Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martusiaaa88

Ciąża kiedy rozpocząć współżycie

Polecane posty

Gość Martusiaaa88

Witam. 17.02.2012 dostałam miesiączkę. Cykle mam 30dniowe. Miesiączka trwa 7dni. Dziś jest 5dzień także w czwartek będzie ostatni dzień. Kiedy mogę rozpocząć starania o dziecko?

Gość google ci powie
poszukaj kalkulatora płodności, automat ci policzy, bo jak tu zaczną radzić.....

Gość Martusiaaa88
No właśnie już kilka przerobiłam tych kalkulatorów i wychodzi że od 28-29 już może zacząć się starać. Ale czy wtedy są duże szansę że się uda?

Gość Martusiaaa88
No właśnie już kilka przerobiłam tych kalkulatorów i wychodzi że od 28-29 już może zacząć się starać. Ale czy wtedy są duże szansę że się uda jeszcze przed owulacja?

Gość ja to radzę odpuścić
te kalkulatory płodności i obserwować śluz. Jak będzie go dużo i będzie przejrzysty, przypominający konsystencją białko z jajka to wtedy zacząć się starać. I nie ile fabryka dała jak to niektórzy robią, tylko tak co dwa dni, żeby plemniki miały szanse się wyprodukować. Kalkulatory odejmują 14 dni od daty kolejnej miesiączki a to nie zawsze jest tak że tych dni jest 14, ja na przykład mam między owulacją a miesiączką 15-16 dni, są dziewczyny które mają 12 albo 10 dni. Poza tym zawsze sie może coś przestawić i wtedy kalkulator tego nie powie.

Gość Martusiaaa88
Właśnie dlatego nie chce korzystać z kalkulatorów bo poprzednio źle wyliczyły. Jeśli nic mi nie zaburzy cyklu to owulacja powinna wystąpić 3marca. Więc ile przed mogę się starać?

no tego ci nikt nie powie poczekaj do końca okresu i zacznij obserwować śluz. Żadna z nas nie ma książkowego cyklu a kalkulatory liczą ksiązkowo.

Poza tym to że nie jesteś w ciąży to nie znaczy że przez to że kalkulator coś źle wyliczył. Czasami można nawet uprawiać seks w samą owulację i nic z tego i to przez kilka miesięcy z rzędu, czasami ludzie za bardzo się starają i za bardzo chcą, stresują się zapominając że stres nie sprzyja procesowi zagnieżdżenia. Czasami uprawiają seks w dni płodne za często, bo myślą że im więcej razy tym lepiej a to nie tak.

Gość Martusiaaa88
Ale w ciążę można zajść tylko podczas owulacji czy przed też ?

plemniki moga poczekac do owulacji 3 dni, a nawet 5 jak mają dobre warunki, czyli sluz w miarę dobrej jakości i ilości. Niektóre źródła mówią nawet o 7 dniach ale to już rzadko spotykane i raczej ze wspomaganiem śluzu i nasienia. Niektóre dziewczyny mają mało śluzu i wtedy trzeba wyczekać do owulacji żeby była większa szansa. Jesli chodzi o kwestię ciąży to w ciąże zachodzi się dopiero w kilka dni po owulacji 6-12dni po. Najpierw musi się plemnik połączyć z jajeczkiem, przewędrować przez jajowód i zagnieździć się w macicy. także nie każde zagnieżdzenie kończy się ciążą. Jeśli dojdzie do połączenia jakiejś mało rozwiniętej komórki jajowej albo jakiegoś ubogiego czy uszkodzonego plemnika, albo jeśli połączona komórka wędrowała zbyt długo, albo jesli organizm uznaje że czas jest nieodpowiedni na dziecko bo stres, bo choroba, bo leki albo organizm niedomaga, to dochodzi do mikroporonienia i ponoc 40 % ciąż ulega takiemu mikroporonieniu i kobieta nawet o tym nie wie. Dlatego też nie warto się spieszyć z testem ciążowym i się stresować dodatkowo.

Gość Martusiaaa88
No nic. Pozostaje mi czekać do zakończenia krwawienia i obserwowania śluzu. Dziękuję za informacje.