Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mnuihkjijkjjjko

Mój syn jest tydzień po szczepieniu obowiązkowymw szóstymroku życia,coś nie tak

Polecane posty

Gość mnuihkjijkjjjko

w zeszły czwartek był szczepiony przeciwko tężcowi i krztuścowi plus doustna przeciwko polio, już prawie cały tydzień boli brzuszek,jest apatyczny, brak apetytu, luźne stolce,bladość skóry, a najlepsze że jego dziesięciomiesięczna siostra to samo..... jest na samym mleku od soboty, brak apetytu, mdłości, dwa razy wymiotowała. Czy myślicie że ma to jakiś związek ze szczepieniem????? Jak wasze dzieci je znosiły,czy starszy mógł zarazić siostre, mało info jest na ten temat,a w przychodni nikt mi nic nie gadał

ale czzym zarazic? szczepionką?:D stawialabym na grype zoladkowa predzej

Gość indiaindia
Moje dzieci żadnych komplikacji nie miały. Ale odstaw mleko, jeśli stolce są luźne.

Gość mama dwojeczki
Wyglada mi to na jelitowke (grype jelitowa/zoladkowa), a nie na zmiany po szczepionce (co wy w ogole z tymi powiklaniami po szczepionkach??) Jelitowka jest potwornie zarazliwa.

Gość mnuihkjijkjjjko
polio podane doustnie zawiera żywego wirusa, którego wydala wraz z kałem do dwóch tygodni, a dziecko ma w tym czasie tendencje do zarażania, dlaczego nikt mi tego nie powiedział przed szczepieniem z uwago na młodsze dziecko, wystarczy że wzięło coś do buzi od brata.... Jak wasze dzieci reagowały na tę szczepionkę?????

Gość no to ja cie powiem tak i juz
Kazda szczepionka zawiera zywe kultury wirusa czy to polio czy inna. Znasz w ogole zasady dzialania szczepionek? Chyba nie bardzo, skoro tak piszesz... Tez stawiam na jelitowke, a ty sie niepotrzebnie nakrecasz i panikujesz, a jesli nie wierzysz nam, to idz do lekarza. Powie ci to samo.

Gość zoooo
ja k oboje są chorzy i tylko jedno było szczepione to wygląda jak jakiś wirus, pewnie z czasem przejdzie , ja proponuje nie podawać dzieciom żadnych soczków, ani deserków mlecznych, dużo pic najlepiej wody lub herbatek, jeżeli są luźne stolce to może ryż,

Tez jestem tego zdania ale jak sie tak martwisz to idź do lekarza. Uspokoi cie najwyżej przepisze nifuroksazyd na te luźne stolce. U nas tez panuje jelitówka, mielismy wszyscy po kolei.

autorka ma rację, po tej żywej szczepionce polio dziecko może zarażać dlatego wycofali tą szczepionkę dla niemowląt moja córka jeszcze dostawała, jak miała 2 albo 3 miesiące, a krótko potem wycofali włąśnie ze względu na to, że dużo dzieci się zarażało mało wiecie... ja już rok ją odwlekam, i przynajmniej do wakacji nie zaszczepię

Gość mnuihkjijkjjjko
szczepionka do ustna zawiera żywego wirusa, jest też domięśniowa która zawiera zabitego wirusa i ona prawdopodobnie jest bezpieczniejsza jeżeli chodzi o zarażanie, może macie racje z tymi jelitówkami nie mówię nie, ale człowiek taki głupi idzie na szczepienie niby nic, mało wie na ten temat a jest tyle informacji o których w ogóle się nie mówi, a do lekarza niby po co????? przecież nie gorączkują, nie polece z byle kupką, jeszcze coś przywleką, dzwoniłam pytałam czy dziecko po szczepieniu może mieć wysypkę bo tak było z moim synem właśnie, w dzień szczepienia wysypało go z góry do dołu, otrzymałam odpowiedz "może, wszystko byc może...."

ta szczepionka w usa jest już dawno wycofana, od 2000 roku bodaj, bo jest niebezpieczna i było dużo przypadków zachorowania na polio po niej dzieci szczepionych albo tych, które się z nimi stykały ale w polsce dalej stosują jelenie i nawet się do tego przyznają, na stronie centrum zdrowia dziecka np. "GACVS analizuje przypadki ostrych porażeń wiotkich w przebiegu szczepień szczepionką zawierającą żywe atenuowane wirusy polio (OPV). Nie można jednak zaprzestać szczepień OPV ze względu na ognista zakażeń dzikim wirusem. Ogniska endemii znajdują się między innymi w Indiach, Afganistanie, Pakistanie i Nigerii (WER, 20 lipiec, 2007). GACVS stoi na stanowisku zaprzestania stosowania na całym świecie żywej szczepionki polio w momencie całkowitej eradykacji polio potwierdzonej certyfikatem WHO. Od tego momentu stosowana będzie jedynie inaktywowana szczepionka polio, która będzie tak długo w narodowych programach szczepień ochronnych jak długo krążyć będzie szczepionkowy wirus pochodzący z żywej atenuowanej szczepionki" albo tutaj "poliomyelitis poszczepienne wywołane wirusem szczepionkowym (porażenie lub niedowład wiotki z objawami utrzymującymi się 60 lub więcej dni, który wystąpł u dziecka w okresie 4-30 dni po podaniu OPV lub 2-75 dni po kontakcie z osobą, która otrzymała tę szczepionkę. Do rozpoznania wymagane jest badanie wirusologiczne płynu mózgowo-rdzeniowego oraz stolca z wyizolowaniem szczepu szczepionkowego wirusa polio"