Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość [Karina]

Czym wybielić tetrę?

Polecane posty

Gość [Karina]

Znalazłam w domu dużo tetry sprzed XXX lat, która jest bardzo wysokiej jakości (w sklepie za ten gatunek trzeba zapłacić ponad 10,-/szt.), jednak przez to że tak długo leżała nieprana bardzo zżółkła - a raczej prawie zbrązowiała. Chciałabym przywrócić jej dawną biel, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Czy wybielacze z chlorem nie osłabią za bardzo bawełny? Ile razy wyprać tę tetrę po wybielaniu chlorem, żeby była bezpieczna w kontakcie ze skórą dziecka? (W tej chwili bawełna jest w idealnym stanie, bardzo gęsty splot, jak nowa, mimo że wychowało się na niej 2 dzieci w czasach przed pampersowych. Chcę żeby taka pozostała, tylko żeby zeszły brunatne odbarwienia.) Jakie wybielacze polecacie? Macie coś sprawdzonego? Po wybielaniu planuję je wyprać w niemieckim proszku do bieli i suszyć długo na silnym słońcu, żeby je jeszcze bardziej wybielić. Tylko cały czas się waham co do użycia tego wybielacza... Robiłyście coś podobnego?

ja chowam córkę na tetrze i muszę przyznać że niema już takiej jak dawniej. Wiem że kiedyś się to gotowało..... Ale wypróbowałabym wybielacz

Gość [Karina]
To jest oszczędność około 300 zł (jest ich grubo ponad 20 szt, a każda warta ponad dychę). Rusz głową i na przyszłość wyrażaj się przyzwoicie.

Gość [Karina]
Pati jaki wybielacz jest najlepszy? Nie mam z nimi doświadczeń. Tak to jest właśnie taka tetra z dawnych lat (chyba nawet niemiecka). Teraz za tetrę podobnej jakości trzeba płacić kupę kasy, bo te za 2-5 zł to są bardzo słabe. Ta była kiedyś prana i gotowana dziesiątki razy i nadal wygląda jak nowa tylko strasznie ściemniała od leżenia tyle lat.

Gość fluconicon
popieram-kup nowe pieluchy i tyle

Ja wybielałam ubranka vanishem i nic się nie stało więc skoro ta bawełna nadal jest silna to nie zaszkodzi....

Gość roses.....
a spierdalaj wycieruchu jebany

Gość [Karina]
Do roses: Chyba porządnej tetry na oczy nie widziałaś prymitywna kobieto. No właśnie widać, kto bardziej oszczędza na dziecku. Za szmatę za 2 złote co się rozleci po 2 praniu dziękuję. Może tobie odpowiada.

widać że niemasz dzieci albo je masz i korzystasz z pampersów, bo pożądna bawełniana pielucha kosztuje od 7 do 10 zł. Ja mam te za 2.5 i się szybko zużywają

Gość roses.....
to zainwestuj w pampersy szmaciana kurwo

Gość [Karina]
Patip, a jak jest z wydajnością Vanisha? Jesteś zadowolona z rezultatów, czy tak średnio?

Gość magdullllla24
tetra,o litosci mamy XXI wiek,słyszałyscie kiedys o pampersach?

Gość [Karina]
Roses, a ty zainwestuj w korepetycje z polskiego i ogólnie w wiedzę, boś zielona jak groch.

Gość [Karina]
Magdula, no właśnie mamy XXI wiek i nie słyszałaś o wielorazówkach? Litości.

Nie udał ci się podszyw, także skończ waść już i siary oszczędź.

Gość magdullllla24
wielorazowki,no wybacz ale co to ma wspolnego ze stara, pozółkłą tetra? obrzydliwe

Gość agonyaunt
To decyzja matki w co dziecko będzie srać, nic nikomu do tego. Vanish chyba nie ma chloru, więc wydaje się być bezpieczniejszy. Ale może nie podołać takiemu odbarwieniu.. Spróbuj, najwyżej potem wypróbujesz czegoś innego. I potem wypierz raz w normalnym, dobrym proszku do białego i na koniec w proszku dla dzieci. I wygląda na to, że będziesz musiała to zrobić z każdą zabrudzoną pieluchą. Każdą po użyciu wygotować, wyprać. Czyli jakoś 6,8 razy na dobę. Chyba, że zbierzesz wszystkie i wypierzesz na noc.

Serio, nie ma tu żadnych dojrzałych kobiet (poza jedną Patip, która jako jedyna udzieliła rzeczowej odpowiedzi), z którymi można normalnie porozmawiać?

Magdula internetu nie masz czy jak? Odsyłam. Poczytaj, pomyśl, a dopiero później pisz.

Gość magdullllla24
rzeczowe odpowiedzi? haha, bądz normalna matka,zainwestuj te 3 stówy i kup porzadna tetre, co to za kasa, bez zartów:O

Gość durny pomysl((((
ja rozumiem ze szkoda ci tej tetry ale come on stare pozolkle pieluchy bedziesz dziecku serwowala w ktore wczesniej walilo dwoje innych dzieci? a pozolkle majtasy po babci tez bys nosila bo dobre gatunkowo? Fuj:O

Gość agonyaunt
Tylko gdzie składować takie brudne pieluchy, ześmiergną się do wieczora. Nie wiem, czy to ekonomiczne. Dużo wody, prania, proszku.. Ale kiedyś ludzie nie narzekali, nie było wyjścia, to czemu nie robić tak teraz. :) Ja jeżeli chodzi o tetrowe- tylko do przytulania, wycierania buzi, jako śliniak. I bardzo ciężko było je wyprać. Miałam w domu kilka bardzo drogich, przywoziła mi znajoma z niemiec, i parę tańszych, kolorowych z lidla.

moja tesciowa zawsze sypala proszek do pieczenia do miski z mydlinami i tak zostawiala namoczone na noc. A pozniej do pralki na 90 st.

Gość erythru
jak ci sie dziecko odparzy od tej starej szmaty i chloru to szybko pożałujesz swoich głupich pomysłów

Gość agonyaunt
wstawiać pralkę z jedną pieluchą na 90 stopni.. to duużo prądu i wody.. Ja bym się nie zdecydowała :)

Gość chyba te zbrazowienia
te zbrazowienia to chyba tez od siusiek i od starych niedopranych kup:D:D:D .No nie moge ale ludzie sa oszczedni :D:D:D

Agonyaunt dzięki za odpowiedź. No właśnie Vanish może być słaby... tego się obawiam. Ja je zamierzam prać wszystkie razem, albo na dwa rzuty i tylko w normalnym proszku (bez dziecięcego) w 90 stopniach + dodatkowe płukanie. - To oczywiście tylko po wybielaniu, bo w czasie późniejszego użytkowania będę już prać normalnie w 40-60 stopniach (z innymi rzeczami) z dodatkiem środka sanityzującego do wielorazówek (teraz są takie gadżety, że wielorazowe pieluchowanie to pikuś w porównaniu do przeszłości).

Gość agonyaunt
Zużytą pieluchę z innymi rzeczami? Ale wypłukaną uprzednio? Dziwnie by było wrzucić za przeproszeniem osraną pieluchę z innymi rzeczami :) Ja prałam rzeczy córki w proszku dla dzieci może z miesiąc. potem lenor sensitive, z takim bobasem na etykietce i w normalnym proszku. Trzymam kciuki i powodzenia :)

Agonyaunt, brudne będę składować w wiadrze na pieluchy z olejkiem sanityzującym, więc śmierdziały nie będą. Teraz się już nie namacza pieluch jak kiedyś, ani nie gotuje, ani nie pierze osobno. :) To nie te czasy. Do innych zastosowań też będę tetry używać. Generalnie do czego tylko się da. Nie, pojedynczo nie będę ich prała. Na 90 stopni wypiorę tylko po wybielaniu, a później już nie trzeba.

Kotka, może wypróbuję tej metody z proszkiem do pieczenia. Dzięki za podpowiedź. Słyszałam tylko że nie powinno się prać pieluch w czymkolwiek z mydłem w składzie, bo mydło oblepia włókna i pieluchy tracą na chłonności, więc pomyślę o zamienniku.