Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezsennnnsuuu to

Nie warto być dobrą osobą Bóg i tak ma cię w dupie

Polecane posty

Gość lkjfdghkldjfghjdlhgdfgsdf
allium - oczywiscie, ze sie rozni. zabijanie zwerzat jest stokroc razy gorsze, gdyz zadne zwierze nie jest tak podle jak zawziety katol:) Zreszta, chyba Arka uratowala zwierzeta, nie ludzi, prawda? :)

Gość a czy sama wiara tez nie jest
Co zlego jest w dzisiejszym swiecie...mozna by dlugo wymieniac ale wystarczy tylko jedno zdanie - dla Boga nie ma nic niemozliwego a wiec byl on potencjalnie wladny stworzyc swiat lepszym niz ten w ktorym zyjemy lecz tego zaniechal, w dogmatach religijnych i tak jest juz sporo sprzecznosci, tak wiec zapewne Bog bylby w stanie stworzyc czlowieka obdarzonego wolna wola a jednoczesnie niezdolnego do czynienia zla( jesli uwazasz ze nie bylby w stanie bluznisz sugerujac ze nie jest wszechmiocny) ale nie chcial !! Nawet osoba gleboko wierzacea ale przy tym myslaca i krytuyczna musi zadawac sobie w glebi serca tego typu pytania i raczej nie znajdzie gotowych odpowiedzi w przeciwnienstwie do ciebie (jedyne co moze zrobic aby wiary nie stracic to pokornie przjac ze sa to niedostepne rozumowemu poznaniu tajemnice )

i ludzi tzn kogo? Noego, ktory owa Arke zmajstrował i przewiozl zwierzatka, ktore ty teraz wpierdalasz, bo lubisz?:D:D:D

dlaczego uważasz ,zę Bó jest nielogicvczny nieuporządkowany i pełen sprzecznosci ? :) Wolna wola jak sama nazwa mówi jest wolna , nawet Bóg w nią nie ingeruje . A skoro by zostawił sobie " kawałek " władzy na ingerencje - czy byłaby wyedy ona wolna ? czy ty byłabyś wolna ? :) Świat jest taki jaki jest nie przez Boga , bo Bóg stworzył go doskonałym ,ale przez ludzi i ich nieposłuszeństwo Bogu . Jest wybór - są konsekwencje . proste .

Noego , jego żonę , ich synów z żonami , córki z męzami i ich dizeci :) jak ty zwierząt nie lubisz - nie jedz , nie ma takiego obowiązku :D

rozumiem, ze oni przewiezli te zwierzatka, zeby je pozniej zjesc?:D:D:D

ty masz jakiś problem zwiażany z jedzeniem zwierząt ? :) wszystko ci sie tylko z tym kojarzy ?:) no to smutne jest , ale uleczlne tak ze sie nie martw :)

allium - ta glupiutka krowka, ktora daje mleko jest wiecej warta niz ty:D:D:D

Gość znany jasnowidz
allium poczytaj sobie wielki bój Ellen Gould White

no odpowiedz na moje pytanie - przewiezlu je po te, zeby je zjesc?

oczywiście :) chcielli je zjesć zaraz na górze Ararat , ale dodszli do wniosku ,ze jednak trochę poczekają , bo sie na gorze wszystkie zwierzęta nie zmieszcza:D:D:D

Jezeli twierdzisz ze ty ogarniasz wszelkie pawdy wiary rozumen to jestes pyszna, twierdzac ze nie widzisz zadnych sprzecznosci w chrzescijanskich dogmatach skonfrontowanych z tym co dzieje sie na swiecie a na pytanie UNDE MALUM masz prosta jednoznaczna odpowiedz to znaczy ze jestes zwyczajnie glupia Bog moze WSZYSTKO (dodatkowo jest jeszcze wszechwiedzacy i istnieje poza czasem, ) wiec moglby rowniez bez ingerencji w wolna wole ludzi ukrocic na swiecie zlo, tylko z jakichs powodow nie chce Leibniz glowiac sie nad dylematem o ktorym nieudolnie rozmawiamy stwierdzil ostatecznie ze Bog stworzyl swiat najlepszy z mozliwych...nie moge sie z nim zgodzic czyli przyjac ze istata wszechmocna *w tym znbaczeniu w jakim jest nia Bog a wiec absolutnym) nie jest w stanie stworzyc swiata ktory jest jednak lepszy od najlepszego z mozliwych...

to prosze o jakis cytat z Biblii na ten temat:)

nie wiem o jakich sprzecznosćiach w dogmatach ( ?) chrześcijańskich piszesz ,a i zbędne wydaje mi sie filozofowanie na teamt równość dobra i zła w konkretynych systemach filozoficznych . Swoja wiedzę opieram na Bbiblii i tylko Ona mnie interesuje . A że jest ona napisana dla ludzi , toteż nie mam problemu żeby rozumieć jej tersć . Czasmi zajmuje mi to więcej czasu , czasmi mniej , ale nie spotkałam sie jeszcze z problemem , ktory nie byłby tam rozwiązany . no ,ale dla rozmaitych " myślicieli " , przed którymi przestezegał min ap Paweł , dla których wartościa jest samo filozofowanie , nawet jeśli rowadzi do fałszywych wniosków i odsuwa człowieka od Boga Biblia jest po prostu albo zbyt " prosta " albo wrećz przeciwnie . Nie wiem jaki przypadek dotyczy ciebie , ale wierz mi , że jest Ona samowystarczalnym żódłem wiedzy o Bogu :)

a co do zwirzat, świety Francisze (jeden z moich ulubionych patronow, cieply, skromny, sympatyczny) tak bardzo je ukochal ze nazywal naszymi mniejszymi bracmi (co nie przeszkadzalo mu oczywiscie jeszcze silniej kochac ludzi zwlaszcza najubozszych i chorych). Dlaczego katolicy nie moga brac z niego przykladu zamiast swoje podejscie do innych stworzen opierac na pracach sw Tomasza (ktory o kobietach i ich roli w spoleczenstwie rowniez niezbyt pochlebnie sie wypowiadal spalajac sie tym samym w mych oczach) oraz jednym wersecie wyrwanym z Pisma Swietego?BO tak wygodniej

Masz racje wszyscy ci teologowie i filozofowie chrzescijanscy (np wspomniany juz Leibniz, wstretni przeintelektualizowani mysliciele, ktorzy skrupulatnie analizowali kazdy fragment pisma i na ktorych pracach opiera sie w zasadzie wspolczesne nauczanie KK to diably wcielone ktore sieja tylko zamet w umyslach prostych ludzi, wszak tu zadnej filozofii nie ma a wszystko jest banalnie proste tak proste ze ty sam,a moglabys wykladac te cala teologie w jakims seminarium w koncu na wszyytskie pytania i watpliwosci masz juz gotowe odpowiedzi

na ktorych pracach opiera sie w zasadzie wspolczesne nauczanie KK to diably wcielone :) nie nawzwałabym ich w taki sposób , ale sporo jest prawdy w tym co piszesz :) Gdyby owi panowie z większą troska studiowali Biblię zamiast nauki Ojców KK z pewnościa nie wymyślili by tych przeintelektualizowanych pseudoduchowych bzdur , co byłoby z korzyścia dlakażdego , szczególnie dla katolików , którzy i tak juz cierpią na nadmiar nauk ludzkich i brak poznania Słowa Bożego . Co mnie nie dziwi bo " nie można dwóm panom służyć ..."

banalnie nie banalnie , niektóre zagadnienia są dość skomplikowane ,ale z Bożą pomocą i poświęcając temu czas i serce da sie to wszystko ogarnoąć. Ale rozumiem ,ze wielu ludziom imponuja bzdury wygłaszane z profesorskim zacięciem . Czy to prawda czy nie , czy ma oparcie w Biblii czy nie - to już sprawa drugorzędna ,a nawet trzeciorzędna , wążne żeby brzmiało " naukowo " i dostatecznie skomplikowanie dając pozór uczoności :) no , jakimś klerykom niedorobionym to moze i imponuje ... ale ludzim czytajacym Biblię ? wcale :)

Gość Moze i kobiety w wiekszosci
Moje ostatnie wypowiedzi byly napisane w ironicznym tonie://

Gość gość
POLECAM strone sprzecznosci biblii.ten wasz "BOG" wedlug spianych tam swiadectw jest okrutnym i zklamanym sk****e.......em!!!poczytajcie!!

Gość Archanioł1
bóg jest ignorantem,nie ma żadnej władzy na ziemi,ci którzy sa mu wierni lub byli,sa przez niego ignorowani,ci co nigdy nie byli w kosciele,nie uznają żadnej religii,lub handluja narkotykami maja sie lepiej od niejednego katolika,franciszek chodzi naucza i p******i bzdety,maniacy podążają za nim,czy kochałbyś kogos kto cie ignoruje i niereaguje na twoje wołanie o pomoc w pewnych sprawach?nie!wiec czemu franciszek p******i mi o miłosierdziu boga???

Gość gość
no no, odważni jesteście,a jutro możesz dostać wyrok śmierci i co,porobisz się w gacie,będziesz błagał o cud??A kto niby ma być w twojej obronie, jak najazdy na wiarę takie że szok.Zapamiętajcie BÓG istnieje ,czyni cuda,ale też ma litość dla grzeszników.Uważam że nie wiecie co piszecie,bo trzeba czasem coś mądrego poczytać,pomyśleć ,zweryfikować,ale wam daleko do tego,lepiej bluzgać,no bo po co myśleć,jestem młody piękny,nigdy mnie nic złego nie spotka,co tam nowotwory,one mnie nie dotyczą,bo ja jestem ja!!!Tak ale do czasu,wyrok możesz mieć za dzień lub 5lat,i co wtedy cwaniaku???!!

Gość gość
banda żałosnych buraków wypisujących swoje pierdoły smutne zamiast pochylić się nad tematem. Może ktoś ma w d***e twoje 26 lat proszenia i złote rybki - co to za pierdoły. Bóg ma po prostu niektórych w d***e i nie jesteś jedyna. Smutne to, ale to Bóg i co mu zrobisz. Myślę, że większe efekty daje robota zamiast prośby. Żeby kogoś znaleźć wpierw trzeba znaleźć siebie