Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość A.............A

Nie ochrzczę dziecka, bo

Polecane posty

Gość A.............A

nie mam odpowiedniej osoby na metkę chrzestna :( Mam tylko takie niby koleżanki i znajome. Żadnej siostry, ciotecznej, kuzynki.. nikogo. Przykro mi bo chciałabym chrztu.

Gość rwwrerwr
Oj, to faktycznie nieciekawie. A może ktoś w dalszej rodzinie się znajdzie, ktoś w waszym wieku? Spróbujcie odświeżyć kontakty!

Gość xyzzzzzzzzzz
możesz ochrzcić dziecko mając tylko jednego chrzestnego

Gość maman bovy
jw

Gość bonjourrrrr*
No bez jaj. Jak masz kandydata na chrzestnego, to juz jest okey. Moze byc tylko jeden chrzestny. To raz. A dwa - mamę masz, tesciową, ciocie jakąs???? Ja tez mialam problem z 3. dzieckiem, kogo na chrzestnego wziac. Ale jakos dalismy rade. Jak chcesz, ja moge byc chrzestna :-)

Gość a co to znaczy.......
szczególne okoliczności?? mam taki sam problem,mam matke chrzestna a nie mam ojca chrzestnego a chce ochrzcic.

Szczególnie okoliczności to pewnie takie jak - choroba,pobyt w szpitalu, osoba mieszka poza granicami kraju w którym ma być chrzest i nie może przyjechać.

Gość A.............A
Dziękuję dziewczyny. Tez dużo nad tym myślałam... jak to jest.. czy lepiej jest wziąć kogokolwiek dla dobra wymogów? Dla mnie to bezsens i tak dziecko ma już prawie 1,5 roku a ja zwlekam, bo nie mam chrzestnej . Paranoja. Chyba pogadam z proboszczem.. Potwór z bagien- pod szczególne okoliczności można podciągnąć wszystko. To taki ogólnik z tego co wiem :)

Gość bonjourrrrr*
Autorko, ja tez czekalam prawie 2 lata, bo nie miałam fajnego kandydata, ale w koncu zaproponowalam to bliskiemu koledze. Jestem osoba wierzaca, praktykujaca, ale denerwuje mnie ta instytuacj chrzestnych, uwazam, ze kosciol powinien jakos to zmienic....

Gość A.............A
Potworze z bagien nie ma nikogo bo nie mam męża. Jestem samotną matką. Sama od poczatku ciąży- z wyboru, żeby nie było gadania i niepotrzebnych obelg. No tak to wygląda jakby chrzestni byli ważniejsi od samej ceremonii :/ Bo bez nich ani rusz.

Zdecydowanie na luzaka mozna mieć 1 chrzestnego. Dwóch to tylko zwyczaj,

zawsze możesz zostawić tą decyzję do podjęcia dziecku jak będzie dorosły - jak będzie chciał to sie ochrzci i wybierze sobie sam rodziców chrzestnych:) Skoro wiara jest tak ważna w życiu człowieka to chyba każdy powinien mieć wybór i sam decydować?

Te dwie chrzestne to raczej nie w PL ,wyraźnie w kodeksie kanonicznym stoi że nie można mieć dwóch chrzestnych o tej samej płci .Mój syn ma jedną chrzestną .

jejku co za glupota by dziecko mialo 2 chrzestnych! ksieza wymyslaja. tak naprawde nawet Ty mozesz dziecko ochrzcic jesli mialas chrzest i bierzmowanie. a uwazam ze ksiadz mmusi Ci ochrzcic nawet bez rodzicow chrzestnych bo co to za ksiadz by byl:P oni wszyscy tacy wierzacy-bez obrazy

babcia lub dziadek dziecka ,o ile nie są rozwodnikami również mogą być chrzestnymi .

Gość olga m
rozwodnicy też mogą być chrzesnymi

Nie wiem czy mogą ,może to zależy od księdza ,mojej znajomej ksiądz nie zezwolił na chrzestnego rozwodnika.

do olga.m nie powołuj się na prawo kanoniczne jak nie masz o nim pojęcia :/ w kodeksie jest że: Rozdział IV: Chrzestni (872-874) Kan. 872 Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki. Kan. 873 Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych. Kan. 874 - 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: 1 jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania; 2 ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; 3 jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; 4 jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; 5 nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest. 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu. jasno i czytelnie chyba dla wszystkich jest że spokojnie może być tylko jeden chrzestny i nie ma ani słowa o tym że jak jest dwoje to muszą być dwie płcie :/

a co do rozwodnika to w ostanim punkcie tego co wam skopiowałam macie że owszem może ale jako drugi i nie jako chrzestny tylko jako świadek chrztu :P

przeczytałam prawo kanoniczne już dawno więc ty nie pisz do mnie bzdur bo ty raczej go nie przeczytałaś a skopiowałaś ,a po za tym co ja napisałam takiego co się nie zgadza ,można mieć jednego chrzestnego wiem bo mam tak mój syn ,można mieć dziadków jako chrzestnych wiem bo moja ciotka jest chrzestną swojego wnuka ,o rozwodnikach nie wiem więc napisałam że nie wiem .

Gość bonjourrrrr*
Rzowodnik moze być, mój brat jest po rozwodzie i jest chrzestnym naszej córki. Ale on sie nie ozenil drugi raz, wiec moze to tez ma znaczenie.

a koleżanka? na prawde nie masz jakiejś takiej zaufanej chociaż jednej? jeżeli nie to może i chrzestna i chrzestny od strony Twojego partnera??? przecież nie można z powodu braku odpowiedniej osoby na chrzestną krzywdzic dziecko!!!

Gość fdgdgf
Ja też prosiłam kuzynki, znajomych itd., to albo mieszkali bardzo daleko i były problemy z załatwieniem, albo nie chcieli ehh.. dziecko ma 15mieś. i dopiero teraz będzie chrzczone, kuzynka się zgodziła. Drugiego dziecka (jak kiedyś będzie) pewnie nie ochrzczę wcale, bo nie będę mieć rodziców chrzestnych :(

proszę bardzo: 08:32 [zgłoś do usunięcia] olga.m Te dwie chrzestne to raczej nie w PL ,wyraźnie w kodeksie kanonicznym stoi że nie można mieć dwóch chrzestnych o tej samej płci .Mój syn ma jedną chrzestną . i jakoś nie ma że nie moga być tej samej płci w kpk :/ a co do przeczytania to tak się składa że na studiach miałam prawo kanoniczne więc nie dość że przeczytane to jeszcze z wykładnią najważniejszych rozdziałów :)

piszesz głupoty dź do księdza i się zapytaj ,miałaś do przeczytania prawo kanoniczne nie rozbawiaj mnie kobieto ,skopiowałaś kawałek z netu i palisz głupa ,może faktycznie weź przeczytaj w realu całe prawo a nie kawałki z rozdziału chrzest i nie wymądrzaj się nie można mieć dwóch chrzestnych o tej samej płci .http://www.kolegiata-zawiercie.pl/kancelaria_informacje.php?pokaz=instrukcja

Po za tym gratuluje umiejętności poprawnego rozumowania . Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki. Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych. Jasno napisane jeden chrzestny czyli ojciec chrzestny lub jedna chrzestna czyli matka chrzestna lub dwoje chrzestnych czyli ojciec i matka ,czytaj ze zrozumieniem,bo to jest zrozumiałe dla większości tylko dla wg Ciebie jest inaczej.

nie prawda, mogą byc albo dwie matki chrzestne albo dwoch ojców chrzestnych tez. tylko ksiadz musi wtedy pisac podanie do biskupa czy sie na takie cos zgadza. tak sie sklada, że w lejka bede chrzcic swojego malca i u nas przed chrztem sa takie 2 katechezy dla rodzicow dziecka. na jednej wlasnie juz bylismy i wlasnie wtedy ksiadz tłumaczył wszystkim rodzicom jak to jest z rodzicami chrzestnymi!