Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eMKiiim

Przyłapany - kradzież w hipermarkecie! Co dalej?

Polecane posty

Gość eMKiiim

Zostałem przyłapany na kradzieży w hipermarkecie. Suma produktów wynosiła 179,41zł. Nie przyznawałem się no i wezwano policję. W hipermarkecie ochroniarz spisał wszystkie produkty i kazał mi się na tej samej kartce 2 razy podpisać. MAM PYTANIE!! Jeżeli policja wlepiła mi mandat 500zł to czy sklep może jeszcze zgłosić sprawę do prokuratury?

widać że nie jesteś rasowym złodziejem ;) poniżej kwoty 250 zł kończy sie na mandacie, i tak wysoki dostales

Gość RaZR
Nie może bo to wykroczenie.

Gość klara arana facundo
oczywiście sprawą zajmie się sąd w najlepszym wypadku dostaniesz prace społeczne lub 85 dni w zakladzie karnym

Gość klara arana facundo
kwota powyżej 250 zł to nie wykroczenie

Gość ale czemu to zrobiles???
to tylko tak sie zdaje, ze w duzym hipermarkecie nie zlapia, oni maja rozne sposoby na lapanie zlodziei, wiem, bo pracowalam :p

Gość RaZR
No oczywiście, łatwiej coś ukraść w małym sklepiku niż w dużym sieciowym super hiper mega markecie

Gość klara arana facundo
jestem asesorem sądowym i takich spraw mamy 60% w Krakowie

Gość klara arana facundo
stop!!! kwota 179,41 zł przeczytałam 719.. TO ZMIENIA POSTAĆ RZECZY I CZYNU! będzie prowadzona egzekucja. Myslę, że skoro miałEŚ takiego farta, to teraz lepiej zapłaC. Nie ma tego w Krajowym Rejestrze Karnym, jest w rejestrach policyjnych. Przedawnienie to 3 lata-art.45 kw NIE BRNIJ W ZAPARTE zapłać mandat - w szybkim terminie o karze dowiedz się w sadzie ktory wyrok wydal

Gość lady spod lady
są spece co tylko specjalizują sie w kradzierzach,potrafią wynieść nawet 12 flaszek wódki i do tego kupić chleb i coś na kolacje

Gość klara arana facundo
jeśli to Twoj 1 icydent sad zerknie na sprawę łaskawym okiem istnieje duże prawdopodobienstwo że sąd nie poinformuję Cię pisemnie o wyroku, wówczas udaj się do Sadu okręgo właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania celem informacji o wyroku To BARDZO WAŻNE!!!

Gość klara arana facundo
większośc ludzi skazanych nie ma pojęcia że sąd wydał wyrok a potem wielkie zdziwienie gdy otrzymuja list z zaproszeniem do zakładu karnego na conajmniej 85 dni

Gość eMKiiim
Pierwszy raz zostałem ukarany mandatem w ogóle w życiu. Mam 23 lata. Pytanie brzmiało: Czy hipermarket może skierować sprawę do prokuratury, skoro policja wystawiła mi tylko mandat?

Gość 321321321321
dlaczego kradłeś?

Gość eMKiiim
Dlaczego? Jestem bezrobotny a chciałem troszeczkę "odciążyć" rodziców. I tak mają mnóstwo wydatków i problemów, jest nas 5 a pracuje tylko tata. Tam były szampony do włosów, krem, nawet krem dla mamy (40+) jakieś zapachy, kawa, ser... Kumplom się udawało nie raz i w dodatku czerpali z tego korzyści materialne. Ja nie chciałem tego sprzedać.

Gość 321321321321
szampony, kremy, no tak, to rzeczywiscie niezbędne do zycia... :(

Gość Donoz
Nie wciskaj nam biedy, bo na internet to cię stać.

Gość eMKiiim
No właśnie niezbędne! Podstawowe produkty do utrzymania higieny.

Gość desperatka....................
nie. tez kiedys cos ukralam. i dostalam mandat i tyle to wszystko

Gość eMKiiim
Nikt nie wciska Wam biedy. Po prostu mówię, że nie wyniosłem tego żeby czerpać z tego korzyści materialne tylko na użytek własny!

Gość eMKiiim
Dziękuję bardzo. Nie chce żebyście mnie oceniali. Moralniak i tak mnie męczy!

Gość eMKiiim
Czyli mogę być pewien, że ochroniarz chciał mnie ewidentnie nastraszyć?

Gość zrytazyta
mnie ochroniarz iedys zlapal na goracym uczynku. a nie kradlam nic. ale tak mnie sponiewieral ze nie chodze juz do tego sklepu. nigdy nie kradlam. ale wyystarczy ze zostalam oskarzona o cos czego nie zrobilam:(

Gość eMKiiim
To co... ochroniarz mnie postraszył sądem czy faktycznie hipermarket może zgłosić sprawę do prokuratury?

Gość onnnnaaa
skoro dostales mandat i go przyjales to sprawy nie bedzie skonczylo sie na mandacie!

Gość Motorocker
Nie potrzebnie niektórzy straszą autora tematu. Kradzież w sklepie poniżej 250 zł to wykroczenie więc nikt do sądu go nie poda. Jedyne co sklep może zrobić to wezwać milicję i skończy się na samym mandacie. Ja kiedyś próbowałem z Carrefura ukraść 4-pak piwa który kosztował około 10 zł, gdy już miałem wychodzić ochroniarz mnie zatrzymał i kazał mi pokazać zawartość plecaka, zobaczył piwo, powiedziałem że to nie stąd, a on mówi że jak to nie stąd jak wszystko widać na kamerach. No i wezwali milicję i dostałem mandat 200 zł. Żadnego sądu nie było. Od tego czasu już nigdy więcej nie próbowałem kraść i nie mam zamiaru, nie mam ochoty więcej płacić kilku stów za coś czego nie mam. To było moja pierwsza i ostatnia (niedoszła) kradzież.

Gość lek
Każdy z nas błądzi , to dobrze ,że masz wyrzuty, to znaczy ,że masz sumienie . Znajdz pracę , pomóz rodzicom odciązyc budżet. Nie popieram tego co zrobiłes ale rozumiem Cię doskonale ...Przede wszystkim jeśli ufasz swoim rodzicom powiedz co się stało i przeproś . Zostałes juz i tak bardzo upokorzony i ukarany. Nie wiem czy zgłosza to do prokuratury. Pzdr.

Gość eMKiiim
Chyba nigdy nikomu ze znajomych i rodziny nie powiem co miało miejsce we wtorek. Wstyd mi jak cholera. Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Mam nadzieję, że sklep faktycznie nie zgłosi tego do prokuratury.

Gość gość
A ten krem to na kanapki?