5 Pieluch tetrowych 2 Pieluchy Flanelowe zbedne Pampersy Proszek i płyn do prania bez fosforanów (niekonieczny chyba że ktoś chce ja nie kupowałam tego ale mam w rezerwie na liście ponieważ zależy czy dziecko nie będzie uczulone na nasze proszki) Zawieszka do smoczka przydatna bardzo Laktator elektryczny UBRANKA (zależy od pory roku) Body z długim i krótkim rękawem Śpioszki Pajacyki Kaftaniki Koszulki Spodenki Sweterki Czapeczka cienkia Czapeczka grubsza Skarpetki cienkie i grube Nidrapaki Rajstopki Kombinezon z rękawiczkami

Gość Wrrrrrrrrrrrr
A tu wyprawka do szpitala MAMA Dokumenty * skierowanie do szpitala * dowód osobisty * książeczka ubezpieczeniowa * karta ubezpieczenia zdrowotnego * karta przebiegu ciąży * wyniki ostatnich badań Herbatka laktacyjna dla kobiet karmiących ( to jesli będą problemy z pokarmem) 2 koszule nocne Szlafrok u mnie byl zbedny nie lubialam w nim chodzic Klapki Ręcznik Talerzyk sztućce szklanka Podpaski bella 2 paczki starcza Podkłady 5 szt Woda niegazowana Stanik do karmienia dla mnei byl zbedny wolalam bez :D Wkładki laktacyjne Zeszyt i długopis zawsze warto mieć pod ręką Szampon i płyn do mycia (ja np biorę tylko szampon i nim się umyje bo po co targać tyle rzeczy) Gąbka Pasta do zębów i szczoteczka kubek Grzebień Papier toaletowy Majtki jednorazowe i zwykłe zbedne Skarpetki DZIECKO Pampersy Chusteczki nawilżające Ciuszki na wyjście body/koszulka śpioszki, kaftanik, skarpetki czapeczka grubsza i cieńsza sweterek, spodnie kombinezon/rożek kocyk pieluszki tetrowe 3szt TATA Ciuchy Aparat

ja nie szukam informacji co trzeba kupić bo to jest na necie a chcę zaczerpnąć informacji co nie było wam potrzebne co uważacie za zbędne i nie przydatne

Gość Wrrrrrrrrrrrr
autorko wiec tam ci napisalam przy tych rzeczach co mi sie przydalo a co mi sie nie przydalo to co jets puste to mi sie przydalo a tam gdzie napislaam zbedne to nie przydalo :D

- KAFTANIKI.....o zgrozo,jakie to nieporeczne ubranko :) - wkładki laktacyjne - uzylam tylko kilku na poczatku,potem podkladalam pieluszke tetrowa,bo bylo mi wygodniej i nie ziebilo mi piersi. - przewijak sprawdzal sie do 2 miesiaca,poki mala nie zaczela sie turlac na boczki (wiec moim zdaniem zbedny tak na 70%) :P - butelki - poki co nadal karmie piersia i 5 butelek stoi nieuzywane...potem mam nadzieje ze obejdziemy etap butelki i bede korzystac z kubeczka niekapka,,,:) - puder - lepszy kremik :) narazie tyle :P moze cos mi sie przypomni

Dla mnie na TAK: body - lepsze niż koszulki itd bo się nie zwijają na pleckach przewijak - Miałam nakładane na łóżeczko.Używałam do 10 miesiąca.Dla mnie najlepsza rzecz jaka mogła być,tym bardziej że po znieczuleniu w kręgosłup miałam przez parę miesięcy niezłe bóle w kręgosłupie. butelki/smoczki z firmy avent wkładki laktacyjne z belli Na NIE: odciągać pokarmu - cholernie bolało kiedy jego używałam więc po paru razach wylądował na dnie szafy. rożek - używany tylko w szpitalu osłonka do piersi

mama za miesiąc- wiesz jedna mama napisze ci że przebijak jest be a druga jest cacy :) i tak dużo innych rzeczy ,także tu ciężko będzie coś dobrego wybrać . Ale moz esię uda :) MI się nie przydały- laktator, kaftaniki i koszulki- koszmar. butelki- starczy jedna na początek a nie 5 lub 6 rożek-porażka wkładka do wanienki plastykowa- porażka na maksa

Gość luuuuuzzzzzzzik
nie przydało mi się: laktator rożek to porażka na maksa oliwka wszelkiego rodzaju wkładki do wanienki gruszka do nosa kaftaniki, koszulki, śpiochy(miałam tylko 2 pary)założone może ze 3 razy wiązane śliniaki DLA MNIE HIT mleczko do ciała Johnsons lawendowe- mała ma 20 mieś i nadal używamy ogólnie cala seria lawendowa to cuuuuudo wanienka najzwyklejsza+ pieluszka tetrowa na początku frida do noska-nieziemski wynalazek body i wszelkiego rodzaju spodenki+skarpetki Śliniaki z IKEA zapinane na rzep 10zł 5szt przewijak używany przez ok 8-9 mieś podgrzewacz (jeśli karmi się butelką) butelki canpol szklane+smoczki anatomiczne NUK ( jak mała piła z innych to za dużo leciało i wymiotowała) okrycia (ręczniki) z kapturkiem PIELUCHY DADA chusteczki HUGGIES ( z tańszych zielone TIP real) przyborniki plastikowe zakładane na łożeczko- IKEA ale jak jest szafka blisko to zbędne

Gość luuuuuzzzzzzzik
miałam zwykłe z IKEA-średnie bym powiedziała, teraz jak mała jest większa to mamy turystyczne. Gdybym jednak miała teraz kupować to kupiłabym dobre łóżeczko turystyczne( takie z dwoma poziomami i przewijakiem) jednak do tego dokupiłabym najtańszy materac do łóżeczka z IKEI bo te co są w turystycznych dla takiego maleńkiego dziecka według mnie się nie nadają. np takie http://allegro.pl/kojec-lozeczko-turystyczne-deltixlander-lucy-i2106184909.html

w życiu sobie nie wyobrażam kąpać noworodka i niemowlaka w misce :) a wanienka jak największa to na dłużej nam posłuży, ja np kupiłam mniejszą i później był problem. a w misce to ja teraz małą niekiedy sadzam żeby się pobawiła w wodzie ale nie noworodka

ale potem ci sie do niczego nie przyda i zagraci tylko,,a i ak dlugo nie sluzy i jest nieporeczna,,,duuuza miska potem sie nada do prania np, albo mozna dziecko z miska do brodzika wstawic potem i kapac,gdy juz bedzie siedzialo :) ( gdzies to ktos pisal wczesniej na forum juz) nooo i wkladka do wanienki tez zbedna,,,;/

luzik, tak wlasnie sie zastanawiam, bo ja wole turystyczne (mozna latem wyniesc na ogrod z dzieckiem) ale kazdy jest zdania, ze lepiej klasyczne, drewniane.

ja sobię chwalę drewniane łóżeczka i teraz dla dzidzi kupuje drugie drewniane

pysiulek- jeśli wolisz turystyczne to kupuj- możesz robić jak piszesz dla każdej matki pasuje co innego

Gość Inkaust
Zwykłe łóżeczko, ale na kółkach. Wkładki na wyjście - z pieluchą nie pójdziesz. Ręcznik z kapturem - ok, osłania. Wanienka nie miska - bez cudnych wkładek. Rożek na początek, kiedy się uczycie trzymać dziecko. Pieluchy flanelowe potrzebne - do różnych celów. Śliniaki tylko nieprzemakalne lub zmywalne. Butelki się przydadzą - później. Miej choć jedną. Przewijak na łóżeczko z podniesionymi bokami (nie sturla się )- po co zabierać miejsce wolnostojącym? Zbędne: odciągacz ręczny - używałam elektrycznego, pudry i zasypki - lepsza maść, ubranka wciągane przez głowę, śpiworek do spania - denerwowały się spętaniem, gruszka - lepsza Frida, nocnik z pozytywką - zacinała się, kaftaniki niepraktyczne. Herbatki dla niemowląt - słodzone paskudztwo.

Gość luuuuuzzzzzzzik
no ja też byłam zwolennikiem drewnianych, ale czas pokazała co innego ale to zależy od upodobań, trybu życia itd. My dużo z małą jeździliśmy i był problem ze spaniem a od kiedy mamy łóżeczko turystyczne to zabieramy je wszędzie. Dodam że nasze łóżeczko z IKEI przestało się sprawdzać jak mała zaczęła wstawać...Nie da się go opuścić całkiem na dół :( w każdym razie teraz bym kupiła turystyczne ale ile osób tyle opinii :)

Przydatne to jak ma się tylko prysznic największa możliwa wanienka, bo na kilka lat. Niemowlaka kąpałam w misce jak siedział (mniej wody szło a wygodniej siedzieć jej było). Prześcieradła lesze z gumką niż tradycyjne. Wkładki laktacyjne były mi długo potrzebne bo mleko samo leciało nie tylko przy karmieniu. Nie sprawdziły się oliwka, kremy do ciała itp. lepsze emolienty. Butelka kupiona na zapas (karmiłam piersią). Karuzela też zbędny wydatek, mata przy jednej córce się sprawdziła, przy drugiej leżała bezużyteczna. Szczoteczka do włosów dla niemowlęcia to zbędny wydatek póki nie ma ciemieniuchy.

Gość Inkaust
wanienka dlugo nie sluzy i jest nieporeczna,,, - służyła b. długo, jak najbardziej poręczna (nie kupuj tandetnej) ; nic jej się nie stało i obsłużyła troje dzieci.