Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszczędzająca

sposoby na oszczędzanie

Polecane posty

Gość moje oszczędzanie
- zrezygnowałam z kąpieli w wannie na rzecz prysznica - pilnuję by niepotrzebnie nie paliło się światło: np. wieczorem w kuchni moi domownicy nieraz zostawiają zapalone nawet gdy ich tam nie ma - kiedy wracam do domu często jak mam w planie siąść na necie to gaszę telewizor [ bo go przecież nie oglądam ] - zakupiłam wolnowar i często coś w nim pichcę np. fasolkę po bretońsku na kilka dni , gulasz itp... - nie piorę co chwilę nawet jak moja córka się drze że jakiejś bluzki potrzebuje - czekam aż się trochę uzbiera tego prania - to samo ze zmywaniem - nie myję każdego kubka, ale np. po obiedzie + to co ze śniadania i drugie zmywanie wieczorem - nie grzeję w przedpokoju bo jest tylko przechodni - zakręcony kaloryfer - często kupuję coś w promocji ale na siłę i zawsze sprawdzam czy rzeczywiście nie jest to ściema - mam taką gabkę na drążku do mycia naczyń gdzie się wlewa płyn i on sam się dozuje na ta gąbeczkę i faktycznie mało płynu schodzi --- ogólnie interesuję się takimi oszczędnościowymi sprawami

Gość moje oszczędzanie
staram się nie wyrzucać tylko zużyć np. jedzenie sprawdzam daty i jak widzę, że się taka kończy to robię z tego kosmetyki: jak mi nie spasuje jakiś krem na buzie bo mnie np. uczuli to go zużywam do stóp itp... dawno już wyszłam z założenia, że produkty codziennego użytku nie muszą być z najwyższej półki - taki podstawowe jak mydło, papier toaletowy, żel pod prysznic, szampon często kupuje takie pośrednie nie oglądam reklam :D

Gość moje oszczędzanie
nie jest to jakieś może wielkie oszczędzanie, bo tu oszczędzę a tam wydam - normalne nie żaluję na owoce, jedzenie, prezenty, często kupujemy jakieś lepsze rzeczy dla siebie jak ubranie, sprzęty - a ja mam wrażenie że to z mojego oszczędnego trybu życia. nie wiem czy tak jest faktycznie, ale po prostu taka jestem :]

Gość ja staram sie
- gasic swiatlo - oszczedzac wode przy zmywaniu i myciu rak itepe (nie, ze leje sie ciurkiem caly czas, garki mozna umyc w misce z plynem i potem tylko oplukac) - niepotrzebne lub malouzywane ubrania daje siostrze, czasami do pck (specjalne pojemniki) - do zakupow uzywam materialowej torby zamiast reklamowek - staram sie nie wyrzucac jedzenia, z koncowek wymyslac rozne dania (nie kupowac zbyt wiele na zapas, chyba, ze ryz, maka itd.) - korzystac z sensownych promocji/obnizek - nie wydawac zbytnio na miescie starbucks itepe