Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tetrowaaa

Używam pieluch tetrowych i patrzą na mnie jak na zacofaną wiesniare :/

Polecane posty

Gość mama - to ja
Dlaczego? Ponoć tetra nie jest też taka "zdrowa", ale ja jednak mam przeświadczenie, że bardziej zdrowsza jest od pampka.

Gość kontro
Poza tym nawet to taniej nie wychodzi niż pampersy, bo tetrę trzeba prać, więc zużywać wodę, prąd i proszek do prania, a to wszystko kosztuje. Słowem, ani to ekonomiczne, ani zdrowsze, ani praktyczniejsze, to tak samo jak mieć wybór - prać we Frani lub w automacie, czy zmiatać dywan miotłą albo przejechać odkurzaczem.

Gość adamella
Nie jest zdrowsza od pampersa - to już udowodniono! Niektóre mamy jednak wolą być na "ty" z naturą i wolą tetrę;)

Gość tetrowaaa
...."Pampersy obecnej generacji to nie tylko wygoda dla mam - to przede wszystkim komfort dla dziecka!Mają bardziej sucho a co za tym idzie - mniej odpazone pupy,mniejszą ilośc stanów zapalnych itp...""" Stanow zapalnych raczej nie ma po tetrze, i odparzen bo odrazu sie zmienia pieluche w przeiwienstwie do pampka , bo dziecko w mokrym pampku moze znaczniej dluzej byc bo wiaodmo, to wsiąka, a tetra nie wchalnia.I to jest to co psizesz, dziekco w pampku ma bardziej sucho dlatego dluzej lat w nim jest ,i trudniej go odzwyczaic i przeszucic na nocnik bo ma wygodniej

Gość tetrowaaa
wlasnie przy pampku jest wieksze ryzyko odparzenia bo dziecko dluzej w nim przebywa a tetre chcesz czy nie chcesz ale odrazu musisz zmienic, stąd ddziecko nie ma zadnych odparzen.Moja malutka teraz tylko ma na noci w nocy jak siusiu zrobi,odrazu sie budzi bo wiadomo mokro,niewygodnie, wola mnie,i zmieniac jej pieluszke na miejscu.Chociaz juz bylo kilka nocy kiedy z suchą pieluchą sie obudzila. Pisalam ze nie babralam sie z kupami itd, brudne pieluszki odrazu wrzucalam do miski z wodą i na koniec dnia iles tam pieluch co sie uzbieralo do pralki pakowalam

Gość kruosant
co ty bredzisz, zanim zdążysz dzieciakowi zmienić tetre to dzieciak do tego czasu zdąży się porządnie wytaplać w tych sikach na wszystkie strony. Sama sobie włóż w okres w majki szmatke zamiast podpaski to poczujesz różnicę :D

moje dziecko raz miało odparzenie jak wracalismy z mazur autem i zrobiła kupke przez sen i nie dała znaku, ze jset kupa. a tak to zawsze pękna pupa - w pampersach! jak matka jest leniem i niedbaluchem to dziecko i z gołą pupą nabawi sie problemów skórnych :D

Gość i tak moczysz
te obsrane pieluchy w misce cały dzień ? :O O ja piehdole :O Współczucia dla twoich gości :O

Gość kruosant
"wlasnie przy pampku jest wieksze ryzyko odparzenia bo dziecko dluzej w nim przebywa a tetre chcesz czy nie chcesz ale odrazu musisz zmienic, stąd ddziecko nie ma zadnych odparzen." taaa a twoje dziecko krótko przebywa w tetrze??? pisałaś że 4 razy zmieniasz pieluche, więc na pewno której niż nasze w pampku :P Rób jkak uważasz ale nie pisz bzdur!

Gość tetrowaaa
kruosant " wlasnie o tym pisze, dziekco odrazu czulo ze ma nieprzyjemnie, mokro, brudno, od samego poczatku kiedy nasikala czy zrobila kupe, nie moglo pol dnia bez zmiany pieluchy chodzic w pzreciwienstwie do pampka co wsiakają ciecz. W tym wypadku ODRAZU trzeba bylo zmieniac pieluche, przez co MOJE dziecko NIGDY sie nie nabawilo ani jednej plamki, krostki czy odparzenia, noi dodatkowo w wieku 14 miesiecy zaczela sygnalizowac potrzeby na nocnik,teraz ma 15 mies, nie nosi już pieluch ,jedynie na noc

Gość tetrowaaa
hahah :) pisalam o okresie 10-12 mies i obsrana pielucha zdarzala sie raz dziennie , reszte byly to siski, a co mają goscie do tego? nie martw sie, goscie moi korzystając z toalety nie mieli widoku na miske z pieluchami bo miske trzymalam w lazience ,gdzie nikt raczej do lazienki mi nie wchodzil, bo mialam osobne pomieszcenie na na toalete i jedynie z toalety skorzystali kruosant " uwierz mi, dziecko automatycznie gdy sie zmoczylo bylo przebierane i nigdy sie nie odparzylo ani zadnej infekcji nie miala

Gość kruosant
no to ja ci zrobię zonk, bo moje dziecię chodziło w pampersach, nigdy nie miało odparzenia, bo o pupe dziecka się poprostu dba niezależnie czy w tetrze, czy w pampku czy nawet w zrywce z biedronki :P Zaczełam go sadzać na nocnik po skończeniu 10m., po 2tyg. załapał. Nie potrafił wprawdzie sygnalizować że robi siku czy kupe, tylko wstrzymywał do czasu wysadzenia go na nocnik, średnio co 3h, kiedy przychodziła pora na zmiane pieluchy okazywało się że była sucha, a on w tym czasie był wysadzany na nocnik i sikał. W wieku 14m, załatwia się na nocnik, sygnalizuje, w sumie to teraz to na nakładke go wysadzamy, więc twoje teorie zostały podważone i szlag je trafił ;) uważam że wszystko zależy od cierpliwości i konsekwencji rodzica, a nie od tetry! której przypisujesz 8 cud świata!

Gość tetrowaa
no widzisz, ty przypisujesz pampkom 8 cud świata a ja tetrom,a piszemy obydwie z doswiadczenia na wlasnych dziech a nie z kolorowych czasopism

Gość kruosant
8 cud d świata jak napisałam wyżej nie przypisuje żadnym pieluchom, tylko konsekwencji i uporowi rodziców. Pampki to wygoda, tyle. Ale co kto woli..

Gość adamella
Hm piszesz bzdury autorko. Pampersy zmienia się regularnie więc nie ma szans na odparzenia - a mocz nie ma styczności z ciałem tylko jest pochłaniany.W tetrze od razu styka się ze skórą. Dziecko nie powie ze ma mokro jak jest bardzo małe - w pampersie przynajmniej wiem,że nie czuje wilgoci.A zmieniam pampersy bardzo regularnie.

Gość adamella
Poza tym to jak szybko dziecko siada na nocnik wcale nie jest powiązane z rodzajem pieluchy.Takie dzieci nie myślą jeszcze ciągiem przyczynowo skutkowym.Zrobię siku-mam mokro-lepiej siadac na nocnik:DNo wybacz to bzdury jakieś. Wszystko zalezy od rodziców i skłonności dziecka.

Gość adamella
Stosujesz tetrę to stosuj nikt się z Ciebie nie smieje ale zastanów się co piszesz.Bo mam wrazenie ze masz jakies archaiczne informacje.

Gość tetrowaa
adamella to dlaczego tyle dzieci ma straszne odparzenia pomimo ze mają pampersy zakladane? przeciesz slyszysz i czytasz o opdarzeniach nakazdym forum itd i te kobiety zakladają wlasnie dziecku pampersy a nie trey ,zdecydowanie przewaznie pampresy a mimo tego dziekco ma odparzenia, skad to sie bierze??

Gość tetrowaa
Oparlam sie na tym twoim wpisie ,i zapytalam sie skąd tyle dzieci ma odparzen jest sądzisz że: ..Pampersy zmienia się regularnie więc nie ma szans na odparzenia - a mocz nie ma styczności z ciałem tylko jest pochłaniany

Gość b.e.a.t.a
Tez zauwazylam, ze pieluszki bawelniane sa lagodniejsze dla skory dziecka. Mlodsza corka po pampersach miewa zaczerwieniona, podrazniona skore, po pieluszkach wielorazowych pupa jest wyraznie zdrowsza. I pampersy zmieniam rownie czesto - co 2-3 godziny. Na razie od miesiaca uzywamy wylacznie pampersow, tylko na noc pieluszka bawelniana, bo doszlo mi obowiazkow w pracy wiec te domowe musialam ograniczyc do minimum. Ale za miesiac, gora dwa wracam do wielorazowek. Natomiast moja starsza corka w ogole nie tolerowala pampersow, z tym ze to bylo kilkanascie lat temu, byc moze od tego czasu technologia sie zmienila. Co do tetry: ja uzywam tych nowoczesnych :) pieluszek, ale tetrowych tez mam troche i doszlam do wniosku, ze z ta tetra wcale nie jest duzo wiecej roboty. Ale ja nigdy tetry nie prasowalam, piore na 60 stopni i z reguly wszystko sie dopiera. A jak sie nie dopierze tez nie ma tragedii, w koncu to tylko pielucha.

Gość Autorko, już miałam być pełna
uznania dla Ciebie... ale jeśli ty tetrę zmieniasz dziecku 4-6 razy dziennie t ja wymiękam. Jestem potworem a nie matką. Może ty się zapakuj w mokre majty i lataj tak po kilka godzin, aż je zmienisz.... Ja zmieniam pampersy częściej niz ty tetrę...

Gość jestem za pieluchami wielorazo
Ja zamiast tetry wolę pieluszki wielorazowe :) mam ich pełno i nikt nigdy nie zwrócił mi uwagi, że jestem jakaś zacofana , u lekarza także :P a raczej każdy podziwia, że chce mi się to robić, oczywiście tetrę używam razem z otulaczem, ale to inna bajka. Nocnik także idzie w ruch :)

Gość mamulinka
I ja dorzucę swoje 3 grosze. Moja córka-ma teraz 7 lat, przez 1 rok życia była w tetrze. Tyle wytrzymałam, bo wmawiano mi,że zdrowo dla skóry itd.Wiadomo, młoda matka, nie wiedząca, ulega wpływom.Po roku mordęgi powiedziałam-DOŚĆ!!!! I przeszłam na pampersy. I wreszcie odetchnęłam z ulgą. Poza tym nie chciała na nocnik robić bardzo długo, bo dopiero jak miała 4 latka się zdecydowała. Syn natomiast-teraz ma 4 lata, był w pampersach i jak miał 2 lata sam się odstawił od nich. I już. Nigdy nie wróciłabym do tetrowego koszmaru. Na szczęście każda z nas ma wybór. Ufff:)

Gość magrog
Moj syn ma juz 8 lat - uzywalam pieluch jednorazowych. Do ok 10miesiaca pampersow a pozniej przeszlam na happy. W wieku 16miesiecy pieknie zygnalizowal potrzeby w ciagu dnia a kilka dni po 2 urodzinach pielucha i w nocy nie byla juz potrzebna. Wiec pieluszki jednorazowe nie maja az tak duzego znaczenia, wszystko zalezy od dziecka i od rodzicow. Teraz mam 13miesieczna dziewczynke i nie moge niestety nawet zaczac nauki nocnikowania bo panicznie boi sie nocnika. Czekam cierpliwie do wiosny i wtedy przedje na mniej chlonne pieluszki a w lato na zwykle majteczki i mam nadzieje ze sie uda - nic na sile.

Chyba by mi musialo rozum odebrac zebym ja uzywala tetry zamiast pameprsow :P Toz to tzreba prac, prasowac no i najgorsze... paprac sie w gownie bo tego przeciez do pralki nie wlozysz. Ja niestey przy pierwszym dziecku posluchalam mojej mamy i tez przez 1 miesiac stosowalam tetre :P synek czesto sie budzil i to nie z glodu tylko dlatego ze mial mokro, odzylam dopiero wtedy kiedy zaczelismy uzywac pampersow. Wtedy dzieciak zaczal lepeij spac a i a bylasz szcesliwsza bo mialm wiecej czasu i nie stalam non stop pod sznurkami w ogrodzie wieszajac te zakichane pieluchy. Syn zaczal wolas sam siku jak skonczyl 22msc od razu zalapal o co chodzi. Ja planowalm sobie ze bede musial pozwijac dywany na czas nauki a on zrozumial od razu. Inteligentny jest po mnie ;)

po wejściu na ten topik byłam zdecydowana na tetrę, ale po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi chyba zrezygnuję, kurcze to tyle roboty no i pieniędzy na tetrę, proszek, prąd, wodę. I jak zrobi kupkę taką rozmazaną to do namoczenia to dawać jak to zedrzeć z tego? nie ja nie dam rady absolutnie nie uważam, że jesteś zacofaną wieśniarą wręcz przeciwnie bardzo pracowitą, oszczędną( co dla mnie jest plusem) mamusią Ale z drugiej strony też można ten czas wykorzystać na inne cele, jak nie na dzidziusia to na prace domowe lub siebie Ja dzidzię będę uczyła siadania na nocnik od 6 miesiąca życia, jak już będzie siadała, wiem wiem ona nie będzie miała pojęcia o co chodzi ale po obudzeniu, spacerze itd poprostu ją posadzę, nieważne czy coś narobi czy nie, przede wszystkim się przyzwyczai do niego a sadzając co 3 godzinki wkońcu się nauczy. U mnie w rodzinie tak robili i wyszło :)

Gość tetrowa sama piszesz ze dzieci
w przedszkolu leca na pieluchach dlugo - no wlasnie bo są w przedszkolu! Tam jest chyba raczej tez wymaganie na pampersy to po pierwsze zeby przedszkolanki nie musialy ciagle i ciagle przebierac od razu, po drugie jak w przedszkolu to znaczy ze rodzice pracujacy i ciezko bylo poswiecic dluzszy czas na odstawienie pieluch 🖐️ osobiscie znam tylko jedna mame ktora trzymala dziecko w pieluszcze ponad 2 lata - inne mialy taki cel ze do 2lat i albo szybciej albo cos kolo tego sie udawalo. Ja sama 2 dzieci - pierwsza corka miala rok i 3 miesiace - akurat idealna pora na odstawienie pieluch w dzien, w nocy 1,5 roku. Druga córka w dzien 1,5 roku i w nocy tez - jak sciagnelysmy tak juz nie dala wcale sobie zalozyc ;) To takie tylko apropo Twoich stwierdzen ze rodzaj pieluch wplywa na czas pieluchowania - nie nie to tylko podejscie rodzicow. Co do Twojego uzywania tetry jak dla mnie rob po prostu co chcesz i nijak na to bym nie patrzyla, ani bym sie tym nie interesowala

Gość ja używałam tetry przez 8
miesięcy, potem miałam już dość prania i przeszłam na pampki. Wcześniej tak czy owak nie mogłam bo dziecko było uczulone. Ale też miałam wrażenie, że jestem nie z tego świata. Mimo wszystko tetra ma zalety, moje dziecko nie było nigdy odparzone, bo zaraz sygnalizowało że ma mokro. Może gdybym pociągnęła z tetrą dłużej, to mogłabym pisać że to przyśpiesza nocnikowanie, a w sumie to nie wiem. Zaczęłam sadzać okazjonalnie na nocnik od 9 miesiąca bez żadnej presji. Dziś mała ma 2 lata i 3 miesiące- sama chodzi na nocnik

Gość xxxxx8888
Dziewczyny, które chcą tetrować, polecam wam pieluszki wielorazowe :) to nie jest to samo co tetra.. używa się pieluszki-kieszonki i wkładu, otulacza + tetrę lub pieluchę formowankę i otulacz, poczytajcie sobie o tym więcej na stronie www.pieluszkarnia.pl ja pieluchuję od kilku mieś. dziecko i jestem BARDZO zadowolona!! nICZEGO nie gotuję!!!! jedyne co prasuję to tetry, wkładów i pieluch nie można prasować, pierze się je w 40-60stopniach z dodatkiem odkażacza do prania :) nie ma wielkiej filozofii, a skóra wreszcie jest bez odparzeń.

Gość hatimmm
Ja nie uważam, by to było jakieś zacofanie. Ale sama też nie zdecydowałabym się w życiu na tetrę. Bo po pierwsze: moje dziecko sika o wiele WIEELE razy częsciej niż 4-6 dziennie. - Serio, to mnie to strasznie dziwi.. że taką tetrę zmieniałaś tylko 4-6 razy dziennie? Ja w tej chwili pampersa zmieniam częściej. A po drugie, zdarzały mi się umazane kupą pieluchy tetrowe, które przed wrzuceniem do pralki musiałam namaczać, ale to nie wystarczyło by tą kupkę sprać. Musiałam się nieźle namachać, żeby sprać te kupska z pieluch. Ty swoje dopierasz na biało ? Bo w sumie to na takiej tetrówce też sporo chemii jest, jeśli człowiek chce ją tak konkretnie doprać.