Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paula675474252

Można zrobić spagetti bez sera??

Polecane posty

Gość No cóż, mnie też mama
Po ilości przypraw sądząc to Twoja mama tez gotowac nie potrafi

Gość paula675474252
tak, z rodzicami, a co? A jak zrobić sos do makaronu?

Gość gvdSG
ok robimy szpageti :D bierzesz mielone - rozciapciaj je na male kawalki, na patelnie 2 lyzki oleju, na to obrana i pokrojona w mala kostke cebule, zabek czosnku obrany i albo pokrojony albo przecisniety, podsmazasz lekko, na to mielone, smazysz az mielone pusci wode i sie zrumieni, na to wlewasz pomidory, dolewasz pol szklanki wody, wsypujesz pol fixa, pol lyzeczki papryki, sol, pieprz, smazysz chwile, probujesz, jak brakuje soli czy pieprzu to dosypujesz po troche i sprawdzasz czy juz ok

Gość paula675474252
Zazwyczaj mama zostawiała mi jedzenie w słoikach jak wyjeżdżali, ale teraz nie miałą czasu nic ugotowac, bo jej coś w pracy wypadło i nawet zakupów mi nie zrobili, bo nie było kiedy. Także muszę sobie sama radzic.

Gość gvdSG
pytalam o rodzicow bo dziwne ze tylko takie przyprawy, gdybys mieszkala sama i gotowac nie umeisz to nie byloby w tym nic dziwnego. ale Twoja mama gotuje a tylko taki zestaw? jak juz pisalam, mam 24 lata a szafki mi sie od przypraw i innych tego typu nie domykaja, i tymianek znajdziesz i rozmaryn iczubrice i inne dziwnosci. u mojej mamy tez cala szafka przypraw. dlatego zapytalam

Gość paula675474252
w sumie łatwe, może się uda. A jak się przeciska czosnek?

Gość No cóż, mnie też mama
To banalnie proste:) Na odrobinie oleju-tak żeby pokrył dno patelni-na rozgrzanej patelni i małym gazie podsmażasz pokrojoną cebulę, aż będzie miękkawa i słodka (próbujesz uważając by sie nie poparzyć) Pod koniec smażenia dodajesz 2-3 (w zależności od tego, jak ostre jedzenie lubisz) posiekane ząbki czosnku i nadal podsmażasz do czasu, aż w kuchni poczujesz zapach czosnku:) Do tego zsetawu dodajesz mięso mielone i smażysz, aż mięso stanie sie szarawe. Potem wrzucasz pomidory z puszki. I tutaj dodajesz przyprawy, ale z ich braku możesz wrzucić fix i wymieszać dobrze. Patelnię przykrywasz i maksymalnie skręcasz gaz, tak żeby płomyczek był maluteńki, ale sos sie dusił (na powierzchni pojawiają się bąbelki sosu) Dusisz minimum pół godziny, najlepiej koło2, ale musisz od czasu do czasu mieszac i sprawdzać, czy sie nie przypala. Potem wrzucasz do tego ugotowany makaron, mieszasz i serwujesz:)

Gość paula675474252
Ja nie wiem jak moja mama gotuje, bo nigdy mi nie pokazywała, ale nie gotuje źle. Zresztą może ona gdzieś ma inne przyprawy pochowane tylko ja nie mogę znalezc.

Gość paula675474252
Nie umiem dusić:o Mama czasem robi mięso duszone, ale nie mam pojęcia jak to się robi. A fix zmieszac z wodą czy wsypać sam proszek?

Gość gvdSG
do przeciskania czosnku uzywasz tzw dziadka do orzechow. masz? wkladasz tam czosnek, sciskasz, a on wychodzi w postaci zmiazdzonej :)

Gość paula675474252
mam ale to są dwie takie metalowe rurki połączone. gdzie ten czosnek włozyć, między nie? Bo on nie ściska tych rurek do końca tylko zostaje trochę przestrzeni, to chyba za duży na czosnek.

Gość gvdSG
dobra, masz po prostu innego dziadka do orzechow. a cos podobnego do dziadka (praska sie nazywa) masz? wyglada jak dziadek tylko na koncu ma pojemniczek na czosnek. fixa wsyp bez wody bo wody masz dolac na patelnie juz.

Gość paula675474252
To nie mam takiego, spróbuję pokroić ten czosnek w takim razie:)

Gość gvdSG
masz jeszcze jakies pytania? bo ja zaraz bede uciekac

Gość paula675474252
Już nie, dziękuję:)

Gość gvdSG
smaczego w takim razie i probuj gotowac :) dasz rade

Gość trololooo
ale jaja, zamiast pisać licencjat czytam ten wątek i chyba zaraz pęknę ze śmiechu :D spoko, ja też byłam kaleką kulinarną ale gdy poszłam na studia wreszcie się nauczyłam bo mama w domu mi nie pozwalała gotować ze strachu, że wszystko spieprzę :D I teraz robię całkiem fajne obiadki, choć oczywiście czasem zdarzy się jakaś katastrofa :P

Gość trololooo
aaa i na przyszłość polecam autorce makaron z serkiem mascarpone i pomidorami, łososiem lub krewetkami - bardzo proste, dobre, i szybkie do przygotowania, a w necie sporo przepisów :)

Gość paula675474252
Zrobiłam sama sos i WYSZEDŁ:D:D Tylko miałam problem z mięsem, bo się nie chciało rozdrobnić, ale już jest ok. I nie dałam czosnku. Ale ogólnie sos jest dobry i makaron też:) Dziekuję wszystkim za pomoc:)

Gość Berbec
gratuluje starczy na dwa dni?