Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katoliczka, która widzi zło

Co to za różnica czy ma się jednego partnera/kę czy setkę? To taki sam grzech.

Polecane posty

Gość mmmmorela
mariner3 jesteś jeszcze ? Jak tak proszę podaj skąd masz te informacje o soborach. Ciekawi mnie bardzo ten temat, chciałabym poczytać. Może jakaś książka, link podziel się proszę wiedzą. Dziękuję jak co i pozdrawiam :)

Czepiasz sie i nic merytorycznego nie wnosisz do dysputy. Nie z rozzewnieniem ale ze zloscia ze musze tak proste sprawy wyjasniac Zlem podstawowym i wszechogarniajacym jest kapitalizm i to to jakie spustosznie czyni w ludziach.Tu jest prazrodlo a nie seks ktory byl,jest i bedzie motorem wszelkiej aktywnosci ludzi. Polecam poczytac ksiazke Alvina Tofflera "Szok przyszlosci" Tam znajdziesz odpowiedz na wiele twoich przemyslen

Gość ***amarantus***
mariner3, powinieneś mistrzem googla zostać !!!!

Gość mmmmorela
mariner3 jesteś jeszcze ? Jak tak proszę podaj skąd masz te informacje o soborach. Ciekawi mnie bardzo ten temat, chciałabym poczytać. Może jakaś książka, link podziel się proszę wiedzą. Dziękuję jak co i pozdrawiam :)

mmmmorela nie mam teraz zrodla pod reka ,bo wiedza o nich jest w necie ogolnie dostepna . Polecam ksiazke Christophera Hitchens pt "Bog nie jest wielki" .Mysle ze tam znajdziesz wszelkie potzrebne zrodla. Najprosciej wklepac w google lub wikipedie "grzech",historia grzechu" itp i bedziesz mial zrodla . Co my bysmy zrobili bez Google ?

wydawnictwo SONIA DRAGA cena 29,90 zl .Na Witrynie Krytyka Polityczna znajdziesz sposob na zakup.

Gość mmmmorela
Dziękuje raz jeszcze i sorry za wklejenie 2x coś mi się zwiesiło. Mam urlop więc pogrzebie w bibliotece i w necie. Miłego dnia :D

Gość andżelinainaina
Masz rację, czepiam się trochę ;) , ale tak szczerze to rozdrażniła mnie Twoja pisownia. Poprawię się :o)

***amarantus*** Ja rzadko googlam .Polegam na innych zrodlach :) sa jeszcze ksiazki ,magazyny naukowe przypominam ;)

gongo bongo Ja mam rodowod harcerski za soba i nie straszne mi ziemianki:) Jestem fnem cywilizacji anie prymitywizmu. Opisalem czasy prehistoryczne aby uzasadnic korzenie roznych naszych zachowan wspolczesnych. Generalnie uwazam ze nalezy przewartosciowac cala nasz moralnosc i pora dopasowac etyke wywodzaca sie czasow gdy plemie Izraela zdobywalo swe ziemie we wspolczesnej Palestynie i dopasowac je do wspolczesnych uwarunkowan.Nie oznacza to ze musimy zrywac z tradycja

Gość marcelllo
A co do dysputy. To nie całkiem się zgadzam, że wszystkiemu jest winien kapitalizm. W historii ludzkości wiele było ustrojów społecznych i jeszcze żaden idealny nie był. Moim zdaniem wszystkiemu jest winna natura samego człowieka. A kapitalizm sam w sobie daje obecnie duże możliwości do praktykowania zachowań społecznych, jakich obecnie świadkami jesteśmy. Moim zdaniem, jaki by ustój nie panował, potrzebny jest nadzór mniejszości nad większością aby nie doprowadzić do anarchii i totalnej "rozpierduchy". Niestety każdy nadzór, prędzej czy później (przeważnie jest to prędzej), prowadzi do nadużyć i zgodnie z ludzka naturą do chęci dominacji i podporządkowania innych względem własnej osoby. Tylko jednostki o silnej osobowości i zdolności spostrzegania wyższego dobra są w stanie działać na przekór ludzkiej (własnej) naturze. Niestety w większości przypadków są sprawnie eliminowane przez "zdziczałe" społeczeństwo.

marcelllo Podpisuje sie obiema rekami pod twa wypowiedzia ,jakbys mi z ust wyjal:) Mam tylko taka uwage ze kazdy ustroj byl opresyjny dlatego ze sterowali nim ludzie kierujacy sie egoizmem przede wszystkim.Niestety nikt nie wymislil mechanizmow eliminijacych tych ludzi a nawet mysle ze byloby to szkodliwe .To demokracja winna byc regulatorem aktywnosci takich ludzi.Moze w przyszlosci bedzie lepiej ?.Mam taka nadzieje .

Niemniej nie zmieniam zdania co do kapitalizmu jako zla w naszym zyciu. Podstawowa sprawa jest to ze wymusza konsumpcyjny styl zycia ktory niszczy nas jako prospolecznych osobnikow.Zaczynamy traktowac innych ludzi jak przedmioty na zasadzie ""zyj i wyrzuc".To uproszczenie ale ten mechanizm juz zostal wylowiony i udokumentowany

Gość marcelllo
Nie sądzę, że będzie lepiej. Niestety coraz łatwiejszy dostęp, a wręcz osaczenie środkami masowego przekazu daje nieskończone możliwości manipulacji "szarą masą". Wystarczy spojrzeć na nasze społeczeństwo. przez kilkanaście lat po zmianie ustroju ze społeczeństwa wychowanego w duchu nauki katolickiej staliśmy się przykładnymi konsumentami kapitalizmu, zgodnie z tym co serwują nam media hasłami typu "bądź sobą, rób to co wszyscy". Niestety obecnie masze społeczeństwo jest bardzo bezkrytyczne i podatne na wszelkie manipulacje, tak wiec sadzę, że prędko lepiej nie będzie ...

Gość hjkyuiyuh
PRzecież mariner to kłamca i troll. nawet nie czytajcie tego co pisze. to fantasta.

Gość marcelllo
@ hjkyuiyuh Dla Ciebie są listy przebojów i konkursy SMS-owe w radiopaplach, a nie takie dyskusje ...

Gość marcelllo
mariner3 Kapitalizm czy nie kapitalizm. Ludzka natura jest niestety taka, że każdy ustrój potrafi wypaczyć. A niestety jednostki bezwzględne i prymitywne, chcące realizować własne cele, mają większa zdolność dotrzeć i przewodzić w społeczeństwie, niż osoby chcące działać dla dobra ogółu ...

marcello Masz duzo racji i nie oponuje :) Uwazam tylko ze czlowiek bez nadziei na lepsze jutro umiera :) Widze nadzieje w demokracji i wyksztalconym spoleczenstwie,mam na mysli idee spoleczenstwa obywatelskiego ktore nie uwazam za utopie Reszta zgadzam sie w 100%

Gość marcelllo
Masz rację, że demokracja i wykształcone społeczeństwo to nadzieja na przyszłość. Niestety obecnie nasze społeczeństwo, jesli chodzi o poziom świadomości i wykształcenia, ulega systematycznej degradacji ... Nie to, żebym nie miał nadziei i lepsze jutro, tylko do tego lepszego jutra widzę ciemną, krętą i bardzo wąską ścieżkę z wieloma przeszkodami i rozgałęzieniami ... ;o(

mmmmorela Jak wejdziesz na witryne Krytyka Polityczna "" to pogrzeb sobie tam ze spokojem .Jest wiele cennych pozycji do przemyslen .Uwazam te witryne za super dla ludzi otwartych i chcacych poszerzyc swa wiedze i horyzonty myslowe.W kazdym razie polecam !

marcelllo :) Wiecej optymizmu ! :) na szczescie nikt nam nie ogranicza indywidualnej aktywnosci.co polecam jako remedium ;) Ja tez mam pod gorke obecnie ale nie wpadam w czarnowidzenie .Moze to wrodzony optymizm ?

marcello Dziekuje! :) ,Nie przejmuj sie ta hjkyuiyuh "To taka sfrustrowana kobita co to wyzywa sie na tym forum bo facet jej nie bzyka od lat .Wciaz wyleza swa zolc na wszytskich po kolei ",ja ja olewam :)

Gość hjkyuiyuh
olewasz mnie? to ja jestem od olewania facetów ciepłym moczem, a nie odwrotnie. życie seksualne mam rozwinięte na wyższym poziomie niż ty. takich zboczeń, które ja robiłam ty nigdy nie doświadczysz.

normalka,Na tym polega anonimowe forum.:) ludzie sa szczerzy w obnazaniu sie az do bolu :)

ODSETEK ROZWODÓW W RELACJI DO RELIGIJNOŚCI MAŁŻEŃSTW 50 proc. - związki cywilne małżeństw całkowicie obojętnych religijnie 33 proc. - związki sakramentalne nie praktykujące 2 proc. - związki sakramentalne, w których małżonkowie razem uczestniczą co niedziela w Eucharystii 0,07 proc. (1/1429) -związki sakramentalne, w których małżonkowie razem uczestniczą co niedziela w Eucharystii i codziennie modlą się wspólnie.

no bo tacy się nie rozwodzą, bo to niezgodne z religią, a że w domu często przemoc, brak wsparcia i miłości, alkohol i inne takie to już ciiiiicho, zamiatają pod dywan. Bardzo po bożemu zresztą.

Przypominam ze hipokryzja jest wbudowana w sytem wiary katolickiej :) od poczatku byla podstawa tej religii. Nie wazne ze zabiles ! wazne ze zalujesz i odmowisz pokute np dwie zdrowaski :) W ten sposob ta religia zawsze byla z wladza i ja wspierala ogniem i mieczem . Przypominam ze ziemie polskie byly arena poteznego powstania antykoscielnego w 11 i 12 wieku z powodu naduzyc swiezej wladzy koscielnej w stosunku do wolnosc milujacych Slowian .Przy pomocy niemieckiego miecza i czeskich pieniedzy utopiono to powstanie we krwi .KK nie wspomina tego wydarzenia jako wstydliwe dla niego natomiast szczyci sie 1000leciem czytaj panowaniaem na ziemiach polskich. Gwoli szczerosci powinien wspomniec o krwi jak przelal w drodze do zawlaszczenia panstwem polskim. Boleslaw zwany Smialym zabil biskupa Stanislawa ktory jest obecnie meczennikiem i swietym KK aprzeciez poklocili sie piekna kochanke krola ktora Stanislaw zgwalcil pod nieobecnosc krola. Zaplacil za to glowa i slusznie ! Dzisiaj jest to symbol meczenstwa i cierpienia w Kosciele.Swiety !

I stajemy w obliczu zawężania struktur, obrazoburczego pomijania innych wartości oraz - wyznań, Droga Katoliczko. Uważasz, że seks powinno się uprawiać po ślubie, bo tak "Jahwe" zalecił. W tym momencie każdy politeista odpowie Ci - "A co mnie, do ciężkiej cholery, Jahwe obchodzi, skoro moi bogowie tego nie zabraniają?". Spójrz na z impetem powracający kult rodzimowierców. Na skandynawskich Asatru. Na Keltoi, których liczba rośnie na Wyspach. I nie są to sekty zrzeszające ludzi biegających nago dookoła drzew, a osoby które formułują społeczność działającą na bazie "rodziny", lecz nie podobnej do skupisk katolików. W związku z tym - seks "po ślubie" uważam za totalną bzdurę. Dlaczego bowiem mam płacić instytucji kościelnej za możliwość związania się z kimś podług mojej woli? Dlaczego to ksiądz orzeka o głębi małżeńskiej inicjacji skoro w praktyce nie ma o niej pojęcia? Nie, nie. Zupełnie to do mnie nie przemawia. Ani na jotę.