Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy religia

czy religia potępia także aborcję kiedy płód ma jakiąś wadę?

Polecane posty

Gość czy religia

jwt.

Gość prawo a religia
tak, religia potępia generalnie aborcję, natomiast prawo dopuszcza ją w pewnych sytuacjach

Gość dębilak
tak , nawet jak dziecko ma dauna, porażenie i bezmózgowie to musisz urodzić i wychowywać bo tak nakazuje religia a państwo nie da ci kasy musisz cale zycie siedzieć w domu i pielęgnować niedołężna istotę która nie ma nawet świadomości że istnieje bo tak każe religia a w tym czasie księża ruchaja młode dopki 15 letnich chłopców i obciągają im kutasy taka religia katolicka

Gość czy religia
ok dzięki, to fantastyczna religia, czyli jak się dokona aborcji mimo, że prawo dopuszcza jej dokonania z pewnego powodu to i tak człowiek będzie się smażyć w piekle tak? a policjant, który w obronie własnej zastrzeli bandytę, który chciał go zabić też będzie potępiony? pięknie.

Potepia aborcje takze, kiedy urodzenie dziecka wiaze sie z utrata zdrowia przez matke (np wysilek porodowy prowadzi do slepoty). Podobnie kiedy matka jest chora na raka i moze wyzdrowiec dzieki braniu lekow szkodzacych dziecku, wg religii katolickiej powinna przestac brac te leki, urodzic i umrzec na raka.

dlatego prawo kościelne powinno dotyczyć tylko katolików...a inni niech żyja w zgodzie z własnym sumieniem

Gość czy religia
zaczynam się zastanawiać nad tym wszystkim bo to tutaj jest cholernie brutalne, wręcz dramatyczne

w polsce aborcja powinna byc powszechnie dostepmna a nawet powinny byc kursy jak dokonac samej takiego zabiegu a zestawy do aborcji domowej powinny byc obok biletomatow w automatach do nabycia na przystankach. o ilez zycie byloby latwiejsze beztroskie i weselsze

Gość miecz damoklesa
zakaz aborcji jak i eutanazji jest rozwinięciem przykazania NIE ZABIJAJ

Calluna to jest jaks paranoja... Moja ciaza nie rozwijala sie prawidlowo , pojechalam do szpiata z zakarzeniem i musialam usunac bo bylo juz poronienie zatrzymane. Aborcja na zyczenie a ratowanie zdrowia kobiety to sa dla mnie dwie rozne sprawy.

Gość czy religia
a nie gwałcenie ministrantów jest rozwinięciem nie pożądaj żony bliźniego swego

Gość dębilak
taka religia katolicka jan Paweł II mówił : Życie największą wartościa, każde zycie ma wartość, co to za matka która zabija własne dziecko ? więc.....jak widać...... kobieta jest zerem w religii katolickiej, to posłuszna niewiasta która rodzi , a jak jest chora to ma umrzeć i urodzić liczą się tylko księża którzy lubią poruchać małe dzieci , zmuszali przez wieli dzieci z domów dziecka do obciągania a także robili im , na to przymyka się oczy, najlepiej udawać - że nie było i nie ma zgraja zboczuchów w czarnych kieckach , podatków nie płacą a kase biora za usługi jak dochodowe przedsiębiorstwo

Gość czy religia
biest według mnie jeśli prawo zezwala na dokonanie aborcji w 3 przypadkach to religia nie powinna się wtrącać do tego

Gość ja bym wybrała tego z
paradoksalnie dziecko z zespołem downa nie może przystąpić do I Komunii Świetej, tak samo jak urodzi się martwe dziecko nie będzie ochrzczone albo nie wyprawi mu się pogrzebu z mszą świetą , jedynie zwykły pochówek jak ludzi innych wyznan - znam osobiscie wszystkie wymienione przypadki:O

Gość dębilak
ale na religiach tłumacza że nie wolno kobietom spiralek zakładać czyli wkładki antykoncepcyjnej domacicznej bo ona usuwa zapłodnioną zygotę z macicy czyli jest to zabicie dziecka jajko i plemnik ma większą wartość niż kobieta która żyje i istnieje taka opinia religii katolickiej

a j was nie rozumiem - skoro nie zgadzacie sie z naukami waszego koscioła , jeśli uważacie że są sprzeczne z Biblią i zdrowym rozsądkiem czemu nie odejdziecie od tego koscioła , tylko narzekacie na niego ,ale nadal w nim jesteście ?

Gość czy religia
no więc właśnie, paranoja jakaś, tak się zastanawiam nad tym dzisiaj, moja znajoma niedawno wyszła za mąż, ślub kościelny itd. zaszła w ciąże i czekała do 12 tygodnia, żeby dowiedzieć się czy płód jest zdrowy czy może chodzić dalej w ciąży czy ma usunąć, sama też na pewno chciałabym wiedzieć, myślę, że wiele jest takich kobiet no ale potem tak sobie pomyślałam, że przecież to jest chyba grzech śmiertelny wedle religii naszej skoro kościół tak strasznie domaga się, żeby te dzieci się rodziły to dlaczego odmawia im niektórych obrządków jak np. pogrzeb odpowiedni czy choćby komunia? mają jedynie wymagania ale nie dają nic od siebie

Gość Pyzunia 22 lata
spójrzcie na to trochę szerzej, co? aborcja na życzenie dostępna jest w GB od lat skutek: gimnazjalistka bez wiedzy rodziców idzie zrobic skrobankę, bo myslenie PRZED bzykaniem sie z kolesiem w dyskotece jest zbedne - grozi tylko co najwyżej wyciągnięciem od niego kasy na zabieg Tam jest najwyższy odsetek ciaz u nastolatek, mimo, że staja na głowie aby uswiadamiac już 10 latki eutanazja na życzenie dostepna jest w holandii skutek - holendrzy w wieku słusznym wola wyjechać leczyc się do niemiec, bo tam mają pewność, że żądna spadku rodzina nie pokombinuje z lekarzem ukrócając ich niewygodny zywot na zyczenie spadkobierców

Gość Prowo nie Prowo
ksiądz tłumaczył to w ten sposób, że do komunii może przystąpić tylko osoba w pełni świadoma, natomiast to dziecko, które urodziło się martwe w 9 miesiącu ciąży nie zostało ochrzczone i dlatego również nie dostapi zaszczytu by odprawić pożegnalną mszę, gdyż nie należało ono do kościoła:O pierwotnie pogrzeb miał się nawet odbyć zupełnie bez księdza ale zapłacili więcej :O:O:O

Gość dębilak
"nie dostąpi zaszczytu" ale bzdurne sformułowania księzy jeden dzieciak jest warty bo został ochlapany wodą a drugi jest nic nie warty bo ksiądz go nie popryskał wodą więc nie ma wartości filozofia tych zboczuchów w czarnych kieckach jest fascynująca :O

każda z tych praktyk - aborcja czy eutanazja zaczyna okazywać swoja druga twarz . Niestety , jako ludzie jesteśmy tak zaptrzeniu w swoje wygodne zycie i strach żeby go nie utracić ,że wolimy o tym nie myśleć . Ale skutki teakiego podchodzenia do życia juz zdaja sienadchodzić i nic nie daje tłumaczenie ise ,ze " należy sie nam życie bez problemów "

Gość Prowo nie Prowo
i to sprawa dotyczy miasta 🖐️

Gość czy religia
taki przypadek, że dziecko zginęło po urodzeniu znam, żyło jeden dzień, ksiądz obiecał pogrzeb, dzień przed pogrzebem obiecał, że wszystko jest załątwione, w dzień pogrzebu zrobili obrządek bez mszy a ksiądz powiedział, że na cmentarz nie pójdzie bo to przecież nie ochrzczone dziecko i nie zasługuje, ojciec sam niósł trumnę ze swoim dzieckiem, porażające, ten ksiądz ... nie powiem nic bo byłyby to same przekleństwa pyzunia ja tu nie mówię o aborcji na zasadzie "będę się kochać z kim chcę i kiedy chcę i w razie czego zrobię aborcję", mnie nie chodzi o aborcję na życzenie ale o aborcję kiedy matce grozi śmierć lub poważna choroba, kiedy płód ma wady nieuleczalne lub ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego, myślę, że rozumiesz różnicę.

dziecko z zespołem downa nie może przystąpić do I Komunii Świetej, oczywiście ze przystępuje do komunii a a nieraz słyszałem ze według lekarzy miało urodzić się z zespołem downa a urodziło sie zdrowe i takich pomyłek słyszałem 5 a to było isc do drugiego księdza jak nie chcą ożchcic a jak nie do do biskupa zgłosić