Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość słońce na wietrzyku.

ciąża- zwolnienie lekarskie /umowa zlecenie

Polecane posty

Jestem w 22tc ciąży, pracuję od początku i mam zamiar do końca, ale mój ginekolog dzisiaj na wizycie chyba z 3 razy się mnie pytał czy nie chciałabym iść na zwolnienie. No nie chcę, bo potrzebuję kasy a zarabiam w zależności od godzin które przepracuję. Jak jest ze zwolnieniem lekarskim w ciąży na umowę zlecenie? Jakby to wyglądało? że bym po prostu nic nie zarabiała kompletnie, tak? Wiem że wszystkie składki mam odprowadzane, ale ciekawi mnie jak to jest, bo jestem niestety ciemna w temacie ;p

powinnaś wcześniej pomyśleć i spróbować porozmawiać z pracodawcą by zrobił Ci umowę o pracę..... choć na rok czasu.

już ci mówię jak to jest bo też tak pracowałam :) odprowadzane masz te obowiązkowe składki czyli zdrowotną i społeczną natomiast na 99% nie masz odprowadzanej składki chorobowej bo nie ma takiego obowiązku na zleceniu jeśli nie jest odprowadzana to o płatnym L4 zapomnij ja jak tylko się do pracy przyjmowałam zaznaczałam że maja mi ją pobierać własnie w razie jakiejśc choroby czy ciąży więc mi się udało :) dopytaj w księgowości ci masz odprowadzaną chorobową i jak tak i to dłużej niż 90 dni to spokojnie możesz iść a wypłacane będziesz miała średnią z ostatnich 12 miesięcy chyba że pracujesz krócej to średnią z przepracowanych miesięcy

Na pewno mam odprowadzaną chorobową, bo widzę na papierach jakie składki są odprowadzane. W sumie to ona mnie zatrudniła wiedząc że jestem w ciąży, byłam wtedy w pierwszym miesiącu i szukałam pracy, więc i tak jestem jej wdzięczna że dała mi pracę (mało kto by to zrobił), teraz w sumie nie zamierzam tego wykorzystywać przeciwko niej, bo wiem że mnie potrzebuje. Ale składki mam odprowadzane normalnie, wiem bo co miesiąc mniej więcej pokazuje mi dokumentację itd. Pytałam z ciekawości, w razie W :)

Gość khjnn
skoro masz odprowadzaną składkę chorobową to l4 masz płatne. Srednia z przepracowanych miesięcy.

Gość mireczkowata
mnie też gin pytał, czy chcę l-4:) W końcu go zapytałam po co sie mnie za każdym razem pyta skoro ciaza ok a ja chce pracować. Powiedział mi wtedy, ze babki generalnie proszą o l4 na czas ciazy. Myslę, ze skoro babka zatrudniła Cie już w ciazy to jeśli z Tobą wszystko ok nie szłabym na L4.

Gość karola_re
witam pracowałam ze ponad 1.5 roku na umowe o prace po czym w firmie były zwolnienia gruowe i pod koniec pazdziernika 2012 zostałam zwolniona, w grudniu na poczatku zarejstrowałam sie jako bezrobotna z prawem do zasiłku i do dnia 1 marca go pobierałam po czym od 1 marca pracuje na umowe zlecenia i mam odprowadzane skladki na ubezpieczenie chorobowe te dobrowolne, okazało sie ze jestem w ciazy i teraz mam pytanie czy biorac pod uwage ze pracowałam wczesniej na umowe o prace i pozniej pobierajac zasiłek dla bezrobotnych przez 3 miesiace czy moge skorzystac z platnego L4 ( bo podobno musze miec odprowadzane przez 90 dni skladki) czy w takim razie te moje sie wliczaja (dodam ze jestem w ciazy i zalezy mi na tej informacji)