Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

XliloX

kuracja interferonem a ciąża

Polecane posty

dziewczyny, mam takie pytania - czy mąż/partner którejś z Was był leczony interferonem, a po kuracji zdecydowaliście się a dziecko? czy się udało? jak przebiegała ciąża? wiem, że po leczeniu trzeba jeszcze odczekać przynajmniej 6 miesięcy, ale zastanawiam się, jak to wygląda w praktyce. z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dokładnie tak wygląda w praktyce. Znam wiele par po interferonie, mają zdrowe dzieci. Oczywiście Ci, którzy odczekali minimum miesięcy Teraz czekamy na rozwój jednej ciąży, gdzie dziewczyna zaszła w trakcie ciąży i odmówiła aborcji (bo w tym przypadku lekarz prowadzący musi dać skierowanie na aborcję...) Były bliźniaki, jedno już nie żyje. Teraz to jakoś 4/5 miesiąc, z tego co mówią lekarze to koszmarne ryzyko urodzić takie dziecko. No zobaczymy :o

Gość mi_zielone
Moj maz bierze interferon juz kilka lat, ciaza z wpadki, corka zdrowa, ma dwa lata.

dzięki. mi, jak to kilka lat mąż jest na interferonie? u mojego kuracja ma trwać 48 tygodni (lub krócej, jeśli wyniki będą ok).

Gość mi_zielone
No dokladnie od 2002 roku, czyli juz 10 lat. Dodam, ze choruje na SM.

Gość lg-lg
wzw typu C?

Gość mi_zielone
Nie doczytalam lub nikt nie wspomnial o tym WZW :)

Gość mi_zielone
Xlilox a juz jestes w ciazy ? Czy to w fazie planowania dopiero ?

ja mam już syna, ale chcieliśmy dla niego rodzeństwo. no i trochę teraz boję się o tym myśleć, jak czytam o skutkach ubocznych :( mogę wtrącić, a ile miesięcy należy optymalnie poczekać po kuracji?

lg-lg >> tak, typu C, przepraszam, nie zauważyłam Twojego posta

Gość lg-lg
moj tata tez jest nosicielem wirusa C zdrowka dla męza :)

oj, dzięki. boimy się, ale jesteśmy też szczęśliwi, że w końcu będzie leczony - czekaliśmy 4 lata :(

Gość mi_zielone
Glowa do gory :) 3 lata roznicy miedzy rodzenstwem to optymalne wyjscie z sytuacji...

acha. a pisałaś, że znasz zdrowe dzieciaczki po interferonowych rodzicach - orientujesz się może, czy w ciąży też było ok, czy np bywają przypadki poronień (tfu, tfu, odpukać)?

mi_zielone >> w sumie nie mamy wyjścia :) ale wiesz, gdyby miało być jakieś ryzyko, to bym się ie zdecydowała. lekarz wprost tego ie powie, więc wolę się zapytać ludzi, którzy byli w takiej sytuacji.

Gość Patka36
Chcemy mieć drugie dziecko, pierwsze urodziłam 7 lat temu po leczeniu w klinice, mam PCO 35 lat a do tego ok 2 lata temu okazało się że mąż na zapalenie wątroby typu B ... Podjął leczenie PEGASYS. Czy jest sens myśleć jeszcze o dziecku? Jaki ryzyko niesie INTERFERON? Czas ucieka i czuję się już stara i załamana bo kuracja ma trwać rok...