Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małżeństwo z już mężem

żyję z człowiekiem, który ma ślub kościelny za sobą - czy możemy wziąć ślub ...

Polecane posty

w innym obrządku, np. luterańskim albo ewangelickim? wiecie coś na ten temat, co uważacie?

Gość yyy a jakiego
jesteście wyznania???

Gość yyy a jakiego
jesteście wyznania???

Gość glamou_lady25
odpada. kościelny ślub już nie dla Was, no chyba że zostaniecie mormonami, albo przejdziecie na islam, gdzei dozwolona jest poligamia. Aż tak ważny jest dla Ciebie ślub kościelny??

Gość jakos tak
jesli ma rozwod to wezcie cywilny, a skoro tak wam zalezy na koscielnym to czemu nie stara sie o uniewaznienie malzenstwa?

Gość glamou_lady25
może nie ma ku temu przesłanek. zeby dostac uniewaznienie malzenstwa z kosciola katolickiego nie wystarczy niezgodnosc charakterow. najczesciej przywołuje sie punkt o ,,niedojrzałości którejs z osób wstępujących w związek malżeński", ale 90% tych przypadków po kilku latach starania sie otrzymuje odpowiedz odmowną. Dla mnie kilka lat chodzenia po kuriach i spotykania na tej drodze ,,dziwnych" księży oraz pranie brudów mija sie z celem.

Można.. tak mi się wydaje, bo ostatnio była jakaś informacja, że Michał Wiśniewski ze swoją 4 czy 5 żoną własnie biorą ślub kościelny, bo mimo że ożenił się z którąś tam wcześniej w KK, to prawosławny czy jakiś tam inny spokojnie wziąć może... Nie wiem, czy to samo nie jest z Gessler, ale to są wszystko jakieś strzępki informacji medialnych ;)

Gość stara mężatka
Może wziąść w cerkwi,czyli kościół prawosławny

Moja znajoma, mieszkająca w Niemczech, właśnie bierze po raz drugi ślub, tym razem w kościele ewangelickim. Pan młody jest ewangelikiem. A pierwszy ślub miała w kk. Nie wiem, jak to wygląda formalnie niestety, ale jej się udało to załatwić. Poza tym mamy przykład historyczny - Piłsudski też coś kombinował z luteranizmem.

Gość autorko, nie to
że cie krytykuję, ale nie rozumiem takiej postawy. Czy jesteś osobą wierzącą? Myślę, ze nie, skoro chcesz robic takie szopki z wiarą. A skoro nie jesteś osoba wierzącą, to po co ci ślub kościelny? Chyba lepiej wziąć normalny ślub cywilny zamiast robić z siebie hipokrytkę.

Gość sasfddhfa
a dlaczego hipokrytkę? to nie ona brała przecież kościelny. i może wcale nie jest katoliczka, więc niech sobie bierze slub, gdzie chce- ma do tego takie samo prawo jak te wszystkie panienki, które w kk bywają tylko na pogrzebach, w zasadzie sa ateistkami, ale slub w kosciele.

mój CYWILNY mąż kiedyś brał ślub kościelny, zastanawiam się czy możemy wziąć ślub np. ja jako katolik a on jako ewangelik

Gość slubkalubka
jesli nawet mozesz w jakims innym kosciele wziac slub, to czy sumienie Ci na to pozwoli wiedzac, ze przed samym Bogiem oszukujesz? a juz padlo to pytanie: jesli nie jestes wierzaca, to po co Ci slub? Dla mnie takie postepowanie to swietokradztwo.

Gość slubkalubka
i nie chodzi mi o krytykowanie Was, ale waszej postawy...

Gość sadfish
oszukuje Boga? a dlaczego niby i czemu zakładasz, że dziewczyna wierzy akurat w katolicką wizję Boga? może inne religie odpowiadają jej bardziej

Gość małżeństwo już z mężem
słucham? świętokradztwo, dlaczego? troche czytałam o tym i wyczytałam, że małżeństwo zawarte przez osoby różnego wyznania jest ważne jeśli oboje zostali ochrzczeni, skoro kpk zazwala na taki ślub to gdzie tu oszukiwanie Boga?

Gość do sadfish
Autorka nigdzie nie pisze, że chce zmienić wyznanie, bo zasady wiary innych kościołów odpowiadają jej bardziej, ale że chce zmienić wyznanie, bo inne kościoły dopuszczają rozwody (przynajmniej ja to tak zrozumiałam). Rozumiem, ze ktoś został wychowany w takiej a nie innej wierze, ale po czasie doszedł do wniosku, że nie jest do niej przekonany i zostaje buddystą, zielonoświądkowcem czy ewangelikiem. Rozumiem, że ludziom nie odpowiadają dogmaty i zasady wyznawane przez kk i ten kościół zmienia, bo np. wiara w Allaha bardziej do niego przemawia. Nie rozumiem natomiast sytuacji, kiedy wierząc w Boga wg. zasad kk czyli np. nierozerwalnośc małżeństwa, przenoszę się do innego kościoła, bo tam pop czy pastor moga mi tego ślubu udzielić. Dlatego bardzo chciałaby poznać motywację autorki.

Moj maz tez ma slub ewangelicki z 1 zona. Dla kk liczy sie tylko slub katolicki wiec dowiedz sie w swotej parafii bo ja czytalam Kiedys w necie ze mozna.