Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a_psik_

były zalety, to może teraz WADY życia w UK :)

Polecane posty

Gość pet83
mi najbardziej brakuje rodziny, tzn. fajnie by bylo czasem dziecko oddac dziadkom i troche odpoczac , dlaczego ja tym nie myslalam 10 lat temu ? grrr

Gość eddy wood jr2.
Kilka uwag .Fakt że do pewnego minimum osoba pozbawiona protekcji rodziny dojdzie szybciej -przy rzetelnej pracy w UK niż u nas Pozostałości komuny plus nieudolne rządy które leją na potrzeby młodych wypłoszyły wiele osób do UK. Tam -robisz to coś z tego masz .U nas nie zawsze....Do tego psychologiczny awans jak ktoś z Zielonej Góry przeniesie się do Bristolu nie mówiąc o Londynie. Ciekawe są refleksy z okresu PRL gdy Zachód to był raj o kosmicznej różnicy w poziomie życia . W umysłach ludzi to wciąż pokutuje i rozpala głowy, pobudza do wyjazdu. Negatywy . W skutek samobójczej polityki społeczeństwo i państwo UK pomału gnije. Taka jakby stara osoba z arteriosklerozą i tuzinem innych chorób. Standardy życia relatywnie spadają .Cool live jest dla góry middle class i może 3-5% procent społeczeństwa :elity ,burżuazji, landlordów itp. Oni na problemy UK patrzą zza szyb limuzyn i rezydencji .Mają to w d.. . Opisaliście tamtejsze patologie bardzo plastycznie .Gratulacje. Co do polityki imigracyjnej -niby chytra bo mają dostęp do taniej siły roboczej . Ale w 100% długofalowo zabójcza . Imigranci z III świata wpuszczani masowo, przywożą III świat do UK . Degenerują ten kraj nie kolorem skóry a swoim prymitywizmem .Sprowadzają standardy do standardów z Bangkoku, Madrasu czy Mogadiszu... O ile nie z wioski kanibali gdzieś pod równikiem. Kiedyś -100 lat temu UK przodowało -nadawało rytm gospodarce światowej ,przemysłowi ,innowacjom ,kulturze. A dziś ....jakoś się kręci ale na coraz wolniejszych obrotach . Jeszcze z 30-40 lat takiej polityki to Anglicy spadną do poziomu Rosji. Będą miasta samych ruder pełne różnoplemiennej hołoty zaćpanej na maxa. Oczywiście z enklawami czystości bogactwa etc za wysokimi murami.Tylko kto wtedy będzie płacił benefity ? I z czego ? Osoby które kupują tam przeciętne nieruchomości i chcą żyć do końca swoich dni w UK mogą na starość się ostro naciąć.

Gość byly emigrant M30 OGS
po 6-ciu latach wrocilem do polski (wielki błąd, ale nie będę się na ten temat rozpisywał. Piszesz, ze wadą w UK jest pogoda? dziwi mnie to, uważam, że mają wspaniałą pogodę, w lecie jest do 25C, wiec w KAZDEJ chwili mozesz wyjsc z dzieckiem na spacer (a nie jak w PL chowasz sie w domu przed upałami), zeimą jkest najwyżej -5C (a nie jak w PL -25C). Pada cześciej (powietrze sie oczyszcza - widzialas kiedys osad na szybach domow lub aut? bo ja nie), podczas burzy jest mniej deszczu niz w PL.

Każdy lubi inną pogodę nikomu się nie dogodzi. Ja uwielbiam upały, deszcze lubię o ile nie pada co 5 min. moje minusy to : - pogoda, - śmieci ( jest ich mniej niż w PL ale jednak) - kupy ( fakt sprzątają po pupilach , ale są też tacy którzy mają w d... to że ich pies narobił na chodnik), - mnóstwo pakoli, - Pakistańczycy którzy nie znają znaków drogowych i jeżdżą jakby byli u siebie, - ceny pokoi i mieszkań , - w mieście w którym ja mieszkam , przeszkadzają mi jeszcze górki, wszędzie są, wchodzi się pod nie z zadyszką..( High Wycombe) -mało polskich kosmetyków. - kompletnie niepraktyczne domy, (brak balkonów, cienkie ściany, dwa krany o_O po co nie wiem.., okna które otwierają się tylko na zewn. nie można ich dobrze umyć...] To chyba wszystko..:)

Gość zaczarowany olowek10000
Rozjebalo mnie: MALO POLSKICH KOSMETYKOW nosz kuzwa jestes w UK czy w Polsce? Jak ci brak to sobie przywoz jak latasz do Polski a nie narzekasz

Gość simaaa
:/ no kosmetyki to rzeczywiscie okrutnie wazny powod.:) ja tam mieszkam i jest ok-czasem jest lipa-ale trzeba isc do przodu.:)

Gość Student2
Ktoś trafnie porównał przeliczając 100f i 100zł na litry paliwa Życie w Angli mam tam brata który jest sam zarabia 1400f ja w polsce zarabiam 2100zł pisze o płacach brutto bo to duża różnica. Jak widać ja ani mój brat nie zarabiamy średniej. Brat powiedział ze popracuje palę lat nazbiera na mieszkanie i wróci by nie zadłużać się na 30lat Brat płaci za pokój( który jest jak to określił obskurny 65f na tyd (260f mies). Ja za kawalerkę 1tyś zł z opłatami z telewizją. Ile mi zostaje na życie moja płaca brutto2100zł, netto 1465zł mieszkanie zostaje 465zł mojego brata brutto1400f netto 1100f mieszkanie 860f Porównanie nie jest adekwatne bo wynajmuję kawalerkę a brat pokój. Ale żyć we własnym kraju w obskurnym pokoju to przesada. Bratu zostaje ok 860f 4000tys a mi ciągle brakuje... Poskładałem podania i czekam na lepsza ofertę na początku w polsce a jak niczego nie znajdę to wyjadę

Gość malapanaa86
MINUSY W UK: - czarnuchy -ciapaki -pogoda

Gość swietnie przedstawione
eddy wood jr2.>>> swietnie zobrazowane sytuacja w jakim kierunku idzie UK, dodac nalezy do tego, ze juz niedlugo pozbeda sie wszystkich znaczacych specjalistow, tj, lekarzy, inzynierow, naukowcow. Beda swmi burzuje, bogate cwaniaki i patologia, ktora umie kombinowac, a razem z tym przestepczosc bedzie sie coraz bardziej rozwijac. Dopoki mozna tu bylo zarobic, to mozna bylo ta dziadoska pogode zniesc, ale jak obnizyli progi podatkowe do placacenia 40 % podatku specjalistom, a ucieli podatki tym co zarabiaja ogromne pieniadze, jednoczesnie nie ukrocajac administracji i niewydajnej menagerii, to ten kraju juz sie stacza...

Gość pomarańcza wszystko widząca
Ktoś wcześniej przyczepił się zdesperowanej, źe skoro ona zna się z sąsiadami, to. napewno mieszka w jakiejś dziurze.Ale z tego co wiem to Anglia. to nie tylko duże miasta, ale i małe miejscowości.

Gość ludzie to czemu
aaa, krolowa dostala swoje 5 mln funi podwyzki i ma w dupie ze jej poddani maja ciecia...

Gość prince charmingd
Ja mieszkam w Londynie i znam wszystkich sąsiadów na mojej ulicy (krotka ulica). O dziwo jest to dzielnica bardzo, powiedzmy grzecznie, azjatycka a na naszej ulicy większość to Anglicy. Zawsze zagadaja usmiechna się :) no i fakt, mieszkam już tam z rodziną 4 lata więc dlatego się znamy dobrze z sąsiadami.

Gość w mordeee jezaa
Nie pekajcie krolowa matka was uratuje!- Agonia36 a ty stara ruro masz jakis problem co do Krolowej? Moze zajmij sie tym domniemanym mezem i dzieciakiem zamiast cale dnie gnic na forum i klepac trzy po trzy? w jakikolwiek watek wejsc, to widze ciebie najczesciej. no stare to to a glupie :o

Czy mam cos do krolowej? Waszej z UK nie mam nic mam cos do swojej nie podoba mi sie monarchia . Tak siedze sobie dzisiaj caly dzien na kafeterii a co masz cos do tego w morde jeza

Gość wedlug mnie to
Minusy: 1. Drogie mieszkania, pokoje I domy. 2. Droga komunikacja I/lub utrzymanie samochodu 3.Placa minimalna jest zalosna, 6.19/h brutto, wiec wielu wolalo siedziec na zasilkach, bo mieli wiecej niz gdyby pracowali. 4. Wysoka przestepczosc. 5. Ohydne domy (zimno, grzyb...) Mieszkam w Londynie

Gość to ja też coś napiszę
- Nie cierpię ludzi którzy dostają tutaj azyl i mimo to wyśmiewają anglików i nie przestrzegają prawa, krytykują wszystko co tylko można. - Nie lubię przeświadczenia, że jak się przyjedzie do Anglii, to nie trzeba nauczyć się mówić po angielsku. -Nie lubię polaków którzy wszystko chcą mieć polskie, mieszkając w Anglii, czyli telewizję, jedzenie, kosmetyki, jedzenie a nawet sąsiadów.

Gość 67867856876575
nie przejmuj sie ja cyganow tez nie lubie :D

Gość 67867856876575
Poza tym jeste glupia (i) strasznie . Jak mozna nie lubic kogos za to ze ma Polska tv,albo Polskie produkty.

Gość widze ze
Niektorym to wszedzie jest zle...A z opisow tutaj mozna wywnioskowac, ze Anglia to kraj 3-go Swiata...

Gość ja też coś napiszę
Dlaczego nie lubię ludzi którzy żyją tylko i wyłącznie polską telewizją? Bo potem takie tłuki jak potrzebują coś ważnego zalatwic albo zadzwonić, to ani be i ani me po angielsku.

Gość tak potrzebuja cos
po angielsku zalatwic i nie umieja, a potem dzwonia ciagle, zeby im pomoc, a srobuj odmowic, to prawie ci jajkami dom obrzuca, obraza itd, bo "biednemu" roakowi nie pomozesz... biednemu tez cos, KURWA LENIWEMU....

Gość tak potrzebuja cos
Anglia zmienia sie w kraj 3 swiata, za sprawa, ogromnej fali imigracji a Afryki i Azji. Nie potrafi to nawet na ubikacji siedziec, tylko z butami na desce....przejdz sie po ich dzielnicach, bedziesz miec jak w Pakistanie....

Gość ja wciąż czegos nie moge
pojąc - mianowicie, jak to jest,ze sie wiekszosci Polakowm oplaca jechac do UK, ze im starcza i jeszcze oszczedzaja. Wlasnie dostalam pierwsza prace w UK, po b.dobrym angielskim uniwersytecie, sprawdzilam, ze jest to dokladnie srednia dla kobiet ( niecale 24 tys). Praca b fajna i w zawodzie, ale w tej miejscowosci wynajęcie jednoosobowego mieszkania to min 600 f bez oplat . Sa to naprawde kliteczki, lepsze 750 i wiecej, W POlsce mam mieszkanie po dziadkach niepowrownanie lepsze, nie mowiac o rodzinnym domu Wszelkie autobusy, metro jest bardzo drogie. Jedzenie drozsze niz w Pólsce ( mówię o normalnym, nie rozrzutnym, ale takim, jakie jem w Polsce). Czasem trzeba gdzies wyskoczyc, ubrac sie, kosmetyk, jakis teatr, kino, impreza, wyjechac na weekend- bez fajerwerkow, tylko to, co w Polsce. I juz po kasie. I tak sobie mysle, czy naparwde da sie zyc bez wyrzeczen zarabiajac mniej niz ja ( bo przeciez ludzie jada na minimalnych). Czy to nie jest desperacja i czy nie szkoda zycia na ciulanie? - tzn rozumiem, jak ktos w Polsce nie ma kompletnie nic - mieszkania, pracy, perspektyw. Ale jak ma tak wzglednie normalnie? Moze mi ktos napisac zupelnie szczerze?

Gość no masz mieszkanie
po dziadkach, jakby ci dziadki mieszkania nie dali to za wynajem kliteczki w Polsce placilabys minimum 500zl, gdzie zarobek jest 1200. Fajnie sie sra jak sie pelna dupe ma...

Gość co do edukacji w Polsce
to, ze w naszej edukacji chca nas uczyc wszystkiego, to jest w tym pewna zaleta, bo np ja mialam w ogolniaku wszystkie przedmioty, np fizyke, chemie, biologie. A np moja kolezanka z ekonomika nie miala tych przedmiotow. Pozniej jako dorosla kobieta nie wiedziala co to konflikt serologiczny (nie bylo wtedy jeszcze tak rozwinietego internetu w Polsce) i stracila dziecko. Gdyby widziala o czyms takim, przypilnowalaby lekarzy (bo rodzila nie z tym co jej prowadzil ciaze), zeby odpowiednio zareagowali, a tak bylo za pozno... U nas uczy sie za duzo teorii, a powinni przedstawiac to w formie praktycznej, bo wiele z teorii jest potrzeba w zyciu, tylko trzeba wyjasnic kiedy i jak jej uzyc, albo sie uzywa. Matematyka tez powinna byc praktyczna, a nie x+y=z, powinno byc np ile farby potrzebujesz do pokalowania pokoju o wymiarach itd... Przeciez w zyciu realnym wielu tego nie umie, mimo, ze zna dzialania. I tego wlasnie uczy edukacja w UK i przez to lepiej przygotowuje do zawodow.

Gość cornflakes iceeeee
benefity! jeden z najwiekszych bledow jakie sa w tym kraju!

Gość nastepna kretynka
co sie cieszy, ze zabieraja ludziom benefity... Najpierw Polacy uciekaja z walsnego kraju, bo rzad ma ich i ich dzieci w dupie, a potem na cos przeciwnego narzekaja w innym kraju. Jak zabiora tubylcom benfity i zmusza ich do pracy, to bedziecie musieli pakowac sie do domu, bo dla was pracy nigdzie nie bedzie. Sprobujcie w Chinach albo w Indiach znalezc prace, gdzie nie ma socjalu...

Gość do ja wciąż czegos nie moge
Masz zupełną rację...24000 funtów rocznie to ok.1600 funtów miesięcznie netto, do ręki - czyli bez rewelacji...Opłacić mieszkanie, rachunki, jedzenie, bilety, a jeszcze trzeba się w coś ubrać czasem chciałoby się gdzieś wyjść, a nie tylko żyć pracą i domem...To się tylko tak wydaje, ze to dużo, ale to nie jest tak, ze w Anglii się 4-5 razy więcej jak w Polsce zarabia,m bo tutaj tez opłaty zza życie są 4-5 razy większe, więc jest to samo...My mieszkamy z mężem w Londynie, nasz miesięczny dochód netto to ok.3400, żyjemy normalnie, a nie nie ma biedy, ani żadnych rewelacji i luksusów. Czynsz, gaz, prąd, woda, council, paliwo, ubezpieczenie, bilet, chemia, jedzenie, tv, internet, telefony...Nie ma lekko, wszystko kosztuje. Nie mówiąc o tym, ze czasem są dodatkowe wydatki [przegląd samochodu, podatek drogowy, nowy sprzęt, remont, lekarz...]