Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wzgorza maja oczy

Jaki macie stosunek do klauzuly sumienia?

Polecane posty

"Offerma, ty naprawdę nie widzisz jakim absurdem jest ta klauzula? Ja jestem za tym, że jak ktoś się decyduje na daną pracę to musi się godzić na jej WSZYSTKIE warunki, a nie tylko te które mu pasują." ty jako beton komunistyczny oczywiście tak uważasz bo dla ciebie wolna wola człowieka to tylko niepotrzebna fanaberia. ale dla każdego normalnego człowieka którego komunistyczna propaganda nie zamieniła w bydło dziwne jest właśnie to ze jakieś jebane komuchy dają sobie prawo do nakazywania mu jak ma żyć (właśnie obowiązek szkolny, właśnie jakieś inne nakazy władzy).

Gość 2312312312
wicie co, on jest naprawdę chory umyslowo, chyba z tą komuną. nie ma sensu się z nim kłócic....

gdyby nie to, że sumienie jest jakieś mocniejsze w godzinach pracy na NFZ to może i miałaby sens...

Gość cvcvcv
ty jako beton komunistyczny oczywiście tak uważasz bo dla ciebie wolna wola człowieka to tylko niepotrzebna fanaberia. ale dla każdego normalnego człowieka którego komunistyczna propaganda nie zamieniła w bydło dziwne jest właśnie to ze jakieś j**ane komuchy dają sobie prawo do nakazywania mu jak ma żyć (właśnie obowiązek szkolny, właśnie jakieś inne nakazy władzy) Mam dwadzieścia parę lat i dziwnie być nazywaną betonem, no trudno. Nie wiem dlaczego nie widzisz, że sama również narzucasz swoją wolę innym, ale Ty możesz tak?

mariannam27 "!offerma co Ty masz z tym komunizmem? bili CIę w dzieciństwie pod obrazem Stalina?" :D

"co Ty masz z tym komunizmem? bili CIę w dzieciństwie pod obrazem Stalina?" nie, dopiero jak jestem dorosły i widzę jakie spustoszenie zrobiła w was komuna to jest to przerażające. "Przeciez zostając lekarzem wiedział, że będzie musiał robic byc moze skrobanki" lekarz jest od leczenia a nie od skrobanek.

Gość cvcvcv
Lekarz jest od leczenia, czyli chirurdzy plastycy won! Bo nie leczycie tylko spełniacie fanaberie

"wicie co, on jest naprawdę chory umyslowo, chyba z tą komuną. nie ma sensu się z nim kłócic..." jak to mówią "wśród wariatów normalny zostanie uznany za chorego" tak samo z wami. wszyscy macie mentalność komunistycznych parobków bez prawa do samostanowienia to i nie rozumiecie że ktoś może chcieć być wolnym.

!offerma "...ze jakieś j**ane komuchy dają sobie prawo do nakazywania mu jak ma żyć" Nie, to fanatycy religijni i inne mohery chcą mówić ludziom jak mają żyć, a właściwie zmuszać ich do swoich przekonań. A z kolei lekarze i aptekarze dokonali wyboru pracy, więc muszą się z tego wywiązywać, a nie chodzić na skróty jakimiś klauzulami.

!offerma "jak to mówią "wśród wariatów normalny zostanie uznany za chorego" tak samo z wami." A od kiedy ty jesteś normalny? Cytat źle dobrany.

"Mam dwadzieścia parę lat i dziwnie być nazywaną betonem, no trudno." to jest dopiero straszne. ze taka młoda osoba już ma mózg wyprany tak że pojęcie wolności jest dla niej zupełnie niezrozumiałe a normalnością jest życie wg nakazów władzy. że do tego aby postępować zgodnie z własnym sumieniem potrzebne są jakieś specjalne "klauzule" jakby to nie było oczywiste dla każdego normalnego człowieka. i co ciekawe ona przeciw tym "klauzulom" tak strasznie protestuje. "Nie wiem dlaczego nie widzisz, że sama również narzucasz swoją wolę innym, ale Ty możesz tak? " ja nie narzucam innym swojej woli. nikomu nie mówię że nie może przyjmować tabletek czy nawet narkotyków. to wszystko powinno być legalne. ale jeżeli ktoś nie chce ich sprzedawać to jest jego sprawa i zmuszanie go do tego jest możliwe tylko u takich komuchów jak wy. to samo z tym ciągłym odmawianiem ludziom prawa do wykonywania zawodów skoro nie chcą ich wykonywać tak jak wy to sobie wymyśliliście.

Gość 2312312312
lekarz jest od leczenia a nie od skrobanek. skrobanka tez moze byc leczeniem, bo czasem ciaza jest zagrozeniem zycia kobiety, np. jakby była chora. No i niektóre płody moga byc b. uszkodzone i lepiej jak takie dziecko się nie urodzi. zreszta, ty dopuszczałbyś klauzulę sumienia tylko w wybranych wypadkach? :p Tzn, takich co odpowiadają twojemu sumieniu? Bo na zadne pytanie nie odpowiadasz tylko cały czas bredzisz o komunistach... Czyli co jak lekarz świadek Jehowy odmówi przetoczenia krwi? Sa odłamy chrześcijaństwa co nie uznają leczenia w ogóle. Jakby taki człowiek został lekarzem, i pobierał pensje, odmawiajac zapisywania leków i leczenia, bo to do Boga nalezy decyzja czy ktoś ma umrzec?

"Nie, to fanatycy religijni i inne mohery chcą mówić ludziom jak mają żyć, a właściwie zmuszać ich do swoich przekonań" no właśnie ja, chociaż nie jestem religijny to zawsze bronię kościoła bo oni nikogo nie zmuszają. natomiast wy, komuchy, swoją ideologię wprowadzacie w życie siłą i przemocą ze strzałem w potylicę, dla tych którzy się nie chcą podporządkować, włącznie.

Gość brunet196cm
Bielyje Rozy a ty kim jestes z zawodu ze sie tak madrujesz ??

"Jestem lekarzem...ale absolutnie odmawiam wykonania aborcji, bo jestem dobrym chrześcijaninem...i fakt, ze ta kobieta od 10 lat cierpi nie depresję i sobie nie poradzi absolutnie do mnie nie przemawia" No tak...zajebisty lekarz. Może od razu dajmy chirurgom wolną rękę, niech kroją we wszystkie strony świata. Rak? Jaki rak...wyleczymy to paracetamolem...

"Jakby taki człowiek został lekarzem, i pobierał pensje, odmawiajac zapisywania leków i leczenia, bo to do Boga nalezy decyzja czy ktoś ma umrzec?" oczywiście. oczywiście pozostaje pytanie kto takiego "lekarza" zatrudni ale to jest sprawa jego pracodawcy a nie moja. tak samo oczywiście nie wyobrażam sobie żeby lekarza który nie chce wykonywać aborcji zatrudniła jakakolwiek klinika aborcyjna. to są absurdalane argumenty komuchów nijak się nie mające do realnego świata.

Gość cvcvcv
to jest dopiero straszne. ze taka młoda osoba już ma mózg wyprany tak że pojęcie wolności jest dla niej zupełnie niezrozumiałe a normalnością jest życie wg nakazów władzy. Jak już wcześniej napisałam, nie ma wolności w żadnej społeczności, są pewne normy społeczne, które zawsze będą Cię ograniczać. Daleko mi do anarchistki, Tobie chyba bliżej.

Inny przykład - wiadomo, że niektóre przypadki raka piersi są genetycznie. Powiedzmy, że kobieta chce się zbadać czy ma gen powodujący nowotwór i zapobiegawczo chce usunąć piersi...a lekarz mówi, że nie, bo sumienie nie pozwala mu usunąć atutu kobiecości....

Gość 2312312312
ty chyba sam jesteś komuchem, tylko jakims umysłowym. Kto się przezywa tak się sam nazywa.

weźmy przykład pana palikota, obecnie pierwszego komucha polski (zdetronizował ikonowicza). otóż pan palikot chce aby kościół był utrzymywany jedynie przez wiernych, i jest to słuszne. ale jednocześnie pan palikot chce budować mieszkania komunalne dla biednych i "zakłady pracy" za pieniądze podatników czyli nie tyko komunistów. i tutaj jakoś nie twierdzi że te komunistyczne fanaberie powinny być realizowane za pieniądze komunistów (skoro kościoły mają być budowane tyko przez chrześcijan). tak właśnie wygląda etyka komucha: jak kalemu ukraść krowy to zły uczynek, ale jak kali ukraść to dobry.

Gość cvcvcv
Większość chce Ci tu przekazać, że owszem ktoś może nie chcieć czegoś tam wykonywać ale wówczas nie powinien się podejmować wykonywania zawodu, który te zadania nakazuje mu robić. Tylko tyle. Owszem zgadzam się z Tobą, ktoś nie chce sprzedawać, niech nie sprzedaje w ten sposób że nie zostaje farmaceutą. Łatwe proste i nie trzeba tu klauzul.

"a lekarz mówi, że nie, bo sumienie nie pozwala mu usunąć atutu kobiecości" a ponieważ na świecie jest więcej niż jeden lekarz to nie jest zaden problem. oczywiście nie można tego lekarza zmuszać do postępowania wbrew własnym poglądom.

Gość 2312312312
Mnie uczyli na zajęciach, że wolnosc jest dopóty, dopóki nie ogranicza się praw innej osoby. TO by właśnie było ograniczenie wolnosci, jakby człowiek nie mógł kupic chocby tabletek antykoncepcyjnych w aptece. Właśnie w komunie tak było, lista towarów błędnych ideologicznie...

a jak się więcej niż jeden lekarz zorientuje, że na swoim sumieniu może nieźle zarobić to nagle wszyscy wykonują te zabiegi których odmawiali...po godzinach.

"Owszem zgadzam się z Tobą, ktoś nie chce sprzedawać, niech nie sprzedaje w ten sposób że nie zostaje farmaceutą." a ja wam już na to odpowiadałem że ani farmaceuta nie jest "gościem od antykoncepcji" ani ginekolog nie jest "facetem od skrobanek" i może chcieć być ginekologiem czy farmaceutą a jednocześnie nie chcieć robić skrobanek i sprzedawać antykoncepcji. to sprawa jego poglądów i decyzji.

z całym szacunkiem, ale zasranym obowiązkiem farmaceuty jest sprzedać leki przepisane przez lekarza. Jak mu to nie pasuje niech zmieni pracę.

Gość cvcvcv
"Owszem zgadzam się z Tobą, ktoś nie chce sprzedawać, niech nie sprzedaje w ten sposób że nie zostaje farmaceutą." a ja wam już na to odpowiadałem że ani farmaceuta nie jest "gościem od antykoncepcji" ani ginekolog nie jest "facetem od skrobanek" i może chcieć być ginekologiem czy farmaceutą a jednocześnie nie chcieć robić skrobanek i sprzedawać antykoncepcji. to sprawa jego No to nie dojdziemy do konsensusu.

"Mnie uczyli na zajęciach, że wolnosc jest dopóty, dopóki nie ogranicza się praw innej osoby. " no to źle cię uczyli. bo wolność jest dopóki nie ogranicza WOLNOŚCI drugiej osoby a nie jakichś niedorzecznych "praw". "TO by właśnie było ograniczenie wolnosci," nie. wciąż masz prawo kupić sobie tabletki antykoncepcyjne, nikt ci tego prawa nie ogranicza.