Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wzgorza maja oczy

Jaki macie stosunek do klauzuly sumienia?

Polecane posty

A jakim trzeba być przegrańcem żeby podniecać się jakąś obcą osobą na Kafe? I nawet nie mieć odwagi napisać tego pod swoim czarnym nickiem. :)

Gość hfhfdhds
Zauważcie że posty znikają jeżeli pisze Bielyje rozy, lub inny bywalec :O

"Ja nie uznaję tej 'klauzuli sumienia' i moim zdaniem taki pracownik zasługuje na wszczęcie postępowania dyscyplinarnego przeciwko niemu." jakie to interesujące. a tyle się lewactwo wydziera że "każdy we własnym sumieniu" powinien decydować o aborcji. a tu się okazuje że owszem, że "we własnym sumieniu" ale tylko wtedy gdy aborcji chce. ale już gdy jest jej przeciwnikiem to o "własnym sumieniu" nie ma mowy. takaż to lewacka ideologia interesująca :D

Gość roza co palikot na to?
bo ciekawe

ja jestem za wolnym rynkiem i jak ktoś chce to może sobie otworzyć sklep z wódą i nie chcieć sprzedać nikomu nic. to jego biznes i jego straty. a aborcja to morderstwo i zmuszanie kogokolwiek do popełniania morderstw jest niegodziwością na którą stać tylko komunistów. nie dziwi mnie to, przecież oni już dawno udowodnili że nie istnieje granica zbrodni której nie przekroczą.

!offerma "ale już gdy jest jej przeciwnikiem to o "własnym sumieniu" nie ma mowy." Nikt mu nie zabrania być przeciwnikiem aborcji, ale jeśli sobie wybiera taki zawód, gdzie wykonanie aborcji czy przepisanie tabletek antykoncepcyjnych leży w jego kompetencjach, to chyba dochodzi do pewnej sprzeczności? "roza co palikot na to?" http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/588372,Ruch-Palikota-aptekarze-nie-moga-dzielic-ludzi

"to chyba dochodzi do pewnej sprzeczności?" no nie bardzo bo lekarz ma ratować życie a nie zabijać.

aptekarz również. jest od tego żeby sprzedawać LEKI. czyli takie preparaty które coś LECZĄ. pigułki poronne czy antykoncepcyjne niczego nie leczą o ile mi wiadomo i nie z powodu choroby są przyjmowane.

!offerma "no nie bardzo bo lekarz ma ratować życie a nie zabijać." Ok, a pomijając fakt, że to nie zabijanie, to lekarze rezygnują też z innych zabiegów powołując się na tę klauzulę, więc moim zdaniem nie powinni wykonywać tego zawodu, skoro mają problem skierować kobietę w ciąży na badania prenatalne.

"pomijając fakt, że to nie zabijanie" wytłumacz mi jak to "nie zabijanie". mamy sobie płód, żywy organizm ludzki, absolunie nie część ciała matki (dowiedzie tego każdy test dna) i on po interwencji lekarza jest martwy, rozszarpany na kawałki i wyrzucony do śmietnika. więc jakim cudem TO NIE ZABIJANIE?

!offerma "...czy antykoncepcyjne niczego nie leczą o ile mi wiadomo i nie z powodu choroby są przyjmowane." I znowu jesteś w błędzie, ja naprawdę nie wiem po co tu siedzisz. Masa endokrynologów i ginekologów za pomocą pigułek leczy swoje pacjentki, czasem nawet kobieta starająca się o dziecko dostaje receptę na tabletki antykoncepcyjne, po to, żeby wyregulować swoje cykle, a co za tym idzie łatwiej zajść w ciążę. Weź lepiej wracaj do BSA i z nim 'dyskutuj'.

"pigułki poronne czy antykoncepcyjne niczego nie leczą o ile mi wiadomo i nie z powodu choroby są przyjmowane." Po pierwsze pigułki poronne w PL są niedostępne w aptekach. Po drugie pigułki antykoncepcyjne są przepisywane w celu leczenia również. Ich zadanie to nie tylko zapobiegać ciąży. Co więc jak do apteki przyjdzie młoda dziewczyna mająca problemy hormonalne z receptą na tabletki anty, które mają jej te problemy pomóc rozwiązać?

"więc moim zdaniem nie powinni wykonywać tego zawodu" ty jesteś właśnie takim lewackim betonem który uważa że ma prawo decydować o wszystkim. skąd, do kurwy nędzy, uroiłaś sobie że możesz decydować o tym kto jaki zawód ma wykonywać. oczywiście, jeżeli mamy jehowego chirurga któremu wiara zabrania przetaczania krwi to on może odmówić przetaczania krwi. każdy człowiek ma prawo podejmować własne decyzje do ciężkiej cholery i skąd w tych lewackich łbach bierze się przekonanie że mogą każdego do wszystkiego zmuszać lub odwrotnie - zakazywać? wyjaśnij mi to jakoś bo takiego betonu nie jestem w stanie zrozumieć.

"czasem nawet kobieta starająca się o dziecko dostaje receptę na tabletki antykoncepcyjne, po to, żeby wyregulować swoje cykle, a co za tym idzie łatwiej zajść w ciążę. " cooooo??? no już przesadzasz z pisaniem bzdur. antykoncepcja jako metoda na zajście w ciążę to już przegięcie.

wolałabym nigdy nie zeteknać sie z sytacją gdzie farmaceutka odmawia mi sprzedania czegos bo tylko i wyłacznie to jej fanaberia Oby do tego nigdy nie doszło bo byłabym bezlitosna i skonczyłoby sie to opłakanym skutkiem ,nie moim

mogę się dowiedzieć jakie to choroby leczą pigułki antykoncepcyjne skoro już tak piszecie?

tabletki hormonalne mają nie tylko działanie antykoncepcyjne:O Jak można tego nie wiedzieć w 21 wieku?

!offerma "cooooo??? no już przesadzasz z pisaniem bzdur. antykoncepcja jako metoda na zajście w ciążę to już przegięcie." Co za tuman. Ginekolog przepisuje tabletki antykoncepcyjne, żeby wyregulować pacjentce cykl, trochę je pobierze, a później ODSTAWI i zacznie się ponownie starać o dziecko. Możesz sobie o tym poczytać, a jak będziesz miał problem ze znalezieniem to krzycz, pomogę ci.

a np. przepisywane są na problemy hormonalne, gdy ma się za dużo za mało danego hormonu. Po to by regulować gospodarkę hormonalną. Każdy lekarz ci to powie.

zadałem proste pytanie, dlaczego nie potraficie mi na nie odpowiedzieć? twierdzicie że pigułki antykoncepcyjne to leki na coś tam a nie tylko środek zapobiegający ciąży. no to pytam na co to są leki.

z tego co wiem to trądzik,wysypki na cerze, ogólnie na dolegliwosci dermatologiczne przewaznie tabletki hormonalne,antykoncepcyjne są przepisywane przezdemratologów, jak i ginekologów.

"a np. przepisywane są na problemy hormonalne, gdy ma się za dużo za mało danego hormonu. Po to by regulować gospodarkę hormonalną. Każdy lekarz ci to powie." a to są na to przepisywane pigułki antykoncepcyjne czy jakieś leki hormonalne? to przecież nie to samo.

"z tego co wiem to trądzik,wysypki na cerze, ogólnie na dolegliwosci dermatologiczne przewaznie tabletki hormonalne" facetom też? też mają trądzik itd.

" Możesz sobie o tym poczytać, a jak będziesz miał problem ze znalezieniem to krzycz, pomogę ci." MAM PROBLEM, KRZYCZĘ!!!!!!!

!offerma "a to są na to przepisywane pigułki antykoncepcyjne czy jakieś leki hormonalne? to przecież nie to samo." To ty nie wiesz, że tabletki antykoncepcyjne mają w swoim składzie syntetyczne odpowiedniki hormonów? Weź już skończ, bo każdy twój post jest głupszy od poprzedniego. :D

tabletki antykoncepcyjne to również tabletki hormonalne, czyli można stosować tzw. antykoncepcję hormonalną. Moja koleżanka miała przepisane tabletki hormonalne (antykoncepcyjne) na regulacje cyklu, a nie współżyła wtedy z chłopakiem więc...? Dam ci rade: zanim zaczniesz z kimś dyskutować to się najpierw zapoznaj z tematem i zacznij od podstaw typu tabletki anty i hormonalne:P

!offerma "mogę się dowiedzieć jakie to choroby leczą pigułki antykoncepcyjne skoro już tak piszecie?" Np. PMS (wiesz co to?), pomagają też przy anemii - zmniejszając krwawienia menstruacyjne, co za tym idzie wypłukuje się mniej żelaza, to co dziewczyny powiedziały - poprawiają stan cery (włosów i paznokci też), zmniejszają zachorowalność na raka, itp.

"To ty nie wiesz, że tabletki antykoncepcyjne mają w swoim składzie syntetyczne odpowiedniki hormonów? " no oczywiście że "mają w swoim składzie" ale nie są tym samym co leki hormonalne. pigułka antykoncepcyjna jest tak skomponowana aby jak najskuteczniej zapobiegać ciąży. ma liczne skutki uboczne, ingeruje w gospodarkę hormonalną ale przecież nie jest lekiem hormonalnym. czy jest? nie chodzi mi o to "czy można ją stosować" tylko o to na jaką chorobę jest lekiem.

oferma weź się stuknij w łeb. Pigułki dla mężczyzn żeby nie mieli trądziku? Od tego to co najwyżej urosną ci piersi i zmaleją jądra. Hormony żeńskie biorą raczej kobiety. Poprawiają wygląd cery, zwalczają trądzik i nadmierne owłosienie, regulują cykl,sprawiają, że miesiączki są mniej bolesne i PMS nie jest tak uciążliwe dla otoczenia.

"Poprawiają wygląd cery, zwalczają trądzik i nadmierne owłosienie, regulują cykl,sprawiają, że miesiączki są mniej bolesne i PMS nie jest tak uciążliwe dla otoczenia." no ale to są raczej ich skutki uboczne a nie "leczenie".