Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lenkaCLUB

NIEDOTLENIENIE MÓZGU PRZY ZAWALE SERCA

Polecane posty

Mój wujek z powodu m.in. nadużywania alkoholu znalazł się w stanie krytycznym w szpitalu- została zatrzymana akcja serca już na miejscu. Został od reanimowany lecz niestety był w śpiączce kilka dni a obudził się niepełnosprawny!Wygląda i zachowuję się jak roślina;(((! jest 1% a w zasadzie to cień nadziei że minimalnie zacznie reagować np. jego gałki oczne zatrzymią się w konkretnym punkcie... jestem zdruzgotana, nie wiedziałam że ratując komuś życie po zawale mogą być takie skutki! Czy spotkał się ktoś już z takim doświadczeniem?? prosze pomóżcie!!!;(

Gość multimedia
kochana, niestety, nikt tu nie pomoze wspolczuje, nie jest to mila sytuacja, ale takie rzeczy sie zdarzaja trzeba to "przetrawic" i zaakceptowac badz dzielna i wspieraj reszte rodziny

Zastanawiam się tylko od czego to zależy ... piłkarza lekarze reanimowali 3 godziny wyszedł cały i zdrowy, a tutaj reanimacja trwała około pół godziny... nie sądziłam że zadam sobie kiedyś pytanie czy ja chciałam\bym żeby ktoś ratował mi życie po wypadku...;/

Gość multimedia
ja wiem na pewno, ze nie chcialabym by mnie tak ratowano, nie chialabym byc klopotem dla kogokolwiek od czego to zalezy? nie wiem, po prostu chyba zwyczajnie kazdy organizm jest inny poza tym czasem "lepiej sprawy sie ukladaja" kiedy lekarz dostanie w kieszen :-o

Ja też wolałabym żeby mnie uśmiercili po takich knsekwencjach, poważnie:( to jest strasznie łzy napełniają oczy widząc taki obraz... gdyby to była moja mama czy ojciec... to straszne

Gość multimedia
ja wlasnie podobna sytuacje przezylam w zeszlym roku z moja mama... koszmar zachorowala nagle, wczesniej byla zdrowa, pracujaca kobieta, zmarla po dwoch miesiacach choroby - lezala, polowa ciala sparalizowana, nie wiedziala co sie dzieje wokol, nie potrafila mowic, przelykac... straszne ale terazjuz odpoczywa ciesz sie kazdym dniem przezytym w zdrowiu i milosci bliskich sciskam mocno

Gość zajj8899
wszystko zależy od tego po jakim czasie zaczęła się reanimacja

Mojemu wujkowi dawają cień nadziei na przeżycie, cały się kręci zniesmaczony, jak z zespołem downa:( reaguje tylko na klupanie po czole, tzn otwiera tylko oczy i porusza nimi w prawo i lewo... ja nigdy wcześniej nie wiedziałam że może być taka przyczyna niedotlenienia kory mózgowej, chyba czas poinformowania się coś więcej na ten temat:( Życie jest przykre

Gość mixx_-_
tak to prawda,komórki nerwowe umierają najszybciej

Zaczęła się od razu:( bo serce zatrzymało się już w szpitalu- dlatego to mnie bardzo dziwi

Gość zajj8899
w korze mózgowej znajdują się ośrodki ruchowe i czuciowe dla nerwów czaszkowych oraz rdzeniowych dlatego jest to tak tragiczne w skutkach , ośrodki to część drogi nerwowej którą przemierza impuls,rozległe uszkodzenie na tym poziomie sieje ogromne zniszczenia..

Gość multimedia
nie znam sie na tym, ale wiadomo ogolnie, ze jesli mozg jest niedotleniony to dupa blada w mozgu wszystko sie zaczyna, od niego zalezy czy mowimy, poruszamy sie, reagujemy w jakis sposob...

Gość zajj8899
chciałabym ci coś więcej powiedzieć na ten temat ale jak na razie moja wiedza medyczna ogranicza się do tej z I roku tak więc jest znikoma..