Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Acodoto

Czego byście nie kupiły w pierwszym roku życia dziecka?

Polecane posty

Gość Acodoto

Za 2 miesiące przyjdzie na świat moja córka. Czego byście nie kupiły za drugim razem, gdybyście miały robić jeszcze raz zakupy dla noworodka? Chodzi mi przede wszystkim o wyposażenie pokoju/łazienki/itd.

Gość Włażę w Szkodę
Żadnych chodzików. Rujnują biodra, ustawiają krzywo dziecku miednicę na całe życie.

Gość Acodoto
Albo co nie kupiłyście, a byście kupiły, gdybyście jeszcze raz miały dziecko?

Gość podpowiem może
szczoteczki do zębów i chodzika

Gość wredny wuj
zdalnosterowanego czolgu za 500zl

Gość Acodoto
Chodziki - nie. Dzięki!

Gość tez mi sie wydaje,
JA BYM KUPIŁA PIĘKNĄ WIKLINOWĄ KOŁYSKĘ NA KÓŁKACH. NIESTETY PRZY 1 DZIECKU NIE MIAŁAM PIENIĘDZY NA TAKIE ZBYTKI,BO WPADŁAM I NIE BYŁAM FINANSOWO PRZYGOTOWANA NA MACIERZYŃSTWO.

Gość wrózka pierdula
Wanienki,przeciez mozna kąpać maluszka w dużej wannie i wystarczy położyc dużą gąbkę.

Gość Acodoto
Wróżko, no ale musisz się schylać do wanny mocno, a wanienkę można postawić wyżej i jest wygoda. Nie żałuj :)

Gość podpowiem może
co, wanienka jest b. wygodna w porownaniu do wanny -nie musimy sie schulać!! za to nigdy w życiu gąbek, ani do mycia, ani podkladania - siedlisko bakterii, nie da sie tego guwna usunąć, bleeee

Gość podpowiem może
o tez nie kupiłabym baldachimu na łóżeczko, nie dosyc ze wiaśniacko to wygląda to zbiera mnóstwo kurzu, są i zalety-chroni przed komarami, ale na to sa inne sposoby

Gość autorko
u mnie nie sprawdzilo sie : - taka gabka/ podkladka do wanienki - siedlisko bakterii i dziecku zimno na tym - pajace- w ogole tego synowi nie zakladalam za to sprawdzily sie body, kaftaniki - pomylka byly np. bluzki z kapturami dlla dziecka ktore jeszcze nie siedzi - spodnie bez rozpinania w kroku (prezent od rodziny) - lapki niedrapki- bezsens w ogole tego nie uzylam - podgrzewacz - zamiast tego lepszy jest zwykly termos z zawsze ciepla woda - wygoda i oszczednosc sprawdzily sie: - przewijak na łozeczko - butelki i smoczki avent- jak dla mnie rewelacja - polecam wozek dostalam taki 3w1 jak bym miala kupowac sama to wolalabym kupic lepsza sparerowke najlepiej mclarena ( dziecko dluzej kozysta ze spacerowki ) a gondola to tylko przez 5 miesiecy ( w naszym przypadku)

Gość autorko
a i jeszcze moj najwiekszy pomylony zakup to rozek sztywny masakra - ani razu nie uzylam

Gość podpowiem może
jeśli rodzisz w lecie to posciel do wózka jest zbędna, wystarczy kocyk

Gość *o*
Bardzo polecam stojak do wanienki. Miałam taki dopiero przy drugim dziecku i jak dla mnie, a zwłaszcza moich pleców, był super.

Gość Acodoto
Tak, rodze w lecie. Podpowiedzcie mi proszę - lepiej kupić zwykłą wanienkę i przewijak na łóżeczko, czy coś takiego: http://allegro.pl/ceba-suzie-komoda-wanienka-przewijak-3w1-hit-i2320041893.html Drogie to, ale kosmetyki gdzieś też trzeba trzymać. Osobiście wydaje mi się, że lepiej kupić osobno wanienkę i przewijak, ale może się mylę... co byście zrobiły, co miałyście?

Gość Acodoto
Albo właśnie taki stojak o którym piszesz...

Gość mialam cos takiego
mialam cos takiego mniej wiecej jak pokazujesz w linku i po 4 miesiacech wyladowalo na stychu :( wedlug mnie lepiej sie sprawdza (mialam przy drugim synu) przewijak na lozeczku a kosmetyki, pieluszki mialam poukladane na zwyklej niskiej komodzie kolo lozeczka chyba ze bedziesz miala osobny pokoj dla dziecka to wiecej miejsca jest my kazde z naszych maluchow mielismy u nas w sypialni ( wygoniej i szybciej bylo wstawac w nocy0 wiec mniej miejsca bylo na takie duperele

Gość *o*
Osobiście z doświadczenia nie kupiłabym "kombajnu" typu wanienka razem z przewijakiem . Te wanienki są małe, owszem 6 miesięczne dziecko można już próbować kąpać np. w głębszym brodziku, ale pofikać to mu będzie najfajniej i najbezpieczniej w dużej wanience . Poza tym na ręku niemowlak a drugą ręką trzeba jakoś opuścić ten przewijak. Bez pomocy drugiej osoby, zwłaszcza na początku może być ciężko. Wanienka, stojak do niej i najlepiej komoda z przewijakiem na górze ( u mnie tę rolę z braku miejsca pełniła pralka :)

Ja pościeli do wózka w ogóle nie miałam, hm... Nie kupiłabym pościeli z Ikei, bo pasują na nią tylko poszewki z Ikei :) Fakt że niektóre ładne, ale wolę mieć większy wybór.(A i tak dopiero na zimę, jak miał 10 mcy dostał, wcześniej koce). Kupiłabym porządną karuzelę z pilotem, ale skąd miałam wiedzieć że tak bardzo polubi? Tania szybko się zepsuła. Nie kupiłabym rożka. Nie kupowałabym zabawek!! Trochę miał od kuzyna, każdy jakiś drobiazg przynosił, a teraz i tak woli się blenderem bawić... Nie kupowałabym taniego, ręcznego laktatora jak już wiedziałam że odciągać mleko będę praktycznie codziennie, laktator (Canpol) poszedł do kosza, a sama kupowałam elektryczny. Ale z tym i tak lepiej poczekać. NIe kupowałabym chodzika-pchacza, fakt że ten akurat jest "zdrowy", i synek miał ubaw, ale ten ubaw miał przez miesiąc, potem się znudził... Akurat najprostsza wanienka ze stojakiem, też najprostszy leżaczek kupiony za 1/3 ceny (nowy), delikatna lampka nad łóżeczkiem, kieszenie na łóżeczko z tworzywa, przewijak, porządne nożyczki- to wszystko się bardzo przydało.

Gość cccccdd
śpiochy i kaftaniki w ogóle nie sprawdzone. najpierw nałożyć kaftanik, który się podwija, potem na to śpiochy. bezsens kompletny;/ najlepsze pajace. i body:)

Gość Acodoto
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady! Jakby coś jeszcze Wam się przypomniało to piszcie.

Z perspektywy czasu nie kupiłabym nosidełka - córa była za ciężka i nie dałam rady jej nosić, rożka w ogóle nie używałam, przewijaka - bo miałam rozkładany narożnik na którym przewijałam małą, nie kupiłabym podgrzewacza do butelek - używałam mikrofali, bez karuzelki do łóżeczka też spokojnie można się obejść, ja jej nie miałam. No i oczywiście nie kupiłabym chodzika.

dla noworodka już nigdy w życiu nie kupiłabym śpiochów które nie rozpinają się w nóżkach. bezsens- żeby przewinąć dziecko trzeba ściągać całe od góry do dołu, potem zakładać i wtedy dziecko sie denerwuje i płacze bo żaden maluch nie lubi ubierania. nie kupiłabym jeszcze wózka wielofunkcyjnego. jak sie potem taki przerabia na spacerówke i idzie na spacer z dzieckiem to wózek waży jakieś 3 razy więcej niż dziecko i strasznie ciężko jest go pchać. lepiej kupić osobno wózek głęboki a potem jak juz dziecko siedzi to zaiwestować w leciutka spacerówkę. chodzika raczzej tez bym nie kupiła ale nie ze względu na to, że niby niezdrowy- niedługo matki będą pisać o wszystkim poo kolei że szkodzi dziecku a z tego wyjdzie, że wszystko co ma dziecko jest szkodliwe. wanienkę jak najbardziej bym kupiła! nie wypbrażam sobie kąpać dziecka inaczej. w wannie???? bezsens!!!!nie poręcznie! pajacyk do kąpieli też jak najbardziej!bez niego u nas kąpiel ani rusz!! łapek niedrapek też bym nie kupowała. spadały dziecku z rączek bo nie obciskały tak jak trzeba było więc zakładałam dziecku malutkie skarpetki na rączki. te sprawdziły się super.

nie kupiłabym karuzeli do łóżeczka za ok 200 zł :O bo była zbędna mały nie zainteresowany maty mały wiecznie z niej złaził wolał zabawy na kocu na pewno bym kupiła łóżko - kołyskę firmy Klupś radek

a i do kitu śpioch + kaftanik :O maskara ciągle się podwija super pajace

A co do wanienki, to jak najbardziej wygodna + oczywiście coś pod bobasa. Ja miałam gabkę, uważam że fajna sprawa, choć jak piszą siedlisko bakterii, to ja z tym siedliskiem wychowałam małą i nic jej nie było :)

Gość Acodoto
Anet_lol - jaki pajacyk do kąpieli?

Gość hulajkaa
kupiłabym koniecznie lampke nocną!!!! bo zwykle swiatlo w nocy przy karmieniu bardzo mnie i dziecko drazniło chodzik -nie kaftaniki-nie wanienka-tak baldachim do łóżeczka - nie ochraniacz do łóżeczka - tak rozek-tak butelki avent -tak podgrzewacz do butelek - nie katarek -tak

a ja baldachim mam i teraz też bym go kupiła. dla mnie super. zasłania i przed światłem i chroni przed komarami. a co do kurzu to jak się go nie przepierze regularnie to jasne, że siedział tam będzie!! to na takiej samej zasadzie jak ścieranie kurzu z mebli. nie ścierasz- masz syf, ścierasz- jest czysto