Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania1222222222222

moj syn ma 3 lata i prawie nie mówi :(

Polecane posty

Gość ania1222222222222

co mam robić ? dlaczego tak może być? moge podejrzewać ,ze dziecko sie zle rozwija?

Gość etulitkaa
napisz dokładnie co mówi jakie wydaje dzwięki mam syna też prawie 3 lata i mało mówi próbowałaś nauke przez mówienie sylab nam troche pomogła

Gość ania1222222222222
zna dosłownie pare słow . nie potrafi układać zdań nawet prostych . to normalne?

Gość ja kupuje w UK
zdarza sie czasem, ze chłopcy poźno zaczynają mówic. Koleżanki syn tez tak poźno zaczął mówic, a rozwijał sie bardzo dobrze.

Gość ania1222222222222
mówi ,, mama , tata , baba, kot , tu , tam , papa, czesc "

Gość ratatuj olaboga
Podniosłam Wam ten temat na "Macierzyństwo, poród, wychowanie dzieci..."

hej niby chlopcy zaczynaja ppozniej mowic.. ja bylam wczoraj na bilansie 2 latka i bylo pytanie czy laczy wyrazy w zdania (dwa,trzy) takze trzylatek powinien chyba troche wiecej.. a widzisz ze rozumnie polecenia?? okazuje bystrosc, inteligencje?? a moze zle slyszy i to powod??

mój syn tak miał. po trzecich urodzinach nastąpił przełom, zaczął mówić coraz więcej, a teraz marzę, żeby przestał nadawać...jeśli Cię to tak mocno niepokoi idż do pediatry i poproś o skierowanie do logopedy.

a pytalas lekarza?najlepiej zapytac a juz na pewno nie sugerowac sie "dziecmi kolezanek":) moj brat tez w tym wieku nie mowil,a dzis jest jednym z lepszych w klasie:) caly czas mu to wypominamy;)a minelo juz 17 lat:)

Gość ja kupuje w UK
nie mówie, ze wszyscy chłopcy, ale ze często sie to zdarza z tego co pamiętam u ok 20-30 % chłopców

Gość Różnie bywa.....
I słyszy się różne przypadki. Narazie się nie martw ma jeszcze trochę czasu jesli nie zacznie mówić po 3r.ż. dopiero mozesz zacząć się martwić. Piszesz ze cos tam mówić mowi to dobry znak.

Chlopcy mówią trochę później, niz dziewczynki i nieco wolniej się rozwijają, co poźniej nadrabiają. Chyba nie masz powodu do niepokoju ale zawsze na wszelki wypadek mozesz zapytać pediatry.

Gość etulitkaa
spróbuj tą metodą nazywa się krakowska „Słucham i uczę się mówić jest na chomikuj ściągnij i powtarzaj z dzieckiem najpierw bez słuchawek u nas jest cięzko ale troche lepiej Przyczyną jest prawdopodobnie słabo wykształcona lewa pokula mózgowa

mój miał podobnie, jak miał 2,5 roku poszedł do przedszkola i wtedy dopiero zaczał zamiast gaworzyc, cos mówić, ale dodatkowo jeździlismy z nim do logopedy i efekty było widać szybko.mysle że jednak najwiecej mu dało przedszkole, bo trzeba sie bylo jakos dogadywać z dzieciakami

Synek znajopmej jest w podobnym wieku i tez niewiele mówi.

jesli mówi cokolwiek,to nie przejmowalabym się za bardzo...pewnie,że lepiej zasięgnąć porady lekarza,chocby dla wlasnego spokoju... mój syn do 4 roku zycia nie mowił prawie nic..też własnie takie pojedyńcze słowa typu-mama,baba,itp...później zaczął nagle mowić pelnymi zdaniami...a teraz mając 16 lat,buzia mu się nie zamyka;) więc nie wydaje mi się,żeby był powód do niepokoju...każde dziecko rozwija się we własnym tempie...

Gość Różnie bywa.....
Syn mojej znajomej skończył 3 lata dwa miesiące temu do tej pory nic nie mowi tylko jęczy a ślina mu leci do samej ziemi, nie reaguje na to co się do niego mowi tylko biega jęczy i się ślini -to jest powód do zmartwienia.

Gość desperatka....................
moja siostrzenica ma 2,5 roku i tez nie mowi