Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lakakaka

zgroza - tyle dzieci

Polecane posty

Gość lakakaka

http://www.kurierlubelski.pl/artykul/575289,prezydent-komorowski-wyroznil-lubelskie-rodziny,1,id,t,so.html?cookie=1 litości, ale się pieprza, szkoda tylko dzieci, nie chciałabym żyć w takiej wielkiej rodzinie, przecież tam bieda aż piszczy, dobrze, ze nie mam tak pustych rodziców

Gość Bieda? Jakoś nie widać żeby
byli biedni, ani nawet patologiczni. Maja normalne ładne twarze i sylwetki. Dzieci są zadbane. Czepiasz się bo im chyba zazdrościsz udanego życia rodzinnego i udanych związków.

Gość tak jak słusznie ktoś zauważył
Ja podziwiam. Mam 3 dzieci-miało być jedno ale trafiliśmy trojaczki-jak się dowiedzieliśmy,to wszyscy nam kazali totka puścić;) i ledwo daję radę z ogarnięciem wszystkiego. A co dopiero taka gromadka? Chyba nie jestem dostatecznie dobrze zorganizowana...

Gość jhajdh
A ja nie zazdroszczę. W takiej rodzinie starsze muszą się opiekować młodszymi bo nie ma wyjścia a moim zdaniem rodzice nie mają prawa obarczać opieką jednych dzieci nad drugimi. Czwórka to wg mnie maks.

Gość monisiaaaa
czwórka to już za dużo, z jednym - dwoje to jeszcze idzie przeżyc, to nie w naszym kraju, spójrzcie jakie jest bezrobocie, albo jakie są wynagrodzenia, dla mnie to nikt o zdrowych zmysłach nie decyduje się na tyle dzieci.Wiecie co, nie rozumiem tych rodziców, pakować się w taki zapierdol. Tu nawet dobra organizacja nic nie pomoże,

Gość mam 4 dzieci
i nie załuję,nie jestem tez żadną patologią,oboje z męzem kochamy zycie rodzinne,stac nas na dostatnie zycie,nie rozumiem takiego waszego krytycznego spojrzenia na wielodzietnosć,kiedys nikogo to nie szokowało jesli ktos ma warunki dlaczego jest krytykowany?

Gość anzja
Jeżeli kogoś stac na dzieci i nie korzysta z pomocy panstwa ,ani rodziny to niech ma tyle dzieci ,ilechce. I jeszcze jedno.NIe ejst fair jezeli dzieci opiekują sie młodszym rodzenstwem,bo to ani z punktu prawa nie jest dobre,bo małoletnie dziecko nei moze sprawowac nad małoletnim dzieckiem opieki,ani nie jest w porzadku do dzeci,ze rodzice narobią sobie poitomstwo i zyją sobie dobrze,bo ich dzieci zajmują się pilnowaniem rodzenstwa,.myciem,sprzataniem,praniem,a anwet gotowaniem

Gość krytykują tylko prości ludzie
którym się wydaje że wielodzietność to wyłącznie patologia i życie z zasiłków. nigdy do głów im nie przyjdzie, że są ludzie którzy mają dobre życie i decydują się na to 4 czy 5 dziecko świadomie, dlatego proponuję takie głupie teksty zwyczajnie olewać i nie zawracać sobie nimi głowy. widać jaki poziom reprezentuje osoba wydająca taki bezpodstawny osąd i jak bardzo ograniczone ma horyzonty.

ale tu nie chodzi o 4 czy 5 dzieci ale o 15 i 9 !!!! wedle mnie to totalna głupota, żyjemy w XXI wieku i istnieją środki antykoncepcyjne !!!

Gość Sandwich_91
Nie wyobrażam sobie jak jedna kobieta może urodzić taką gromadę. :)

Gość mam to samo zdanie jezeli
nie korzysta ktos z opieki państwa, jakieś zasiłki z mopsu, caritas, darmowe obiady itd... to niech ma i 10 dzieci :D co mnie to? :D gorzej jeżeli mnożą sie na potęgę nie mając do tego warunków. Niestety nasz kraj jest tak zacofany, że wiele młodych dziewczyn, wykształconych i nie z patologicznych rodzin uważa, że stosunek przerywany to metoda antykoncepcyjna :o :o a potem zdziwione jedna z drugą, że 3 ciąża ? Pamiętam kiedyś, jak rozdmuchano w mediach historię rodziny, w którym kobieta zmarła podczas 11 porodu :o i tatuś został z 11 dzieci, bez środków do życia praktycznie :O bieda aż piszczało, no tragedia. A kobieta zmarła, bo to była praktycznie skóra i kości i nie wytrzymała porodu :O no dramat no i nastąpiło pospolite ruszenie, cały kraj wysyłał im paczki z żywnością, ubraniami itd... potem zrobili o nich program. Szczęśliwi bo milion paczek dziennie przychodziło. no i ok, nic do tego nie mam, ktoś chciał pomóc no super. Mnie tylko zastanowiła jedna rzecz. Gdzie oni robili te dzieci? :O bo okazało się że całą gromadką mieszkali w jednym pokoju (dość dużym ale jednak - praktycznie same materace). zaznaczam, że kilkoro z nich było już nastolatkami :o i co rodzicie swoją chuć zaspokajali przy tej całej gromadzie?? :O:O:O no szok, dlatego nie dziwcie się, że wielodzietna rodzina kojarzy się z mega patologią :O no tak się jakoś w naszym kraju utarło. A z drugiej strony 4 dzieci to nie jakaś wielka wielodzietność i jeżeli was stać, no to extra. Jeśli ktoś się mnoży, a potem żebra o pomoc, bo nie jest w stanie zapewnić podstawowych potrzeb rodzinie to o czym tu gadać. To jest patologia.

Gość ciekawe w jakim stanie są
pochwy tych rozpłodówek :O Niech zgadnę - w tragicznym.

Gość mam to samo zdanie jezeli
na kafeterii każda napisze, ze jest ciaśniejsza niż przed ;) szczuplejsza i w ogóle ;) :p więc nie ma co pytać :D

Gość mam 4 dzieci
nie będę więc odpowiadac na takie pytanie bo przeciez i tak nie uwierzycie,większosć z użytkowników tego forum to osoby z brakami w wykształceniu z wiedzą zatrzymana na poziomie podstawowej szkoły dlatego żadne argumenty,że to sprawa genetyki,ćwiczeń i innych jeszcze czynników decyduje o rozmiarach pochwy po porodzie a tak najprościej wam powiem by wszyscy mogli zrozumieć,to po prostu się obkurcza,żaden cud czy fenomen twierdzenia tego typu wyrażają tylko osoby z nizin społecznych sama ukończyłam socjologię ,wielodzietność uznaje się za rodzaj patologii społecznej-tak uczą na [polskich uniwersytetach,dziwi mnie jedynie fakt,ze tylko na polskich każde odstępstwo od normy nazywane jest patologią,jest to określenie o szerokim znaczeniu zgadzam się jednak z opoinią,że rodziny polskie są mało uswiadomione w sferze antykoncepcji ba,a nawet jeśli są to nie maja środków-takie są ogólne tłumaczenia wielodzietność moze być wyborem,tak jak w moim przypadku jednak jestem przeciwna płodzeniu dzieci w biedzie .z pewnością szczęścia to nikomu nie przyniesie problem tkwi w niewiedzy bo uwierzcie mi ale tysiace kobiet,szczególnie na wsiach nie ma pojęcia nawet co to jest cykl miesięczny,owulacja ,antykoncepcja!tak,to szokuje ale takie są fakty zacznijmy uświadamiać a potem krytykować

Gość elmery
ogladalam nie tak dawno supernianie ktora goscila w rodzinie, gdzie bylo 11 dzieci... bo matka kiedys tam w mlodosci wymarzyla sobie, ze bedzie miec domek z ogrodkiem i z plotkiem i 12 dzieci... oczywiscie dalej miala w planach te 12 dziecko... a ze starsze pociechy, juz nastolatki nie mialy w ogole czasu dla siebie bo sila rzeczy rodzice obarczali ich opieka nad mlodszymi, to juz nie byl problem mamusi. i rodzina dobrze sytuowana, widac bylo po domu, duze przestronne pokoje, nikt tam nie spal na kupie, kazde mialo swoje lozko... wiec niby patologia nie byli, no ale... cos nie tak bylo z mamusia, skoro nie miala czasu dla tych wszystkich dzieci, a chiala miec ich jeszcze wiecej, aby spelnic swoje marzenie...

Gość 232131223
widziałam film dokumentalny o dziewczynie, co miała chyba 14 dzieci, do tego była samotna. Jakoś chorobliwie uzalezniona od bycia w ciązy. Rodziła po kolei , jak miała bodajze szóstkę to zachciało sie jej jeszcze siódmego. TYlko zamiast jednego dziecka, urodziła ośmioraczki.

Gość Mnie nie razi
wieldzietność jeżeli taka rodzina była świadoma skutków takiej decyzji i radzi sobie z sytuacją i ponosi w pełni odpowiedzialność dbając o potomstwo , nie narażając je na nieszczęścia . Wielodzietnośc często jest kojarzona właśnie z brakiem wyobraźni, niedojrzałości, niewiedzy w dziedzinie antykoncepcji, alkoholizmem (zrobili po pijaku)...ogólnie patologia. NIe wiem skąd takie stereotypy i błędne skojarzenia jednak jestem pewna że biorą się z życia przez co świadoma i porządna częśc społeczeństwa cierpi i świeci oczami za tą mniej oświeconą połowę:D

Gość 232131223
ja rozumiem dlaczego ludzie mają krytyczne spojrzenie na rodziny wielodzietne- to jest na zasadzie stereotypu, bo jednak większosc tych rodzin to efekt nieodpowiedzialności, rzadziej coś zamierzonego. Ale znam b. majętne rodziny z 4 dzieci

Gość elmery
ten film o tej co miala 6 i urodzila 8-raczki to ta wariatka co chciala sie upodobnic do jakiejs tam aktorki. to moim zdaniem byla onkretna patologia. kobieta mieszkala z tymi dzieciakami na 50-ciu-paru m2 i taki jazgot jaki tam byl to sie w glowie nie miesci, ona nawet ich nie wychowywala, tylko hodowala :O

Gość elmery
4 dzieci to dla mnie zadna wielodzietnosc, tu gdzie mieszkam przecietna rodzina ma tyle pociech. i sa to rodziny gdzie dzieci sa zadbane, maja swoje pokoje, due domy z ogrodami... a to, ze na dzieci dostaje sie tu wysokie zasilki comiesieczne do 16-go roku zycia dziecka, to inna sprawa ;) za sam zasilek rodzina jest w stanie oplacic miesieczny czynsz czy rate kredytu, a przynajmniej w wiekszosci, a reszta to zarobki plus dofinansowania dla rodzin... no i wlasnie, czy taka rodzine mozna nazwac patologiczna? przeciez tez korzystaja z pomocy panstwa...

Gość 232131223
elmery- a ty widziałas ten film, jaki miał tytuł? Bo mi się zdaje, że ona dom miała, ale moze potem, jak już byly te 8 -raczki. Zawsze dają pomoc takim rodzinom, to było za granicą, poza tym ona sprzedała drogo prawa do zdjęć i filmu, miała kilka opiekunek non- stop, w noc i dzień

Gość elmery
nie pamietam jaki mial tytul. ale pamietam ogolnie ta kobiete, nawet z wygladu. ona zrobila sobie operacje plastyczne zeby wygladac jak jakas aktorka. dostawala zapomoge, owszem, miala pelno opiekunek, no bo w domu jak w kurniku. te dzieciakiw ogole sie nie sluchaly. chciala je bo jej aktorka tez miala duzo dzieci, czy jakos tak link dla zainteresowanych http://www.pudelek.pl/artykul/15465/fanatyczna_fanka_jolie_urodzila_osmioraczki/ sory ze z pudelka, pierwszy w google mi wyskoczyl :Ojak ktos zna tytul filmu chetnie bym obejrzala znowu :P

Gość 232131223
OctoMom: Me & My 14 Kids znalazłam ten tytuł

Gość .weekendowa kobieta.
Osobiście bym nie chciała urodzić 15-ścioro dzieci. Po prostu bym zwariowała. Marzyłam o dużej rodzinie, ale w granicach 5-6 dzieci. Zrezygnowałam już po 3 ;p

Gość czyżbym nie była jedyna
wiecie co? A mi marzy sie jeszcze najmniej dwoje. Mamy juz parke alle wielodzietne rodziny sa szczęśliwe. Moja babcia miała 11 dzieci i wychowała jeszcze nas tz4wnucząt... I to jest dom do którego chce sie wracać i uwazam ze nic komu do tego kto ile ma dzieci aczkolwiek znam rodziny które non stop robia dzieci zeby miec utrzymanie i temu jestem przeciwna..bo to jest dla mnie patologia zeby panstwo/dzieci utrzymywały rodzinę.

Gość 3423423423
aczkolwiek znam rodziny które non stop robia dzieci zeby miec utrzymanie i temu jestem przeciwna.. może mi ktos wyjaśnic, jak ktos moze robic dzieci zeby miec na utrzymanie? bo zasiłek rodzinny nie starczy nawet na tydzień utrzymania dziecka, a w nawet największej nedzy- miesiąc

Gość patologia sie rozwijaaaa
tak jest, stać ich na utrzymanie tylu dzieci, przestańcie pieprzyc głupoty, jestem 100 % przekonana, że opieka i inne instytucje pomagają. Do tego te dzieci są teraz ubrane, bo jak miał przyjechać prezydent, no to podejrzewam, że urząd miasta je ubrał, bo co miał pokazać biedę prezydentowi, zaraz by był krzyk, gdzie opieka, dlaczego się nie zajmuje tymi dziećmi.Nie wiem gdzie wy mieszkacie, ale lubelskie i ściana wschodnia to bieda, że hej, tutaj z jednym dzieckiem trudno sie żyje, praca jak sie ją ma to ok. 1 tys. - 1,5 tys. no i weźcie teraz wyżywcie i ubierzcie kilkoro dzieci.

Gość nie znasz ich to nie oceniaj
przez pryzmat własnego środowiska. skąd masz pewność że ich nie stać? może mają własne rodzinne biznesy, które prowadzą z najstarszymi dziećmi i w ten sposób kasa zostaje w rodzinie. może jeżdżą dorabiać zagranicę. naprawdę nie masz pojęcia jak sobie radzą więc NIE OCENIAJ.

poza tym to to są wykształceni ludzie. np. ojciec tych 15 dzieci ma 2 fakultety (UMCS i KUL), m.in skończył prawo i filozofię. ojciec 9 dzieci też jest wykształcony. był wieloletnim korespondentem KAI w Izraelu. żony tych mężczyzn też są wykształcone, a nie z ulicy. najstarsze dzieci tych ludzi są po studiach dziennych (!) na państwowych uczelniach. i właśnie tacy ludzie powinni się rozmnażać bo wydają na świat najbardziej wartościowych obywateli, a nie prostych bezmyślnych wyrobników fizycznych. skoro ty żyjesz wśród prostych ludzi, którzy nie mogą niczego osiągnąć w lubelskim i wychować nawet 1 dziecka, to czemu się dziwisz? jakbyś się bardziej starała z a młodu, skończyła dobrą uczelnię, to też mogłabyś mieć większą rodzinę. i to bez problemu.

no i żeby nie być gołosłownym: matka 9 dzieci skończyła UMCS, jest autorką wielu książek; matka 15 dzieci była prezesem i wiceprezesem fundacji EFS. naprawdę to nie jest patologia, ani ludzie bez przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. ich dzieci to wysokiej klasy narybek z dużym potencjałem intelektualnym (...bez porównania do dzieciaków większości kafeterianek).