Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość staraczka 86

wyprawka kto przez to przechodzil lub kompletuje

Polecane posty

Gość staraczka 86
Ja używam teraz zimą owczej widze ze temat pielusze masz w 1 paluszku:)

Gość staraczka 86
jednak wielofunkcyjne o rozmiarze standardowym bardziej przypadly mi do gustu niz meoda podana wyzej przez ciebie

Gość Ja używam teraz zimą owczej
I ja właśnie takie mam. Te rosnące. Nie używam tetry jako pieluch, bo nie chce mi się w to bawić. Najtańsze których mam najwięcej i uważam, że są naprawdę dobre to Lulajbaby. To chińskie pieluchy, podróbki droższych zachodnich, ale naprawdę fajne, ładne i wydajne. Można je kupić w sklepie internetowym i na Allegro. To są kieszonki. Sprzedawane w zestawie z 2 wkładami z mikrofibry (choć lepsze są bambusowe, ale trzeba je dokupić sobie osobno). Najwygodniejsze poza kieszonkami to AIO i SIO (czyli wszystko w jednym). Na Allegro i w necie można znaleźć chińskie tanie repliki, jak nie ma się kasy na firmówki.

To znaczy chodzi mi o bambusowe wkłady chłonne do pieluch, a nie pieluchy.

Gość staraczka 86
ile dzinnie schodzi ci tych pieluszek i czy za kazdym razem trzeba je zmieniac moze glupie te pytanie ale coraz bardziej zastanawiam sie nad nimi mam jeszcze duzo czasu wiec moge spokojnie sie zastanowic... a uzywasz tych papierkow do kupki

A to bardzo różnie. Zmieniasz częściej niż jednorazówki, czyli mniej więcej co 2 godz. (u noworodka częściej co 1-2 godz., a u starszego niemowlęcia rzadziej co 2-3 godz. i sukcesywnie coraz dłużej może być w pielusz.) Zależy od tego ile dziecko sika i ile dajesz wkładów. Większa ilość wkładów zwiększa chłonność, dlatego zaleca się robić to na noc. Nie zawsze trzeba zakładać nową pieluchę, bo czasami mokry jest tylko wkład/wkłady, a główna część pieluchy sucha (o ile nie wkładasz wkładu w kieszonkę, jeśli masz pieluchy kieszonkowe, tylko na wierzch). Zależy też ile dziecko nasika, jak dużo było wkładów itp. Są też wkłady typu sucha pielucha/"stay dry" (coś jak te Canpola które wcześniej wkleiłaś, ale nie jednorazowe tylko wielorazowe) z mikropolaru. Dobre są na nocki i spacery. Wytrzymują nawet do 8 godzin snu i dziecko nie czuje wilgoci.

Tak używam tych bibułek na kupki, dlatego że dzięki nim nie mam brudnych wkładów (o ile nie zaliczymy rzadkiej kupki), nie muszę muszę zgarniać kupek z wkładów, ani ich odplamiać jeśli ślady nie zeszłyby w praniu (bo to raptem cykle 40 st.). Bibułki są śmiesznie tanie i jest ich bardzo dużo w opakowaniu. Po użyciu po prostu wyrzucasz je do sedesu (z ładunkiem lub bez) i spłukujesz. A i jeszcze jedno - jak będziesz kupowała chińskie tańsze wielorazówki to uważaj na te z zapięciami na rzepy, dlatego że są słabe i mogą się pruć po praniu. Napy są pewniejsze, mimo że nie tak prosto je dopasować jak rzepy, ale są mocne i dziecko ich samo nie odepnie, ani się nie odprują, ani nie pomechacą niczego w praniu (bo rzepy to trzeba zapinać do prania).

Gość staraczka 86
a ktore lepsze te ktorym wklad daje sie do kieszonki? bo z twojej wypowiedzi wynika ze te ktore na wierzch sie daje wedy tylko wklad sie znienia a pieluszka zostaje mesli ze te pieluszki to lepszy pomysl niz pamersy a jak to sie na finansowo i jak na pocztek ile wkladow ile pieluch i jakie najleprze chlonoco z gory bardzo ci dziekuje

Obojętnie gdzie dasz wkład/wkłady, chłonność będzie taka sama. Nie wiem jaki wybierzesz system pieluch, ale jeśli się zdarzy że będziesz miała kieszonki i nie będziesz chciała wyrzucać całej pieluchy przy przewijaniu to kładź wkłady na wierz kieszonki zamiast do środka. W AIO i SIO wkłady są zbędne (więc wyrzucasz całą pieluchę), ale można dać jakiś wkład/wkłady dla zwiększenia chłonności (i również na wierzch), wtedy może się zdarzyć że tylko wkład będzie wilgotny jak dziecko mało nasika. W kieszonkach, AIO i SIO nie ma otulaczy, więc są to pieluchy tak jakby na 1 raz, więc mogą być suche tylko jeśli dziecko mało nasika, ale nie jest to regułą. Otulacze są tylko w formowankach i składanych i taki otulacz zmienia się raz na 5 przewijań, wymieniając same wkłady - ale co z tego skoro z tymi wkładami jest tyle samo zabawy co z pieluchami bez otulaczy (tetra albo formowana pielucha, które trzeba w całości wyrzucić do prania po każdym przewijaniu ..o ile nie zastosuje się dodatkowo wkładów chłonnych - na tej samej zasadzie co wyżej).

Finansowo to się oczywiście bardzo zwracają jeśli kupujesz głównie te tańsze chińskie, bo zachodnie są strasznie drogie (i chyba zwracają się jedynie zachodnim rodzicom którzy maja droższe jednorazówki niż Polacy). Te droższe to warto sobie kupić po 1 sztuce z ciekawości żeby wypróbować czegoś nowego jak są jakieś luźne pieniążki (ewentualnie używane, jeśli ktoś nie ma oporów), ale żeby je kupić w dużej ilości to trochę za droga impreza (no chyba że kogoś stać na taki wydatek). Te tańsze w dużej ilości też kosztują dość drogo (około 1000,-), ale szybko się zwracają. Jednorazówki jeśliby podsumować przez cały okres pieluchowania kosztują dużo więcej, ale zazwyczaj się tego nie odczuwa bo koszty rozkładają się na miesiące. Zazwyczaj 1 chińska pielucha z 2 wkładami kosztuje około 30 zł. Jeśli kupujesz 24 na start to wychodzi około 720 zł. Czasami można kupić zestawy po 10-12 sztuk, wtedy się troszeczkę oszczędza. Ceny firmówek są ponad 2 razy wyższe więc nie ma co z nimi szaleć (70zł, 80zł, a nawet i 90zł do 100 zł za sztukę!). Z firmówek to warto czasem sobie zamówić jakiś ekstra chłonny wkład na noc, albo stay dry, czy coś czego nie maja ci sprzedawcy chińskich.

(Miało być 2-3 razy wyższe.)

My na początku mieliśmy chińskie rosnące kieszonki na napy od dwóch sprzedawców (większość ze sklepu Lulajbaby i kilka od sprzedawcy z Allegro MoneyShop), bo wtedy jeszcze nie było w sprzedaży chińskich All-in-One (czyli AIO) i kilka brytyjskich nierosnących na wkłady i rzepy Smart Nappy ze sklepu Mothercare (marki własnej). W sumie razem około 30 szt, ale to dlatego że od początku wiedzieliśmy że będziemy używać wielorazówek i nie chcieliśmy ciągle prać. Są też jednorazowe wkłady do wielorazówek, których nigdy nie używaliśmy, ale wyglądają jak wielkie podpaski i ulegają biodegradacji. Może niektórym pasują ...dla mnie strata pieniędzy, bo jak mam używać jednorazówek gdzieś w podróży to biorę po prostu Babydreamy i już.

Nierosnących, czyli sprzedawanych rozmiarami (Newborn, S, M, L).

A jeszcze mi się coś przypomniało: niektóre pieluszki można prać w 60 st., zależy od zaleceń producenta. Ja tam głównie i tak rzucam wszytko na 40 st., ale chciałam żebyś wiedziała. Chusty też będziecie używali, czy raczej nie?

A i jeszcze coś mi się przypomniało: są też polskie pieluszki wielorazowe, których ceny wahają się pomiędzy cenami chińskich a zachodnich, czyli 40-50 zł, a czasami 60 zł (LennyLamb, Babyetta, Małe Me i chyba jeszcze jakieś).

Gość odswiezam
..

Gość nicnic
chuste polecam bardzo. Syn ma rok i nadal uzywamy

Gość Sylwia83, sorry ale to
Ja mam 3 pytania: Czy te pieluchy się namacza? Jaka chusta na początek? Jak wyglądają te ubrania z gotowymi niedrapkami?

Gość staraczka 86
wpisz w necie pajacyk z łapkami napewno znajdziesz. ale czy ja wiem czy takie łapki przydatne

Gość omnaaa
ja cie nie pier...ale w tym kraju posiadanie bachora jest kosztowne ;-/ o szczepieniach w ciągu pierwszego roku nie wspominacie a to wydatek 2400zł...kurde...makabra jak ktos ma pensje 1500zł, a drugi rodzic (przyszła matka) nie pracuje.. znam pare takich par...klepią biede i tyle w temacie.

Gość omnaaa
tanio i taniej to jest niby tanie? kawałek szmatki którą dziecku założysz kilka razy (bo zaraz wyrośnie ) razem z przesyłką 26 zł...kpina

Gość omnaaa
jeszcze używane szmaty w takiej cenie... ja pierdziele.. jaja sobie z ludzi robicie!!

Gość omnaaa
kurde dziecko w jednym miesiącu z tego co opowiadała koleżanka- matka może nawet i 1500 zł kosztować- włączając szczepionke pieluchy zarcie dokupienie ubranek... ten kraj zwariował...

Gość omnaaa
ja uważam że jak się ktoś decyduje na dziecko to musi go byc przede wszystkim na nie stać, aby niczego maleństwu nie brakowało... a ludzie którzy "robią" dzieci bo wypada bo przyszedł wiek!! to patologia i tyle..

Gość omnaaa
któras z was pytała ile dziennie schodzi pieluszek. Koleżanka na tydzień kupowała pampersy dla 6 miesiecznego dziecka -200zł na tydzień, tylko tak jak mówie firmowe pampersy bo od innych dziecko dostawało odparzeń.

Gość Susułek1
Ja używam teraz zimą owczej - dziękuję za odpowiedź. Poszukam tego owijania i będę się uczyć :-). Jeszcze mam czas do sierpnia. A te rady odnośnie pieluch wielorazowych bezcenne! od jakichś dwóch tygodni zgłębiam temat :-) na jakimś forum pieluszkowym znalazłam zestawienie kosztów. ja myślałam żeby na do szpitala kupić paczkę jednorazówek (koleżanka bardzo polecała Belli bo podobno mają dużo bawełny) a potem tetra plus otulaczki na pierwsze miesiące kiedy dziecko tylko leży a po paru miesięcy kieszonki i może parę tych wypasionych na wyjścia :-) No ale zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Ja czekam do usg połówkowego i powoli zaczynam kupować.