Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość renia

jak się robi prażuchy?

Polecane posty

Gość immax
Prażenie to ogrzewanie substancji stałych w wysokiej temperaturze, niższej od ich temperatury topnienia, w celu spowodowania rozmaitych przemian fizycznych lub chemicznych. (wikipedia) dawno tak sie nei zbulwersowałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Prażuch
Szanowni Państwo,w mojej rodzinie od wielu pokoleń "prażuchy" przygotowuje się w następujący sposób : na patelni/stalowej lub żeliwnej nigdy teflonowej/ praży się mąkę pytlową na złocisty kolor/można tylko wysuszyć - nie wolno przypalić !/ i wsypuje się do wrzącej wody/ lekko osolonej/,należy wartko mieszać aż zrobi się masa plastyczna odchodząca od drewnianej łyżki i ścian garnka.Podawać okraszone stopioną słoniną lub boczkiem ze skwarkami.Jeżeli ktoś z Państwa jest bardzo zainteresowany tą potrawą polecam Encyklopedię staropolską Pana Zygmunta Glogera hasło- "prażucha".Pozdrawiam i życzę smacznego. Jerzy Prażuch.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka kra
Chamza mówią na Podlasiu, skąd pochodził mój Tata, to inaczej prażuchy, najtańsze danie pod słońcem. Robi się je tak: gotujemy obrane, posolone ziemniaki, gdy zaczynają być miękkie, ale jeszcze nie do końca, odcedzamy zostawiając na dnie wodę na 2 cm wysokości, stawiamy znowu na ogień, posypujemy mąką poznańską albo podobną tworząc warstwę 2-centymetrowej grubości, przykrywamy i podparowujemy to aż ziemniaki będą miękkie,wtedy odlewamy resztę wody, wstrząsamy pod pokrywką zawartość gara, ubijamy ją tłuczkiem na gęsty jednolity klajster, kładziemy łyżką takie kluchy na patelnię z gorącym tłuszczem, na której są skwareczki ze słoninki i boczusia i podsmażamy. Pychota.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cccccc
u mnie na to( ugotowane ziemniaki ubite z maka) mowi sie porka :P nie znata sie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cccccc
aaa i na pierwszy dzien je sie to niesmazone, poprostu takie uparowane, pozniej odsmaza sie an patelni :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość coomaster
słuchajcie prażuchy przynajmniej u mnie w domu robi sie tak: zeliwny kociolek wykladamy kapustą nastepnie wkladamy ziemniaki, boczek, marchewke, kielbase dajemy na to duzo pieprzu pol kostki smalcu i solimy, robimy tak samo drugi raz zeby byly dwie warstwy, dajemy to na ogien np z ogniska i czekamy jakas godzinke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciemna mąkę, przesiac, zrumienić na dużej patelni na płycie na jasnozłoty kolor, często mieszając. Mąkę wsypać do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą, szybko mieszać i rozcierać dokładnie, aby nie było grudek (wody dać tyle, aby ciasto było gęste – to jest około pół litra). Pozostawić w garnku pod przykryciem na brzegu płyty na ok. ½ godziny . Po nałozeniu na talerze polac skwarkami. Jada sie to z kwasnym mlekiem. Tak to robimy w moich stronach:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lenusia
to nasza hamza podlaska:)) babcia moja podawała ze skwareczkami i podsmażoną cebulką do zsiadłego mleka ...smaki dziecinstwa:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lenusia
ta z gotowanych ziemniaków oczywiście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sandrusik
Ja sie nuczyłam robić prażochy od mojej kochanej teściowej , która pochodzi z woj. łódzkiego.Wszystkim nam, całej rodzinie to smakuje szczególnie z barszczem białym , czerwonym a szczególnie z kapuśniakiem. Ja robię tak: ziemniaki jak są już prawie ugotowane , odlewam , ale zostawiam trochę tej wody w garnku( dla bezpieczęstwa zostawiam trochę w małym kubku, żeby w razie czego można dolać)i dodaję zwykłej mąki i szybko ubijam na gładką i ciągnącą masę( cały czas na małym palniku) . Chwilę trzeba poczekać jak stanie się ciągnące .Potem polewam to skwarkami z boczku albo z kiełbaski i cebulki. Pyszne do kapuśniaczku albo barszczyku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wes
ja pochodzę z Łodzi ale u nas w rodzinie tego się nie gotowało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Łódzkie
"prażucha" to inna nazwa "" PORKA "",i musi być co łyżka to skwarka, I niech ksiądz chlo jeszcze pół sagana pod ławą stoi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zb1
Tylko kilka osób podało prawidłowy przepis na prażuchy ,a mianowicie ci z Was którzy pisali o ugniataniu ugotowanych ziemniaków z mąką.Wiem bo sam pomagałem mojej babci to robić. Moja babcia pochodziła z Wielunia i podawała okraszone prażuchy skwarkami z wędzonego boczku z krupnikiem. Oczywiście krupnik i prażuchy na osobnych talerzach.Ludzie co to była za wyżerka!!!!!!!!!!!!! A krupniczek mojej babci palce lizać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaarwena
bo sie guodna robie :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zb1
To ugotuj sobie prażuchy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ludwinia
dzięki wszystkim za przepisy. Moja babcia też robiła prażuchy lecz nie wiedziałam dokładnie jak to wykonać.Teraz już jestem w domu! Jutro spróbuję, może mojej córce będą też smakować jak mnie wówczas gdy miałam kilka i naście lat. Wspomnienia zaczarowane w smaku!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość młoda babcia
1,5 kg ziemniaków , 1 szkl. mąki , 2 łyżeczki soli. Ziemniaki zalewamy do pełna wodą, solimy i gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy zostawiając ok. 3 cm wody na dnie, posypujemy po wierzchu mąką i nadal gotujemy przykryte pokrywką ok 5 min. W tym czasie smażymy ok 20 dkg wędzonego surowego boczku pokrojonego w kostkę i z 1 cebulą , Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem i gotowe. Można polać skwarkami z boczku z cebulą, można odsmażać na tłuszczu . Dowolnie jak kto lubi z dowolną ilością smażonego boczku. Poprostu pychota!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agawarsza
napisz ile tej maki podsmazasz i ile wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość l6u67iu
babcia ze swietokrzyskiego mowi na to prazoki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łooo matuluuu
jak ja uwielbiam prażuchy z kapuśniakiem !!!!!!!!!!!!!!!!! tzn ugotowane ziemniaki utłuczone z mąką i na to skwarki z cebulką :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka samouk
miszmasz i masz rację, moja mama w taki sam sposób robiła prażuchy i nazywała to danie "prażoki", jedne były z mąką pszenną a drugie z mąką ziemniaczaną, i te bardziej mi smakowały ze skwareczkami a do popicia maślanka- oczywiście swojska z grudkami masła, było to b.dawno- ponad 40lat temu,ale smak pamiętam do dziś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kochani wszystkie przepisy są dobre zależy jaki region Polski ja jestem z kaliskiego i robię prażuchy bardzo prosto ;ugotowane ziemniaki odcedzam i na takie gorące sypię mąke ziemniaczaną dobrze łącze składniki i to wszystko mąka zależna od ilości ziemniaków kilka łyżek reszta z tłuszczem tak samo pozdrawiam a może ktoś z młodch wie co to wodzianka pamuła to były zupy'''

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzis zrobilam jako dodatek do zuru-pycha. Nie znalam tej potrawy z ziemniakami,ale znam tzw.duszonki z ogniska i bryje z prazonej maki.Pyszne sa takie regionalne potrawy-dzieki za przypomnienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale sie kloca wiesniary :D A ja nie wiem co to prazuchy czy prazoki u mnie tego nie było. Jestem z dużego miasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zrobiłam tak: Ugotowałam ziemniaka Odlalam wodę ale nie do końca Ubilam praska Posypałam mąka Przykrylam Na patelni podsmazylam boczek Wrzuciłam tego ziemniaka Posmazylam Zjadłam z jogurtem i dymka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×