Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fbghnyj64hrwgeafs

ile wynosi pierwiastek kwadratowy z -16?

Polecane posty

Gość fbghnyj64hrwgeafs

...

Gość nielubienielubienielubienienie
-i*4

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
4

Gość ewfwe4rf
-i*4

Gość she24
4 i -4 odpowiedzi są dwie pewnie liczysz coś z deltą? i musisz wyliczyc x1 i x2? to x1=4 a x2=-4,bo -4*-4=16 i 4*4=16

z minus szesnastu to się chyba nie da tak zrobić chyba, że znak minus jest przed pierwiastkiem a nie pod i wówczas będzie -4

Gość nielubienielubienielubienienie
da się wszystko

Gość matematyke
Jeśli chodzi o pierwiastek z liczby ujemnej to rozumowanie jest takie:Jeżeli ograniczymy się do liczb rzeczywistych, to jak wiadomo obliczanie pierwiastka z liczby ujemnej jest niewykonalne. Nie kłopocząc się tym zbytnio Bombelli (Jego najbardziej znaną pracą jest Algebra 1572, gdzie omawia właściwości liczb zespolonych i ich zastosowanie przy rozwiązywaniu równań trzeciego stopnia) założył jego istnienie i nazywał go liczbą urojoną (wyimaginowaną), a poprzednio znane liczby liczbami rzeczywistymi. Zwolennicy istnienia tych liczb wykonywali na nich działania tak, jak na liczbach rzeczywistych dodając, odejmując, mnożąc i dzieląc. Oznaczali pierwiastek z liczby -1 literą i przyjmując, że i2=-1. Swobodnie dodając i mnożąc liczby rzeczywiste i urojone tworzyli nowe liczby postaci a+bi , które dziś nazywamy liczbami zespolonymi. Nie jest trudno więc obliczyć pierwiastek z -4.

ciulostwo, ja tam wolałem całeczki i pochodne ... jak jeszcze byłem na bieżąco i to umiałem :D

Gość gość
Jeżeli działasz na liczbach zespolonych to pierwiastek z - 16 będzie równy 4i gdzie i jest jednostką urojoną a 4 rzeczywistą

Jest to równanie sprzeczne więc nie ma wyników. Chyba że działasz na liczbach zespolonych wtedy wyniki bedzie 4i.