Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wścieeeekłam się!!!

Jeszcze nigdy w życiu nie wstydziłam się tak za dziecko jak dzisiaj!!(4 lata)

Polecane posty

Mi tylko chodzi o Twoje podejście - że przede wszystkim czułaś złośc i wstyd - czyli skupiłas sie na swoich uczuciach a nie jej. A dziecko widzi i czuje zlosc i uczy sie takich reakcji. Ale w takim napadzie to juz nic zrobić nie mozna... tylko czekać az sie troszke uspokoi i faktycznie wyprowadzić. Musicie przejsc przez ten bilans razem - nie złosc sie na nia tylko popatrz na to od pozytywnej strony - twoje dziecko uczy sie radzic sobie w trudnej sytuacji... to ważna lekcja ale nie łatwa - nie musiało wyjść za pierwszym razem. Tobie też :) tym bardziej ze skoro jestes w ciaży to mocniej odczuwasz emocje. Głowa do góry.. bilans 4 latka to jeszcze nie matura.

Gość wścieeeekłam się!!!
Chyba rzeczywiście zbyt emocjonalnie do tego podeszłam :O . Odczekam z tydzień,dwa i wtedy pójdę do naszej lekarki . :(

no i prawidłowo. a tak w sumie to jestem przed bilansem roczniaka i juz mam stresa ze moje dziecko nie układa tej wymaganej wieży z 3 klocków :D

Gość wścieeeekłam się!!!
Evvvve = no to żebyś nie została zsyzywana tak jak kasza :D Nie no żartuje,nic się nie martw,moje też nie układało :D

Gość Massakraa
ujażmić WOW!

Gość Massakraa
Idąc na pedietre A TO CO ??? :P ..z kijem..?

Moja 4 latka może nie tak drastycznie, ale odmówiła współpracy u dentysty. W związku z tym pani dentystka zaleciła karę za takie zachowanie. Zakaz słodyczy do następnej wizyty. Zadziałało, na następnej wizycie mała zrobiła wszystko jak trzeba.

Gość Mora-liza-torka
Idąc na pedietre muszą sie liczyć z tym ze nie kazde dziecko tylko siedzi i patrzy Nic nie muszą. Właśnie to ci lekarz pokazał, nie przyjmując nieogarniętego dziecka

e tam, bez tego bilansu tez przezyje. lekarz zachowal sie nieprofesjonalnie. jakis glupi jest ze nie wie ze dzieci czasem tak maja? a ty moglas ja uprzedzic. i obiecac cos slodkiego. a jak juz sie zdarzy to ognor jest najlepszy. szkoda szarpaniny.

i następnym razem dziecko skojarzy dentystę z karą... ciekawe co na to córka;)

Nie kojarzy z karą tylko z długo wyczekiwaną nagrodą już wcześniej upatrzoną. Na 1 wizycie obiecana nagroda nie miała takiej mocy. :D

Gość isanaaa
Sama mam córkę 4-letnią i ona w zyciu by sie tak nie zachowała jak Twoja :O Ludzie, przeciez gdzies sa jakies granice zachowania. Moja jak byla mlodsza i miala ok 2 lat to tez jej sie zdarzaly sporadycznie takie odchyły. Tłumaczyłam, tłumaczyłam, a gdy sie nie słuchała to po powrocie do domu był klaps na dupę i juz wiedziala, co źle zrobiła. W swoim zyciu dostała może 3-4 klapsy i od tego czasu scen juz nie robi. Także ogarnijcie się drogie mamy i nie bądźcie az tak bezkrytycznie zapatrzone w bezstresowe wychowanie, bo jakies granice jednak być MUSZĄ!

Gość wścieeeekłam się!!!
My mieliśmy jechać dzisiaj po lekarzu na takie kulki i zjeżdzalnie,no,ale jak się tak zachowała to prosto od lekarza do samochodu i do domu i myślę,że to była dla niej "cięzka" kara,bo ona to uwielbia .

isanaa - wex poprawkę, że: nie wszystkie dzieci są takie same, jedne łatwie 'ułozyć' inne trudniej, każde dziecko może miec gorszy dzień

Gość isanaaa
Nie rozumiem np jak matki mogą pozwalać, by dziecko powiedzmy 2-3 letnie szarpało zasłony, właziło na stół, czy biegało w kościele :o a często widzę takie ciekawe przypadki. Te dzieci nie mają wyznaczonych żadnych granic, nigdy nie dostały klapsa, a uwagi matek mają głęboko w dupie :o

Gość wścieeeekłam się!!!
isana - ja nie praktykuję takich metod,no,ale jesli Ty takie stosujesz-prosze bardzo,Twoje dziecko Twoja sprawa . Ja uważam,ze bicie dziecka to słabość rodziców! Fakt mała zachowała się dzisiaj skandalicznie i nic jej nie tłumaczy,ale to nie jest sytuacja żebym ją biła,no,ale to moje zdanie.

Gość isanaaa
wściekłam się Ok, skoro nie stosujesz klapsów, to w inny sposób jej pokaż, że musi ponieść konsekwencje swojego zachowania. Np całodzienny zakaz bajek lub słodyczy.

Gość wścieeeekłam się!!!
Nie pojechalam z nią na te kulki - myślę,ze to było dla niej dużo gorsza kara niż gdybym zlała ją pasem .

Gość isanaaa
Nie napisałam o zadnym biciu, tylko o klapsie, który to właśnie jest metodą na dzieci "trudne do ułożenia", jak ktoś tutaj zdefiniował. Tylko dziecko musi wiedziec i rozumieć, czego dotyczy kara.

Gość wścieeeekłam się!!!
No ja akurat wiem,że na moją klaps by nie zadziałał a przyniósłby odwrotny skutek .

Gość isanaaa
A jeśli nie zdusisz tego w zarodku takich scen u córki, to nie dziw się, jak będzie odwalać takie sceny przed np nauczycielkami i dopiero wtedy będziesz sie wstydzić. 4-latka to juz duze dziecko i pewne rzeczy powinna rozumieć.

Gość wścieeeekłam się!!!
Isana- nie sądzę,żeby taka akcja zdarzała się częściej,no,ale dzisiaj mala przeszla samą siebie,tak wiem,nic jej nie usprawiedliwia,ale wierz mi,że taka akcja zdarzyła się pierwszy raz..

Gość isanaaa
Przeciez nikt nie mówi o jakimś publicznym klapsie, bo to wyjątkowo przykre i upokarzajace dla dziecka. Nie wiem, jak sprawa wyglada w innych krajach, ale chyba nie wsadzą Cię, jeśli muśniesz dziecko ręką po tyłku w swoim domu ?

Gość nfjfhjdfhjf
Współczuję autorko . Ja byłam kiedyś świadkiem jak matka z 6 latką szła na kontrolę u pediatry (czekałam w poczekalni), mała trzęsła się ze strachu i cały czas prosiła mamę że chce do domu bo jest śpiąca i chce spać i tak w kółko, potem zaczęła pochlipywać a potem jak wchodziły do lekarza do dostała szału i zaczeła tak potwornie wrzeszczeć że lekarz nie dał rady obejrzeć jej tego gardła. Matka wyszła cała czerowna i spocona z gabinetu a lekarz od tej pory miał już oschły nastrój i tylko kiwał głową. Lekarze tez ludzie i jak dziecko tak wrzeszczy to aż głowa może zaboleć . Uważam że dzieci albo powinny być dłużej przygotowywane na wizytę skoro tak panikują. Ja myślę że to też jakiś strach niewytłumaczony albo wręcz przeciwnie , może mają złe doświadczenia i się zwyczajnie boją?

Gość isanaaa
wscieklam sie No to pogadaj szczerze z córką i wyjaśnij jej, że bylo Ci bardzo przykro z powodu jej zachowania. Możesz tez wspomniec, ze jesli to sie powtórzy, to wyciągniesz powazniejsze konswkwencje. I jesli sie powtórzy (czego Ci nie zyczę) to je wyciągnij.

nie wsadza, ale mogą nasłać służby socjalne jak ktoś doniesie, a klaps po czasie jakie mam mieć niby zastosowanie?

Gość wścieeeekłam się!!!
No tak,ale co Ci to da,że klapniesz dziecko w tyłek ? Wyładujesz się? Pokażesz przewage? Bo wiadomo dziecko Ci nie odda. Ja uważam,że bicie dziecka to głupota :O

Gość wścieeeekłam się!!!
Ja w tym wypadku w ogóle nie obwiniam lekarza,wiem,że to była wina mojej córki,fakt on też mógł do tego jakoś inaczej podejść,no ale cóż. Mała doskonale zdaje sobie sprawę,ze zrobiła źle,bo wieczorem przyszła mnie przeprosić i mówiła żebym się nie gniewała na nią,czyli wie,że źle zrobiła,ale z drugiej strony to jeszcze dziecko,ona też ma prawo do gorszego dnia,tym bardziej,że takie akcje nie zdarzały się wcześniej .