Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sjdvhaue

witamina D3 do kiedy ją podawałyście??

Polecane posty

Gość sjdvhaue

moja ma 11m i pediatra dalej mówi aby dawać

Ja przestałam teraz córka ma prawie 16 miesięcy ale teraz słoneczko świeci wiec tam jest wit D :) Pediatra kazał nawet 2 lata ...

młody miał jakieś 1,5 roku jak lekarz stwierdził, zeby juz nie podawać

Gość dokładnie tak, popieram
a mój syn ostatnia dawkę dostał jak miał 2 tygodnie i rozwija isę bardzo ładnie:p

Gość sjdvhauehjvjhfvlyjfjgyh
a tej witaminy jest wszedzie duzo i wlasnie to slonce i jeszcze tabletki nie wiem czy to dobrze.

Gość mamam27
ja dawałam do skończenia roku - potem ciemiączko było super i lekarka kazała nie dawać - vitD jest w mm , kaszkach, płatkach a tego synek je sporo - w jogurtach no i ze słonka

Gość polettt
nadmiar witaminy D powoduje nadpobudliwość.

Gość jkghyufft
Witaminę d3 podaje się do roku obowiązkowo max do 2 lat. Dawanie 3 letniemu dziecku witaminy D to robienie mu krzywdy. Jest słońce i około godzinna ekspozycja wystarczy!Dając witaminę przyzywczajasz organizm że sam nie musi jej produkować za dużo.

moje dziecko jak miało rok - było w szpitalu i przy okazji innych badań okazało się, że wit D3 ma powyżej normy i wiek kostny rączki oceniany wtedy był na 3 lata. Od tamtej pory nie podaję. Mała po prostu bardzo dobrze przyswajała. I mimo, że to witamina, to też nie dobrze jest przesadzić.

Gość Podobnie
Nadmiar jest o wiele bardziej niebezpieczny niż niedobór.

Mój synek ma na razie 2 latka i pediatra na razie do 3 roku wskazał podawanie witaminy bobik d. Ale słyszałam od znajomej, która również chodzi z dzieckiem do tego lekarza to on dalej musi przyjmowac witamine d a ma juz 4 latka. Lekarz wie co robi i nie doposci do przedawkowania.

dzis pediatra zalecil podawanie witaminy D3 i kupilam ten bobik d, ktory radzilas :) ciekawe jak dziecko na nie zaaraguje

Gość Eeeeeeuooip
Co was z ta witamina? Trzeci czy czwarty dzien co drugi temat to witamina D. Lekarzy sie pytajcie, a nie kafe. Wit D sie dobiera indywidualnie do rozwoju dziecka, ww zaleznosci od diety, rozwoju fizycznego itd. Pediatra powinien sie wypowiadac na ten temat.

Przeprawszam, a to już poradzić się nikogo nie można? A niech będzie stale witamine D w temacie. Zawsze warto poznać opinie i doświadczenie innych. Ale powiem ze fajne te kasulki bobik wyciskam bezposrednio do buzi i nie musze ktopelek odliczac z obawa ze za duzo sie poda.

Gość teraz nawet DOROŚLI powinni
suplementować witaminę D3!

Gość Liloulu
WCALE ;)

a czemu uważasz ze wcale nie należy jej podawać? Ona jest bardzo ważna dla dziecka, skutki jej niedoboru mogą byc widoczne za kilkanascie lat. Widze ze nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Gość Liloulu
Kozioleczka to najwyrazniej cale angielskie spoleczenstwo ma niedobor ;) Chociaz po tych " za kilkanascie lat" osobnikach nie wida tego hmmm. Tutaj sie nie podaje, wiec nie bede walczyc z systemem "Bo w Polsce..." , bo zyje tu i na dwa kraje leczyc i wychowywac dziecka sie nie da. W Polsce sie weranduje- tu dzien po wyjsciu ze szpotala grzalismy sie w parku na sloncu. W Polsce wmawia sie matkom 'diety karmiacej' laski leca na gotowanym kurczaku cale tygodnie- tu tego nie ma, jadlam normalnie karmilam do 7 msc a dzieciak duzy i silny od 10 msc biegai wyglada jak dwulatek ;) Ciemiaczko dawno nie wyczuwalne, pieknie zbudowany a w mleku i jogurtach, naturanym pokarmie dostaje wszystko czego mu potrzeba. I nie wierze zdecydowanie w jakies skutki niedoboru 'po kilkunastu latach' tejze witaminy.

Gość Liloulu
Ehh ciezko widze... Karola nie bede nic czytala, nie mam zamiaru naprawde ;) Polskie stronki gdzie wszystko jest zle, itp nie czytalam tego cala ciaze i cale 14 msc zycia dziecka- to i teraz przy tak zdrowym i silnym egzemplarzu nie mam zamiaru ;) Zdawalam sie na tutejsza opieke i instynkt..i do teraz wyszlismy na tym fantastycznie;) Zeby nie bylo w PL bylam, sasiad pediatra najlepszy w miescie, zbadal malego i powiedzial, ze tak zdrowego egzemplarza nie widzial i nic mam nie dawac skoro do tej pory nie dawalam ( a mial 6 msc).

Gość do Liloulu
widze ze jestes niedoinformowana bo w UK juz teraz sie podaje witamine D niemowlakom. Kolezanka teraz rodzila i dostala recepte od lekarza. Tak bylo jak ja rodzilam 3 lata temu ale teraz juz doszli do wniosku ze trzeba jednak podawac. ja podawalam sama wit D do roku bo karmilam piersia a potem podawalam multiwitamine i tam bylo tez wit D. Teraz w okresie jesiennym podaje corce multiwitamine z omega 3 wiec tam tez jest odpowiednia dawka tej witaminy

to prawda bo w UK wcześniej nie podawano a teraz zaczyna sie podawac, choc z tego co sie orientuje nie każdy lekarz ja zaleca. a skutki moga byc szczegolnie widoczne w przyszlosci. Cieszę się bardzo że moje dziecko trafilo na świetnego pediatrę

nie podawanie witaminy k moze doprowadzic do duzych konsekwencj w przyszlosci. ja sama podaje dziecku witaminy bobik bo nadmiar witamin nikomu nie zaszkodzil

ula nadmiar witamin tez moze niesc duze konsekwencje nawet jesli jestes przekonana do tych witamin co podajesz porozmawiaj z lekarzem

Ja wiem, że podajac bobik d wedlug zalecenia lekarza nie przesadza z witamina d3

W sumie bobik to jest zestaw witamin specjalnie zbilansowany wlasnie dla dzieci i dlatego nie powinno dojsc do nadmiaru jakiejs witaminy