Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniczkaaa olalal

STORCZYK POMOZCIE TYLKO kto sie zna

Polecane posty

Gość moniczkaaa olalal

dostalam w grudniu storczyka pozniej zaczelo sie cos z nim dziac przekwitł...podsechl..wczoraj podcielam gługi wysoki zolkniety ped zaraz przy ziemi .Wogole jaki to storczyk ktos sie na tyle zna zeby powiedziec?/ bo ja nie wiem,,,czy on mi zakwitnie nizej sa 2 zdjecia http://www.voila.pl/133/8cqld/index.php?get=1&f=1 http://www.voila.pl/137/tk77y/index.php?get=1&f=1

Gość marcint,m
każda kobieta mapiękny kwait między nogami

Gość moniczkaaa olalal
halo

Gość marcint,m
każda kobieta ma piękny kwiat między nogami

Gość hiszpanska inkwizycyja
Piekny ale niestety nie wiem co to za odmiana:) Moge jedynie powiedziec,ze ja mam dwa falenopsisy(nie znam pisowni:)) i one mi kwitna raz w roku ale dlugo.Jak przekwitna to scinam ped kawiatowy i one sobie powoli wypuszczaja nowy.W sierpniu jak jest cieplo wystawiam na dzien na slonce.no i dobrze by byl w cieplym miejscu i w oslonce.tak by nie stal w wodzie.

Gość witaminkaa c
umyj okna i zmien doniczke

Gość moniczkaaa olalal
wiem okna brudne ale to w piwnicy..a dlaczego doniczka

Gość hiszpanska inkwizycyja
Bo storczyk powinien byc w oslonce,najlepiej tej specjalnej i dobrze by przezroczystej,szklanej.dusisz go w wodzie i do tego ma malo slonca:)

Gość ja mam innego ale
storczyk musi mieć doniczkę tzn. osłonkę przeźroczystą, bo czerpie światło przez korzenie

nie kazdy storczyk potrzebuje przezroczystej doniczki! pozatym o nie regula, ta przezroczysta doniczka sluzy tylko do ocenienia stanu korzeni! a to jest dendrobium nobile badz dendrobium phalaenopsis, obstawiam ze dendrobium nobile raczej - czy kwiatki byly na calej pseudobulwie? czy z czubka tej pseudobulwy wyszedl pedzil i na nim byly kwiatki? zakladajac ze to dendrobium nobile to normalne ze stara pseudobulwa z czasem traci liscie, czekaj na keiki

dendrobium nobile woli susze niz przelanie, wiec z woda skromnie, raz na jakis czas zanurzyc doniczke w pojemniku z woda na 10 minut starczy

Gość moniczkaaa olalal
storczyk dostalam w takiej doniczce byl ze sklepu,,kwiaty byly na calej łodydz tak co kawalek z kazdej strony...kolezanka powiedziala mi ze to nowosc

Gość g a l a n o n i m o w y
Oj boze NORMALNE ZE LODYKA KWIATOWA USYCHA Max może służyć 2 lata. Teraz bendzie z ziemi szła nowa. Ale będą szły też kłęcze powietrzne. Czyli takie korzenie nie ucinaj ich. Ucina się tylko te uschnięte. Po za tym masz za słucho. Storczyki najlepiej do miski / szaflika. Potem zalewasz szaflik wodą i tak trzymasz 2 3h. Wyjmujesz woda ocieka i kładziesz na podstawce. Storczyki to najprostsze rośliny w chodowli. Jesli się coś dzieje rozcieńczasz spir 1/20 i przecierasz liście. AMEN WYPOWIEDZ SIĘ ZA TO TU :) http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5150931&start=0 A i nawóz sobie kup do storczyków. Albo przesadzaj co 2 lata. I nie dopuszczaj do tego żeby korzenie przestawały być zielone.

A i teraz czytajac doniczki nie musisz zmieniac bo to nie "stroczyk" To odmiana posiadająca miekkie kwiaty. Za to podłoże jest bardziej torfowe i kwaśne a w typowym storczyku jest to suchy brykiet + mech. Ale dziura w doniczce i podstawka musi być i podlewac jak podalem.

Gość moniczkaaa olalal
odpowiedzcie mi na pytnie na tej fotce jest taka gruba łodyga ( pierwsza po lewej) kurcze ja ją uciełam a wyglądała tak samo,,czy zle zrobiłam,,,widze ze na tej fotce nadal jest co o tym myslicie http://img49.imageshack.us/img49/2389/d1gb1.jpg

NA ZIME CZĘSTO OBUMRĄ CI WSZYSTKIE KWIATY NIE PEKAJ No i tym samym uschnie BĄDŹ TEZ Nie łodyka kwiatowa

Gość moniczkaaa olalal
odpowiedzcie mi na pytnie na tej fotce jest taka gruba łodyga ( pierwsza po lewej) kurcze ja ją uciełam a wyglądała tak samo,,czy zle zrobiłam,,,widze ze na tej fotce nadal jest co o tym myslicie http://img49.imageshack.us/img49/2389/d1gb1.j pg

Gość moniczkaaa olalal
czy na tej łodycze pierwszej po lewej moga pojawic sie jeszcze kwiaty

PRZECIEZ CI PISZE KOBIETO Po 1 łodyga wypuszcza kwiat ok 2 max 3 razy więc a) uschła - za mało wody i kwiat w 1 etapie braku wody zamiera łodygę kwiatowa b) uchła po prostu i wypuści nową. NIE UCINAJ ŁODYK DO PUKI NIE STWARDNIEJE. I PODJELEJ TEGO KWIATKA BO MA SUCHO!!!!!!!!!!!!!!!

Gość moniczkaaa olalal
tak jest kapitanie )

Tylko dziure mu zrób od dołu jak nie ma Patrze za foto łodygi ale nie ma http://i36.tinypic.com/2lt7a9.jpg Tu masz tą pierwszą z lewej łodyge. Zaczeła usychać uschnie do rozgałęzienia. I wtedy obcinasz. na razie jeszcze ma kwiaty. Inny gat ale łapiesz o co loto.

Gość moniczkaaa olalal
dzieki wszystkim