Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Iza1508

Kraków, pierwsza ciąża-przygotowania do porodu i takie tam

Polecane posty

Muszynianka ja sie czuje ze za wczesnie maluch , a mam 27 lat, ja po prostu przywykłam do egoistycznego trybu zycia ,a tu sie trzeba "obsługi" malucha nauczyć,a ja tyle co sie nauczyłam" obsługiwac" faceta. Dla mnie to wszystko jest czarną magią , bo dobre rady mam doświadczonych są cenne , ale i tak nie rozwieja moich obaw :)

wiecie co, tak sobie mysle o tym karmieniu i stwierdzam, ze jest to bardzo indywidualna sprawa! Syna karmilam pol roku, meczylam sie z odciaganiem, bo nie potrafil zlapac sutka i byla to mordega! Nie dosypialam itd. Wiec teraz tez od razu kupilam laktator i co... Nic nie moglam odciagnac! Doslownie po kilka ml! A mala sciagala super! Dopiero tydzien temu zakonczylam karmienie czyli po 9 miesiacach! Wiec ja bym sie nie spieszyla z zakupem! Warto poogladac, wybrac jakis a najwyzej po porodzie kupic.

wrrr opisałam się i mi wszytsko wsysło... ja mam 31 lat, a jakiegos parcia na dziecko też jeszcze niemiałam, ( było na zasadzie chciałbym ,a boje się podjąc konkretną decyzje), ale stwierdzilismy z mężem że młodsza nie będe, 3 lata po slubie to trzeba podjąć jakieś działania, jak sie uda to oki, a jak nie to tez nie będziemy naciskać. Udało sie prawie odrazu, widocznie tak miało byc:)) Ale teraz tez jeszcze nie czuje klimatu tego wszystkeigo, instynktu i tego wow jak w niektórych dziewczynach. może to sie zmieni, zobaczymy... widocznie jakas dziwna jestem i tyle:))

Dziewczyny a wiecie coś na temat powiększonych brodawek u noworodków? Wiem, że to przez moje hormony, które z pewnością szaleją bo zaczyna mnie jak nastolatkę wysypywać na twarzy i znów będę ludzi straszyć ale mniejsza o to. Mała ma pod brodawką małego guzka, położna środowiskowa mówi, że puki nie jest czerwone, to nie jest groźne kazała smarować bephantenem a na to altacet junior - kwaśna woda w żelu dla dzieci. Angel ja mam zestaw avent butelki pojemniki laktator ręczny. Nie mam porównania jak działają inne ale w sumie jestem z tego zestawu zadowolona. Myślę intensywnie o elektrycznym, ale na razie czekam,, żeby zobaczyć co z tą moją laktacją wyjdzie. Bardzo dobrą decyzją w moim przypadku był zakup pojemników na pokarm tych większych 220ml a nie 180 czy 190, nie pamiętam dokładnie. Jeżeli chodzi o odciąganie wprost do butelki to zarówno do oryginalnej, która była przy laktatorze jak i do tych co sama dokupiłam laktator o dziwo ciągnie słabiej niż do pojemnika. Nie wiem czemu może to u mnie taki wyjątkowy przypadek bo mój laktator jest używany (pożyczony od kuzynki) więc pewnie swoje już przeszedł. Co do diety podczas karmienia piersią. Ja wprowadziłam lekkie ograniczenia ze względu na to, że jestem alergiczna i bałam się, że mała może czegoś nie tolerować. Jest to pewne wyrzeczenie, ale z 2 strony nie cierpię tak bardzo a i może dzięki temu szybciej zgubię zgromadzone kg. Chcę przeczekać moment kiedy pojawiają się kolki a następnie wprowadzać powoli szerszą dietkę. Na szczęście moja ukochana mamusia bardzo mnie wspomaga, dostarczając mi 3 litrowe słoje z lekkimi dietetycznymi zupkami :) Co ja bym bez niej zrobiła :)

Iza podziel się proszę informacjami na temat herbatki koperkowej. Od kiedy ją można podawać? W jakiej ilości jednorazowo podajesz, jak często? Jakąś firmową np. hippa kupiłaś czy zwykłą ziołową z apteki? Ja piję zwykła ziołową herbatkę rumianek z koperkiem ponoć do małej w mleczku dociera - tak mi położna doradziła.

Dziewczyny z tym jedzeniem chodziło mi o to, że np wczesniej jadłam szynke za 20zł a jak karmiłam to kupowałam np za 35zł. To takie porównanie tylko. Zresztą z wszystkimi produktami tak robiłam. Może dziwne, może niepotrzebne ale jakoś cięzko mi było uwierzyć, że karmiąc nie można np pić alkoholu ale jeść byle co już tak.Że i tak mleko z piersi jest tak "inteligentne", że każde dziadostwo przetworzy. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi ;/ Co do herbaty to kupiłam normalny koperek fix w aptece. Zaparzam i 30ml leje + 60ml wody i taką podaje. Kupiłam z hippa na lepsze trawienie ale to moim zdaniem badziew i dlatego koperkową kupiłam zwykła. W końcu dawniej takimi nasze matki nas nawadniały :)

Inka na poczatek dawaj małej po 10ml herbatki z kopru badz rumianku one sa od 1tyg zycia:)

Inka ja podaje dopiero tydzień tą herbatę ale nie wiem niestety od kiedy można ;/

no widze ze sie pojawil temat dopajania, a chcialam zapytac czy przy mm podaje sie jeszcze wode, herbatke?

inka no własnie ja nie chce na razie całego zestawu kupować bo za duzo na raz kasy :d W sklepie margot sa małe butelki 125ml za 16 zł wezmę dwie , cumelki do nich mam od iwci ( a ciekawe co u niej ) laktator tez własnie pewnie pod komplet do kupie Zimno mi się robi brr

angel z tego co widze po moich butelkach to sa dwa rodzaje gwintow, duze i male i male pasuja do laktatora, to sa chyba takie uniwersalne wejscia. Kupilam w koncu medele elektryczna za 150 uzywana i tam tez pasuja te butelki co mam z malym gwintem tak samo jak do laktatora recznego Canpolu wiec nie musisz kupowac wszystkiego z Aventu zeby pasowalo :)

Asia dzieki :) Kiedys gdzies pytałam o to to mi wszyscy mowili ze jak avent to wszytsko musi byc aventu :) A jak będziesz chciała sprzeda laktator to mów :d

asia własnie przy mm dopija sie dziecko a przy piersi nie- ale ja tam dopijałam Dawidka mimo ze dostawał piers. ja nie pisze bo zwyczajnie nie mam czasu:( zawsze cos wypada- to juz nie to co wczesniej ze siedziałam w domku i pół dnia na forum- zagladne czasami przeczytam co u was i tyle daje rade. przygotowujemy sie do waznego dnia- w srode moj skarb konczy roczek a imprezke robimy jednak w niedziele.

asia koperek na zmiane z rumiankiem, po troszenke, tak jak pisalam zacznij od 10ml (mi pamietam tak położna mowiła) ale najlepiej kup w aptece i taki zaparz a nie te granulkowate co sa z Hipp badz innej firmy- dla takich maluszków to jak najdelikatniej trzeba. i tak przez tydzien dawaj po to 10ml pozniej zwiekszaj o 5ml i tak w kółko. musze ci podrzucic te witaminki bo juz pewnie je podajesz hehe

ja podaje sama wode , jak ma problem z kupka to rumianek, koperek w ostatecznosci, trzeba tez wiedziec ze za duzo tez nie mozna tego podawac wiec najbezpieczniej jest dopajac woda :)

A my już po wizycie :) co do moich badań to wszystko się okaże przy glukozie na 22.10 mam mieć zrobioną :) Maluszek rosnie :) waży ok 30 deko ;d więc chyba jest kolesek ;) dziś był z nami Tatuś więc spokojny jak nie powiem co no i i chyba Chłopok będzie tyle że pan doktor potwierdzi na następnej wizycie bo mówi że tam pępowina i nie chce żebyśmy się nastawiali ;)

witajcie- jestem tu nowa :) chciałam przeczytać temat od początku, ale to ponad 170 str... wiec po 15 dalam sobie spokój. pierwsze strony to w większości opisy szpitalu, strasznie się cieszę że to napisałyście bo ja mieszkam w Krk ale nie jestem stąd i nie znałam nawet wszystkich szpitali które wymieniałyście:) Będę do was zaglądać często. Ja jestem w 12 tyg ciąży, termin na połowę kwietnia.

widzę że temat z przygotowań do porodu przekształcił sie w doświadczenia młodych mam, ale i tak tu zostaję, warto poczytać i wiedziec co nieco na przyszłość, może znajdzie się tu jakas przyszła mama, a jak nie to mam nadzieje że wy doświadczone juz kobitki po porodzie będziecie umiały odpowiedziec na ew, moje pytania. pozdrawiam krakuski :)

Witaj dzielna z mielna :) ogólnie to forum jest już o wszystkim :) napisz coś o sobie ile masz lat i skąd jeste ś :) Brrrr Angel mnie też coś czepie zimno :( a w poczekalni to ciśnienie mnie rozpierało z niecierpliwości ;) a co do pobolewania brzuszka to powiedział żebym łykała magnez

Witaj dzielna z mielna! Nic się nie martw, jest tutaj dużo przyszłych mamuś, więc będziesz miała z kim porozmawiać ;-) Iwcia - ale ten czas leci! Dawidek już roczek!Zaraz będzie świętować Inezz i my :-) fajnie, że masz chociaż czas podczytać co na forum się dzieje! Ania - to fajnie, że poznaliście płeć - rozumiem, że to jeszcze nie gwarancja, ale gratuluję synusia! Asia ja przy samej piersi nigdy nie dopajałam, ale jak wprowadziłaś mm to trzeba. Również uważam, że woda najlepsza, a na koperek uważaj - bo potrafi bardzo "zagazować" dziecko i zamiast pomóc może zaszkodzić (wiem z doświadczenia). jak się czujesz? Angel, Muszynianka, pewnie instynkt się pojawi, jak dziecko będzie na świecie :-) no ale faktycznie do tego czasu przydałoby sie chociaż zgromadzić wyprawkę! ;-)

Kanatika no jeszcze nie :) bo pępowina tam się "kręciła" ale i tak się cieszę że wszystko w porządku :)

Aniu gratulacje udanej wizyty. Ciekawe czy faktycznie będzie synek. Kiedy masz następne usg? Dzielna z Mielna witaj serdecznie:) Mamy tutaj istny misz-masz. Jedne krakuski już są mamami inne dopiero będą ale skoro teramin masz na kwiecień to narazie masz najdalej do końca. Ale wątek nam się rozrasta więc pewnie niedługo dołączy nowa przyszła mamusia :) Ciekawe co u esistere bo coś się dawno nie odzywała. Mam nadzieję, ze wszytko u nich ok.

Kanatika napisz coś więcej o "przedawkowaniu" koperku proszę. Ja od tygodnia podaję bo mała ma niesamowity problem z gazami. Aż ją wybudzają ale wydaje mi się, że po chwilowej poprawie znowu jej się pogorszyło i zastanawiam się czy nie za dużo jej go podaję;/ W sumie ile chce to wypija. pewnie z 40-50ml się dziennie uzbiera.

22.10 :) to będzie taki prezent na urodziny :) jak mi potwierdzi ;) ale dla mnie najważniejsze to wiadomo zdrówko :)

Ania to faktycznie byłby piękny prezent :-) ale tak jak wszyscy myślmy - najważniejsze, że zdrowe! Iza, przy synu miałam problem z gazami i podawałam mu herbatkę z koperku (mały się prężył, prukał, widać było, że się męczy), dopiero położna zapytała mnie czy podaję koperek i kazała odstawić, twierdząc, że to z tego powodu. Faktycznie odstawiłam i zaczęłam podawać esputicon profilaktycznie do końca 3 miesiąca i większych kłopotów brzuszkowych nie było! Przy Natalii ja piłam czasami (bo wiadomo, że przenika coś do mleka) no i wiem jak na mnie działał....;-) Przy niej również skończyło się profilaktycznie na esputikonie i z 5 razy podałam Sab simplex w kryzysowej sytuacji.

Aniu bedziesz miała niezapomniany prezent :) Kanatika myślałam, że zmniejszyłaś ilość albo coś takiego. U mnie sytuacja wygląda inaczej bo ja próbowałam już wszystkiego-łącznie z sab-simplex i obecnie lefax ale nic nie pomaga. Dopiero jak w ubiegły poniedziałek podałam koperek to mała przespała 7h ciągiem i taka uśmiechnięta się obudziła bo gazy szły jak się patrzy. Teraz mam znowu kryzys i zastanawiam się czy nie za dużo tej herbaty. Ania znowu puszcza bąki ale bardzo bolesne. Rozpłacze się, są gazy i śpi dalej. I tak cały dzień więc tak naprawdę nie wiem czy ona ma całodniowe i całonocne kolki czy o co chodzi ;/ Dobrej nocy Dziewczyny