Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość halina mama jasia 78

Syn od września idzie do 1 klasy, czy w łazienkach są nakładki na ubikacje?

Polecane posty

Gość Sikoreczka z pudełeczka
a mi sie wydaje ze to prowokacja. 3 letnie dziecko potrafi isc samo na nocnik.

Gość mala mimitka
Autorko, mam pytanie dotyczące logistyki Załóżmy, że Twój synek weźmie ze sobą do szkoły ten nocnik. Zachce mu się siku, wyjmie nocnik z szafki, pójdzie do toalety, załatwi się i...... właśnie - I CO DALEJ? Wyleje zawartość nocnika do toalety? I bez umycia, taki zasikany nocnik zaniesie z powrotem do szafki? To będzie śmierdzieć i będzie stanowiło zagrożenie biologiczne - wiesz jak szybko mnożą się w takim miejscu bakterie? Pracuję w zerówce - w tym roku mamy sporo 5-latków i uwierz mi, że ani razu od rodziców nie usłyszałam pytania o nocnik czy nakładkę w toalecie, a wszystkie dzieci potrafią bez problemu same się "obsłużyć" w toalecie.

Gość jeszcze nie mam
Autorko, zapytałam swojego już prawie ośmioletniego brata (kończy zaraz pierwszą klasę), czy ktokolwiek w szkole chodzi z nocnikiem albo z taką nakładką do łazienki (pokazałam mu jaką, bo nie wiedział o co chodzi). Powiedział, że nikt nie chodzi. Dalej, zapytałam: A co jakby ktoś chodził? Odpowiedź była: To by się wszyscy z niego śmiali i nikt nie chciałby się z nim bawić. Podkreślam: TO JEST ODPOWIEDŹ PIERWSZOKLASISTY, a nie nasze wymysły. Także powodzenia.

Gość Sikoreczka z pudełeczka
zrozumcie ze to prowokacja nie ma sensu toczyc debaty.

Gość anusiaaaaaaaaaaaaaa
Moja corka ma 4 lata i od pol roku korzysta z normalnej ubikacji-nie potrzebuje stolkow ani nakladek.

Gość Eusssss12
Sikoreczka ma rację albo to prowokacja albo....przypomniał mi się program na TLC, "najgorsza matka świata", znacie to?

Gość Kwiat opola
HALINA TY JESTES ZAGROZENIEM DLA TWOJEGO DZIECKA!!!

Gość Kwiat opola
HALINA TY JESTES ZAGROZENIEM DLA TWOJEGO DZIECKA!!!

Gość halina wez ty ogarnij downa
zrobisz dziecku krzywde - psychike mu zniszczysz dzieciaki beda mialy z niego posmiewisko

Gość hallina a
a skąd ty jesteś że sześciolatka na nocnik sadzasz???? wiocha zabita dziurami czy co???

Gość co ty tu piszesz
czytam i nie wierze moja 3 letnia corka bez problemu uzywa "normalnego, doroslego wc" ma tylko taka podstawke pod nogi zeby sobie weszla i zeszla czemu nie nauczylas go korzystac noramlnie z wc???

Gość Francoise
im dłużej pzreglądam to forum ,tym bardziej ugruntowuję się w przekonaniu,ze niektóre kobiety nie powinny sie jednak rozmnażać.. nocniczek,nakłądka i buteleczka z kaszką do 10 roku zycia a może dłużej?maminsynek-to najgorsze co może być!

Gość Eusssss12
Czekamy aż synek w końcu zaśnie, długo coś to trwa :P

Gość mvmmvmvmvmvm
no bez przesady...nie czytałam całego topiku ale mój synek od 2,5 roku załatwia się na ubikacji normalnej dużej w domu bez żadnych nakładek i przede wszystkiem bez nocnika. Jak 6 letnie dziecko może załatwiać potrzeby fizjologiczne do nocnika no jak???

Gość Francoise
może to i prowokacja ale niestety są takie mamusie naprawdę.czasem na placu zabaw jak posłuchałam o czym rozprawiają to nie wiedziałam czy się śmaić czy pogotowie wzywać(tzw "zielone" oczywiście) naprwdę aż trudno sobie czasem wyobrazić,że dorosłe kobiety,matki,często nawet wykształcone gdy zostaja matkami to dostają kociego rozumu!wymyslaja takie problemy ,że w zyciu bym na takie pomysły wpadła czy to ja jestem może z innej planety skoro od najmłodszych lat uczyłąm dzieci samodzielności, podcierania tyłka sprzatania po sobie,robienia zakupów?

Gość Starsza nie jest genetycznie
Autorko zapewne twój syn jest nauczony czystości i higieny więc musisz mu uświadomić że w różnych miejscach są różne warunki i tak na przykład w szkole najlepiej jakby miał w tornistrze papierowe nakładki na wc (gdyby zchciało mu się kupę) natomiast podczas sikania , chłopcy korzystają z pisuarów więc nie ma mowy o siadaniu . Naucz go by dobrze mył ręce a wcześniej nie dotykał nimi noska czy buzi ;). Uważam że to ważny temat i dziwi mnie podejście i reakcja dziewczyn ale co się dziwić , ludzi w dzisiejszych czasach nadal zasakakuje fakt że nie siada się na publicznych deskach bez nakładek papierowych lub w tak zwanych powietrzu ;).

Gość kkkiiikkkaaa
Oczywiście, że są takie matki. Moja własna znajoma codziennie odrabia lekcje z córką, która jest w 2 klasie gimnazjum. Autentycznie codzienie, odkąd córka zaczęła szkołę, ta siedzi z nią nawet po 4 godz. dziennie, odrabia lekcje, odpytuje, sprawdza, czy młoda się spakowała, itp. tylko ciekawe, jak to dziecko ma się nauczyć samodzelności, a ma już 14 lat...:o

o mtako co sie dzis dziejej na tym kafe :D przed chwila przeczyaalm o matce ktora zaklada czape dziecku kiedy na zew jest ponad 20st i pyta czy jutro tez ma zalozyc a ma byc 28st :D :( na tym topiku matka chce 6 latkowi nocnik do szkoly nosic :D Kobiety na kogo wy tych swoich syńciów wychowujecie? Szok! Nie chcialabym miec takiego faceta za meza. :P Uchowaj boze!

Gość skdnkdj
Sama nie wiem która skrajnośc lepsza bo są też i takie matki które tak bardzo uczą samodzielności że nie wiedzą gdzie dzieci się włuczą bądź czy wogóle mają zrobione zadanie i czy był w szkole , są też takie które w niczym problemów nie widzą bo zapatrzone są tylko w siebie i swoje prywatne sprawy. Oczywiście nie ma co przesadzac i najlepiej wychowywać dziecko bez tresowania i pilnowania na smyczy ale wcale nie krytykowałabym tak kogoś kto pomaga dziecku odrabiać lekcje gyż możliwe że matka zna się na rzeczy a dziecko ciężej pojmuje bądź ma kłopoty ? Często zaleca się grupowe odrabianie lekcji wśród młodziezy i przpytywanie się wzajemne (jak tak miałam w gimnazjum) więc dlaczego by krytykować matkę za to że pracuje z dzieckiem?

ty x debilu widac nie nabyylas tej umiejetniosci bo odpisalas jak wariatka a tak prowo umiesz wyczuc haha

noodpisujcie mi dalej.. łatwo da sie wkrecic z tematem zeby was podraznic.. 6 latek na nocniku zal ze tyle z was jest takie glupie ze łyknełyscie

Gość Jakie nakładki?
U mojej corki w przedszkolu z nocnikow korzystają tylko 3-latki a potem juz normalna toaleta bez żadnych nakładek. Chyba prawdziwa jest teza że wychowujemy pokoleni kalek

Gość DOEOTYAUUUUUUUUUU
Napisze tylko tyle-rób jak chcesz ,to Twoje dziecko,ale nie miej pretensji jak b,ędzie płakał ,ze dzieci się z niego śmieja :O

Gość upsa
upsa

uważam ze to moja sprawa i mojego syna jak i gdzie sie bedzie załatwiał. jesli dziecko chce swoj nocnik to czemu mam mu bronic, bo ludzie? ze tak powiem gówno mnie oni obchodza, oni nam jesc nie dają..

pewne zasady mornalne jak i kultry obwiazuja ty zapewne o nich nie slyszalas

Gość taka jedna naiwna...
jeśli dziecko nie potrafi korzystać z normalnej toalety to znaczy że nie osiągnęło dojrzałości szkolnej i powinno chodzić do przedszkola. moje dziecko chodziło do przedszkola 3 lata i rozpoczęła naukę w szkole jako 6 latek. w przedszkolu nie było ani nakładek ani nocników. w szkole tym bardziej.