Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ;iougyfvj

Dziecko chce amieszkać z ojcem po rozwodzie, zgodzić się?

Polecane posty

Gość ;iougyfvj

Co byście zrobiły w takiej sytuacji? Mamy 5 letnie dziecko które powiedziało, że woli mieszkać z ojcem. Obecnie już nie mieszkamy razem z mężem, sprawa rozwodowa założona, syn jeździ do ojca i nie chce od niego wracać, chce mieszkać z nim a do mnie by przyjeżdżał na weekend. Zgodziłybyście się na takie rozwiązanie?

Gość miszmaszmaszmisz
zalezy jaki masz do tego stosunek, skoro dziecko moze mieszkac z matka po rozwodzie, to moze tez z ojcem.

Gość trhrthrth
Bardzo szanuję matki, niezaborcze, dojrzałe emocjonalnie, które nie traktują dziecka jak części siebie tylko szanują jego wolę. Ja bym była za takim rozwiązaniem. Przecież i tak trzeba jakąś opcję wybrać a przecież chodzi o ojca dziecka a nie kogoś obcego. I... pomyśl o korzyściach. Bez utrudnień zaczniesz nowe życie a maluch bardziej cię doceni nie mając cały czas a wyciągnięcie ręki. Pewnie że się zgódź!

Ojejku współczuję, to musi strasznie boleć:( Niewiem autorko co bym zrobiła... może umówcie sie narazie że tydzień u taty a tydzień u ciebie? Chyba ze to nie jest możliwe.

wiesz... ja miałam to samo.... ale wyszło dlaczego... nie musiał sie myć a swojego czasu był brudasem i codzienna kąpiel zawsze była okupiona krzykiem... miał koło 4 lat wtedy... tata szedł z nim do sklepu i pozwałał kupić co chce obojętnie zabawki czy słodycze.... mógł cały dzień oglądać bajki i na wszystko mu pozwalał.... a ja byłam tą złą mamą niestety.... ciężka decyzja... synek jest jeszcze mały ale ja bym nie dała... sama musisz zdecydować i pomyśleć czy dasz radę bo ja bym nie umiała żyć bez niego...

tydz na tydz to nie jest dobry pomysł... wszędzie to przeczytasz bo dziecko musi mieć swoje miejsce... a może umów się z małym że na razie zostanie z tobą a po jakimś czasie jak będzie chciał pójdzie do taty??? dla niego to też musi być ciężkie:( a tata nie ma nic przeciw temu żeby syn był u niego??? bo nie wszyscy by chcieli i część choć kocha swoje pociechy woli w takiej sytuacji być niedzielnym tatą...

Gość miszmaszmaszmisz
no w sumie kolezanka tu dobrze pisze, zalezy od tego jaki jest twoj ex.

ałć... ale myśle że może być dokładnie tak jak opisała 2 + 3, albo syn poprostu idealizuje rodzica którego nie ma na co dzień więc chce z nim być...

2+3 no może nie dobry pomysł z tym tydz na tydz. nie mam doświadczenia w tych sprawach. No własnie ciekawe jak sie zapatruje na to wszystko tata? W każdym bądz razie tak źle i tak nie dobrze:(

Gość Francoise
moim zdaniem 5 latek jest zbyta mały by podjąc taka decyzję no ale jesli tak wybiera to powinnaś chyba przemyślec to i zwyrazić zgodę szczęście dziecka powinno byc najważniesze dla rodzica pozdrawiam

Gość Spis tematów
Skoro dziecko chce mieszkać wyłącznie z ojcem to uszanuj jego decyzję. Dziecko nie zastąpi mu życia z kobietą, ale z dzieckiem będzie miał namiastkę rodziny, której on potrzebuje, by nie czuć się samotnym.

Gość ;iougyfvj
Pomimo tego, że my nie potrafiliśmy się dogadać w wielu sprawach to jest dobrym ojcem i nie mam obawy dziecka puszczać do niego bo pilnuje higieny, normalnego odżywiania, pór chodzenia spać, itd. I chce aby dziecko było u niego... No właśnie, oboje chcą a ja nie wiem jak postąpić.Mąż przeprowadził się do innego miasta oddalonego o 240 km.Z powodu tej odległości i pracy zarówno jego jak i mojej z dzieckiem bym się widywała jedynie co drugi weekend, w piątek wieczorem mąż by przywoził dziecko a w niedziele po południu by po nie przyjeżdżał. No ewentualnie pewnie by jeszcze święta jakieś doszły dla mnie. Nie wiem co mam robić..

Gość Poznaj powody takiej decyzji
Zapewne u 5-latka są one następujące: ojciec na wszystko mu pozwala, bajki w TV lecą cały dzień, nie musi jeść tego czego nie lubi, ojciec kupuje mu słodycze i inne duperele na każde zawołanie itp., itd. ;) 5-latek nie jest w stanie podjąć takiej decyzji racjonalnie, obawiam się że powody mogą być jak wyżej :) Także zależy jaki jest Twój eks.

Gość trhrthrth
A co masz zrobić? Przyjmij że córka zadecydowała i wyluzuj. Zaplanuj urlop. :)

Gość Poznaj powody takiej decyzji
No chyba, że mały po prostu na tym etapie życia bardziej potrzebuje tatusia. To ok. Bolałoby mnie, ale chyba bym się zgodziła. Choć lepiej może się wymieniać? Miesiac tu, miesiąc tu... Tylko nie wiem, jak to jest dla rozwoju dziecka, takie zmiany.

Gość cdhjkl;
o tym z kim ma mieszkac dziecko zadecyduje sąd...dziecko ma prawo wyboru gdy skonczy 12 lat....przynajmniej kiedyś tak było...

Gość bonjourrrrr*
Powinnas uszanowac potrzebe dziecka. Skoro maly woli ojca, no cóż, widac nie jest z toba na tyle zżyty, by chciec zostac. Obawiam sie jednak, że z racji odleglosci i "czestotliwosci" wizyt w pewnym sensie stracisz to dziecko:-( Ale ono chyba i tak jest bardziej twojego meza niz twoje.... swoja droga zastanawia mnie postawa dziecka...

A mnie zastanawia postawa matki. Maz po rozwodzie juz nie jest ojcem waszego dziecka?

Gość bonjourrrrr*
a kto powiedział, ze maż nie jest po rozwodzie ojcem??? jest, oczywiscie... zastanawia mnie postawa dziecka, bo jednak tak male dzieci sa chyba bardziej zżyte z matką, a skoro dzieciak wyraznie nie chce z nia mieszkac, placze, jak ma do niej wracac, to cos jest nie halo... uwazam, ze do kochajacej, cieplej matki, z ktora mialoby silną wieź emocjonalna wracałoby chętnie, nawet od najwspanialszego ojca...

Gość Gliwiczanka24
Moje zdanie jest takie ze takie dziecko nie moze podjac samo takiej decyzji poza tym ja bym nie umiala zyc bez dziecka w dodatku jak dzielilaby mnei taka odleglosc Poza ty mzmiana miejsca zamieszkania zmiana przedszkola to wszystko czasem stresuje dziecko Lepiej wytluamcz dziecku ze zostaje z toba i bdd tate odwiedzal A spytalaas czemu woli do taty ??

Gość dkjsdkjdksj
Nieprawda że dziecko zawsze chętniej przebywa ze swoją pełną ciepła rodzicielką, znam chłopców w podobnym wieku którzy z ojcami mają świetny kontakt bo własnie z nimi mali mężczyźni bawią się po męsku, mają swój świat, oglądają mecze i grają w piłkę , mam tu już nie odgrywa takiej roli jak ojciec , zwłaszcze dla 5 latka który jest już świadomy róznicy jaka pełnią mama i tata w wychowaniu, zabawie. Dziecko skoro ma taką potrzebę powinno pobyć z tatą ale na takiej zasadzie że jak tylko zatęskni to mamy to będzie czekać na niego jego pokój w mamy mieszkaniu i odwrotnie, jak dojdzie do sytuacji że maluch chce potem znowu wrócić do taty to ma do tego święte prawo i skoro nie prosiło się o taką sytuację (rozwód i osobne mieszkania) to przynajmniej warto dać mu możliwośc wyboru .

Gość to nie jest niemowle
tylko 5 latek który może świadomie wybrać z kim chce być i tak samo ojciec może być ciepły w stosunkach z synem i tak samo troskliwy i kochający i nie wiem skąd to zaskoczenie że 5 latek woli byc z tatą.

Gość Spis tematów
Wygląda na to, że tato w kontaktach z dzieckiem jest cały czas fair, nie jest winny zaistniałej sytuacji. Dochodzi jednak do ostatecznej decyzji pozbawienia dziecka praw do obojga rodziców.

Gość wybierz pseudonim dla siebie
co zrobila matka, ze dziecko nie chce jej widzieć?

ale w sumie to jest to o co same walczyłyśmy. Kiedyś mężczyżni nie angażowali się przy dzieciach i normalne było że maluch zostaje z rodzicielką. Teraz chcemu partenrstwa i swpółudziału w wychowaniu ( dzięki Bogu ! ) więc musimy się liczyć z tym że dla dziecka mąż jest takim samymy rodzicem jak my i może chcieć mieszkać z ojcem.

o rany... tak daleko??? :( mam nadzieję że nigdy nie będę w takiej sytuacji.... jeśli jesteś pewna ojca możesz spróbować jeśli ty dasz radę:) ale może okazać się że mały jednak zatęskni za tobą i będzie chciał wrócić:) ale myślę że nie można go raz tu raz tu bo chociaż przedszkole... zerówka jest obowiązkowa przecież...

i prawda też jest taka że w tym wieku to tata zaczyna być tym kimś dla chłopca a nie mama:( troszkę to smutne ale prawdziwe:(

Gość nestea.......
najlepszym rozwiązaniem dla dziecka by było jakbyście mieszkali blisko siebie i wtedy dziecko by miało oboje rodziców i w weekendy i popołudniami, bez wyznaczonych godzin. i wtedy pewnie by chętnie został z mamą bo by miał świadomośc, że do taty tez zawsze może pójść. ja bym to tak rozwiązała.