Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wzgorza maja oczy

Jaki macie stosunek do klauzuly sumienia?

Polecane posty

Gość wzgorza maja oczy

Czy lekarze, pielęgniarki i aptekarze mogą odmówić zabiegu lub wydania leku ?

Jeśli mają tak wrażliwe sumienie to po co wybierali sobie taki zawód? Po co kształcili się w tym kierunku? Może ci konserwatywni aptekarze powinni założyć biznes w wiosce Amiszów? A ci lekarze z Bożej łaski minęli się z powołaniem znachora? Ja nie uznaję tej 'klauzuli sumienia' i moim zdaniem taki pracownik zasługuje na wszczęcie postępowania dyscyplinarnego przeciwko niemu.

Gość dfgbreyt7ui56uythg
nie ma czegos takiego w tym zawodzie!

Gość ertyuijhgfdswert
chyba że :) przywileje tylko dla swoich

Gość wzgorza maja oczy
aborcja

Aborcja jest nielegalna tak czy siak, a w przypadkach dopuszczalnych to klauzula oczywiscie jak najbardziej tak. Dlatego zapytalem co rozumiesz jako zabieg, bo dla mnie to nie jest zabieg medyczny:) Jesli chodzi o "leki", to zapewne chodzilo ci o tabletki wczesnoporonne. Na to jest inny sposob: mozna powiedziec, ze akurat nie ma ich na skladzie:) 🖐️

Wg mnie nie. Skoro ktoś się kształci w danym kierunku powinien mieć świadomość wszelkich obowiązków jakie za tym idą. W przypadku aborcji polskie prawo uznaje konkretne sytuacje kiedy płód może zostać usunięty. Jeśli lekarzom się prawo nie podoba to albo niech próbują je zmienić (co nie przejdzie) albo wyjadą tam gdzie prawo jest dostosowane do ich poglądów (gdziekolwiek to by było).

Najmądrzejszy, nikt nie ma prawa odmówić Ci sprzedaży czegoś z powodu własnego widzimisię. Jeśli np. za wszelkie zło uważasz alkohol, jesteś abstynentem i wśród takich ludzi się obracasz to nie idziesz pracować w spożywczym z alkoholem. Albo idziesz i potulnie sprzedajesz wódkę.

Gość do krwawa wilczyca
czy ty pracujesz dobroczynnie dla tego forum czy to jakas misja ? :P

"Najmądrzejszy, nikt nie ma prawa odmówić Ci sprzedaży czegoś z powodu własnego widzimisię. " Jesli to jego prywatny sklep to dlaczego nie? Ktos przychodzi do mnie do apteki i mowi: "poprosze tabletki wczesnoporonne". A ja mu na to: "nie ma". I co mi zrobisz?:) "Jeśli np. za wszelkie zło uważasz alkohol, jesteś abstynentem i wśród takich ludzi się obracasz to nie idziesz pracować w spożywczym z alkoholem. Albo idziesz i potulnie sprzedajesz wódkę." Nie, moge powiedziec, ze wodki nie ma.

smiech na sali - w prywatnym gabnecie ginekolog za 2 tys zrobi zabieg , czy da tabletki porone i wysterylizuje- a w szpitalu nie bo mu sumienie nie pozwala . lekarze maja swietna wymowke - zarabiaja kase i nie zrezygnuja z tego. Aborja byla i bedzie , antykcepcja bedzie bo to wolnosc dla kobiet . pnstwo katolicie nie moze decydowac za obywateli jak by nie patrzec pantwa swieckiego

Najmądrzejszy na świecie, ty się chyba wypowiadasz na temat o którym nie masz pojęcia. A ten twój nick to chyba jakiś żart? Poza tym jest masa zabiegów, których lekarze odmawiają wykonać, nie tylko aborcja, zresztą klauzulę sumienia można rozumieć bardzo szeroko, lekarze mogą się na nią powołać przy in vitro, badaniach prenatalnych, transfuzji krwi, wypisaniu recepty na pigułki antykoncepcyjne czy tabletki 72h po (a aptekarze mogą ich nie wydać).

Najmądrzejszy, możesz? Art. 135. Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,podlega karze grzywny. Chyba nie możesz. Mission impossible mam na kafe.

Ok, najpierw trzeba wykazac, ze jednak te tabletki sa na stanie. Poza tym wlasciciel apteki moze ich po prostu nie zamawiac z hurtowni;) Ale bez sensu taka rozmowa, jak ktos nie bedzie chcial sprzedac, to zawsze znajdzie sposob;) Tak samo, jak ktos bedzie chcial kupic, to i tak kupi. Rzdmuchiwanie problemu, ktorego nie ma. A grzywna to nie zaraz jakas wielka kara. EOT z mojej strony, bo nie lubie ideologicznych topicow:) 🖐️

najmadrzejszy na swiecie "...jak ktos nie bedzie chcial sprzedac, to zawsze znajdzie sposob" To po co taka osoba pracuje w branży do której ma obiekcje?

Gość dobrały sie dwie siostry
i zaszczekają kazdego :classic_cool: widać że poszly w rodziców :classic_cool:

BR Farmaceuta zajmuje sie lekami, a nazwanie tabletek wczesnoporonnych lekiem jest co najmniej dyskusyjne;) Poza tym pytaj sie tych ludzi, a nie mnie. Serio jest taki wielki problem z zakupem tych tabletek? Naprawde EOT z mojej strony, bo prowadzilem juz setki takich rozmow, ja wiem jakie ty masz argumenty, ty wiesz jakie ja mam, bo tez pewnie nieraz rozmawialas na ten temat. Ja nie przekonam ciebie, a ty mnie, ale mozemy sie poklocic, a tego nie chce;) Pozdrawiam i zycze ci, zebys trafiala na wlasciwych ze swojego punktu widzenia aptekarzy :) 🖐️ Ps. co do mojego nicku: napisalem juz, ze jak Polska wyjdzie z grupy na Euro to go zmienie, wiec kibicuj naszym :D

"To po co taka osoba pracuje w branży do której ma obiekcje?" Dokładnie o to mi chodzi. Zresztą idąc takim tokiem, rasista będzie miał prawo odmawiać sprzedaży osobom o nieodpowiednim kolorze skóry. Sprzedawczynie w sklepach będą odmawiać sprzedaży prezerwatyw osobom nie będącym w związku małżeńskim (seks przed ślubem to w końcu zło) itd.

Gość sdeftyhtrtg
ale to są tylko i wyłącznie wasze sugestie ,wiec proszę sie nie czepiać

Mogę i malować pentagramy na ścianach własną krwią a Wam nic do tego. A nie pamiętam bym w tamtym topie się udzielała.

Krwawa Wilczyca "Sprzedawczynie w sklepach będą odmawiać sprzedaży prezerwatyw osobom nie będącym w związku małżeńskim (seks przed ślubem to w końcu zło) itd." Albo będą specjalnie dziurawić prezerwatywy - słyszałam o takich przypadkach. To jest chore, że takich ludzi dopuszcza się do sprzedaży... najmadrzejszy na swiecie "Farmaceuta zajmuje sie lekami, a nazwanie tabletek wczesnoporonnych lekiem jest co najmniej dyskusyjne" Ale gdzie ja wspomniałam o tabletkach wczesnoporonnych? A może dla ciebie tabletki antykoncepcyjne to synonim tych wczesnoporonnych? A poza tym nie wiem czy wiesz, ale pigułki antykoncepcyjne są przepisywane nie tylko aby zapobiegać ciąży, ale i leczyć hormonalnie, więc z jakiej racji taki aptekarz odmówiłby LEKU klientce?

Gość cvfghnbvbhjk,./
kazdy chce zarobić a wy też nie św dajecie łapówki !! wszedzie gdzie popadnie!!

Krwawa Wilczyca "A nie pamiętam bym w tamtym topie się udzielała." Widocznie nie musiałaś się udzielać, aby zaistnieć na tym topie. :D

Rozia, no jak to dlaczego. Bo ma takie widzimisię. Przecież to logiczne i racjonalne. "lecz się przegrańcu" Bo co?:D Bo Wy macie jakiś problem? Zapoznaj się bliżej z moją stopką🖐️

Gość pytanie do Krwawa
A tak powaznie to duzo Ci placa za pisanie na Kafe? ;) Wiem, nie odpowiesz '' prawdy '' .

Rozia, teraz przejrzałam ten topik. Żmijki syczą tam. Mogę być brzydka i mogę przegrywać, spoko, ale ktoś kto czuje potrzebę pisania o tak osobie którą uważa za nędzną i godną pogardy i wylewa swój jad chyba jest jeszcze żałośniejszy. I właśnie, klauzula sumienia. Kiedy realnie będzie chodziło o sumienie a kiedy o czystą złośliwość?