Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taki problem mam

Koleżanka córki wprasza się na obiady

Polecane posty

Gość Nawet jak jesteś
zła na innego rodzica to brzydko mówić o małym dziecku że "żarł" itp.

Gość ..Iner..
oczywiscie ze rodzice ją tego uczą. No nie wierze ze nie pytaja gdzie bylas przez pół dnia i co robilas i ze nie zdaja sobie sprawy z tego ze jadla obiad poza domem. Widocznie to taki typ ludzi - sępów, oni sie ciesza bo mają klopot z glowy.

Gość opiuohljk
Nie będę mówić inaczej jak "żarł" bo jej córeczka nie miała ogłady przy stole. Wydaję mi się, że 8 letnie dziecko już umie posługiwać się nożem i widelcem.

1 ziemniak: 30 groszy Procja mięsa dla 6-latki: 1,5 zł Wspomnienie z dzieciństwa: Bezcenne :D

Czy to, że autorka nie ma ochoty notorycznie gościć u siebie obcego dziecka to powód, by wyzywać od kretynek i idiotek? Moja córeczka jest jeszcze mała i koleżanki nie przychodzą do niej, ale byłoby mi miło, gdybym mogła inne dziecko poczęstować obiadkiem ,ale od mam innych dzieci również oczekiwałabym gościnności. Swoją drogą, nie można jeść samemu, a żeby małe dziecko patrzyło.

Gość zupełnie nie rozumiem
Dzieci, jak dzieci u kogoś dla nich wszystko jest lepsze, a raczej inne niż w domu. Wydaje mi się, że jest na to rada. Możesz poprostu koleżance nakładać troszeczkę mniej, tak na "spróbowanie", o tak, żeby dziecko nie czuło się pominięte, albo poczęstować ją ciastkiem, czy może czymś innym zamiast obiadu. Jestem ciekawa, kto by tak ochoczo karmił codziennie cudze dziecko, które zapewne je razem 2 obiady z domowym. Czasy nastały takie, że trzeba się z każdym groszem liczyć.

Gość markimsrki
ale niektóre z Was goscinne, ja się pytam gdzie są tamtej rodzice?? czy oni nie wymagają by dziecko było w domu a obiad? to chore! ale chyba są takie bezpańskie dzieci, a rodzicom koło dupy lata gdzie są i gdzie jedzą! masakra

Gość dsja
Ja w podstawówce codziennie po szkole chodziłam do mojej koleżanki i siedziałam tam aż Mama nie wróciła. Koleżanki mama siedziała w domu i codziennie wołała ją na obiad a ja w tym czasie czekałam aż zje. Wtedy nie odczuwałam, że to coś dziwnego natomiast teraz uważam, że moja Mama nie powinna się zgodzić na to bym tyle przesiadywała u nich. Mam córkę i nie pozwoliłabym na coś takiego.

Gość dsja
A swoją drogą to myślę, że od nas wiele zależy. Ja nie lubię gości niestety a takie dziecko to gość, mojej córki ale obca osoba w domu. Dla mnie to problem byłby jakby codziennie przesiadywała. Nie chodzi o obiad ale właśnie o to siedzenie godzinami.

Gość ikfnrkj
dsja - mam dokladnie to samo, jak sie bawic to na dworze (chyba ze pada)

Gość ikfnrkj
do autorko załosna kretynko - masz rację akurat tutaj to nie wina tej dziewczynki a autorki ze tak przyzwoliła na to

Gość ..Iner..
to niemozliwe zeby inaczej sie wypowiadac tu wychodza braki w kulturze i wychowaniu. To reprezentacja dosc niskiego poziomu.

ja tez nie wierzę,że je codziennie!po drugie autorko znieczulico chytra jesli twoja córka lubi tą dziewczynkę to chyba fajnie co nie?,że ma kogoś z kim fajnie jej się bawi i mi byłoby miło ,że moje dziecko jest szczęśliwe i karmiłabym nawet codziennie tą koleżankę jesli to dobra,normalna dziewczynka!!!ona ma dopiero 6 lat pustaku!nie wprasza się świadomie!to wynika z tego,że po prostu u was jest w czasie obiadu a to już twoja w tym głowa,żeby ustalić im czas zabawy!!to ty jesteś matką!!idiotka!!!!!!!!!!!!

jabym powiedziala dziecku ze godziny obiadu są przezanaczone na obiad a nie na kolezanki, i w tym czasie żadnych kolezanek w domu, dopiero po obiedze .To jest czas na obiad a pozniej zabawa I tu nie chodzi o żalowanie, absolutnie, poprostu obowiązują takie zasady i trzeba sie ich trzymać

Gość ..Iner..
a dziękuje

Gość Michalllllllll
fakt nie mozna wymagac od dziecka i to 6-cio letniego zeby sie samo zorientowalo co jest nietaktowne ... ale mozna od swojego dziecka wymagac aby nauczylo sie przyprowadzac kolezanki w wyznaczonych godzinach

Gość tak tak Wróżbito
ale jazgot jak zwykle mamusie pokazują swoją klasę :O najgorsze, że Wy wychowujecie przyszłe pokolenia

Nie ma nic złego w zapraszaniu kolegów/koleżanek do siebie i częstowanie obiadem pod warunkiem, że rodzice tych dzieci rewanżują się no i stać nas na to.Niestety to jest Polska nasza kochana, gdzie wiele rodzin liczy po prostu te przysłowiowe kotlety. Nie jest normalne korzystanie codziennie z czyjejś gościnności,opieki itp. bez wzajemności, jest to zwykłe żerowanie. Raz dzieci u nas, raz u was, raz wy odpoczywacie, raz my i wtedy nikt nie ma pretensji.

ale to nie jest absolutnie zadna wina tej dziewczynki,ktora kilka razy zjadla u was obiad, nie uwarzam ze ona cwaniacko swiadomie sie wprasza, jestem pewna ze dziecko bezwiednie w tej sytuacji sie znalazlo Wine ponosisz ty autorko o ktorej pozwalasz wlasnemu dziecku kolezaki spraszac do domu,a pozniej wychodza takie niezreczne sytuacje i masz problem z wlasnej winy, z braku nie okreslonych zasad.

Gość ivvvvv
Autorko, rozumiem Twój punkt widzenia - nie masz ochoty karmić koleżanki córki? ustal reguły- Po1. dziewczynka jest może głodna, bo rodzice nie robią obiadu - sami albo nie jedzą albo mają w pracy - stwierdzili, że skoro Ty żywisz ich córkę nie mają potrzeby gotować - ot i jest zysko Jeżeli byłaby biedna, ok można pomyslec o dobrym uczynku - ale z tego co piszesz, na biedną nie wygląda po2. obiad = kolacja jest czasem, kiedy ma się czas dla rodziny, można porozmawiać, co u kogo słychać, zaplanować coś, ustalić, a jak przy stole siedzi ktoś obcy? to juz nie to samo!! po3 - wbrew pozorom jednak to kosztuje- niekótrzy mają ten konfort życiowy i są bogaci, a niekórzy liczą się z każdym groszem - nie ma problemu poczęstować dziecko naleśnikiem (ich robi się sporo) ale co z kotletami ? ja zawsze mam wyliczoną ich liczbę i dla gościa odwiedzającego nas nagle bym nie miała!! a koleżanki córki nie zapraszasz na obiad, ona sama sie wprasza - swiadomie lub nie !!

Możecie mieć inne zdanie ale po co siadacie tak na autorkę :o ? Najwięcej piany cieknie tej co nigdy nie była w takiej sytuacji. A gdyby to chodziło o Waszą teściową :D :P ? Też by nie było problemu ;) ?

Gość oczywiscie zgloś
Dajcie spokój,kobieta ma rację,tez wkurzałoby mnie gdybym non stop miała w domu obce dziecko,po pracy każdemu należy się chwila spokoju.Ktos dobrze napisał,ze kiedyś gdy kobiety nie pracowały i ziemniaki nosiły z pola nie było problemu,czasy sie zmieniły. Sama mam jedno dziecko,gdybym chciała postarałabym się o drugie ale swoje, a nie niańczyła obcego.Mój dom to mój azyl i nie muszę się godzic na obecnosć osób spoza rodziny.

Gość Michalllllllll
mozna tez wprost zapytac tej kolezanki czy rodzice sie nie zloszcza na nia ze nie ma jej na obiad w domu tylko siedzi u Twojej córki obadac sytuacje jak to jest u niej w domu ... bo moze faktycznie tym dzieckiem sie rodzice nie interesuja .... moze tez byc tak jak pisalem juz wczesniej ze ta dziewczynka jest tak nuczona przez rodzicow zeby jesc u kogos

Gość Ale moim zdaniem
nawet jakby taka dziewczyna nie umiała się posługiwać widelcem to nie wolno mówić o dziecku że "żarło".To kompletny brak empatii,jakiś uczuć.Tak się mówi o zwierzętach.Potem dzieci widzą jak w domu mówi się o innych,że żarł ,że gruby,głupi i stają się tak samo niemiłe dla innych jak ich rodzice.Ja nie chciałabym aby moje dzieci takie były w przyszłości.

Gość jajcarafajansiara
To zmien zwyczaj -jak corka wroci do domu z kolezanka,to niech sie dalej bawia ,a potem kolezanka.idzie.do domu,a wy do stolu. Co ta kolezanka ma zrobic,jak ten obiad u was wypada miedzy zabawa na podworzu a zabawa w domu?poczekac 15minut przed drzwiami?

Wiesz co,miałam nie komentować ale nie mogę wytrzymać!!!już sam tytuł topiku świadczy o Tobie!!"koleżanka córki WPRASZA się na obiad".Jesteś żałosna!czy myślisz,że 6-latka knuje w głowie jak tu zjeść u Ciebie obiad i celowo się wprasza?skoro dziewczynki się bawią wiele godzin i są np. w mieszkaniu a ty wołasz swoją na obiad to normalne,że te dzieciątko też idzie!!!matko,aż serce mnie rozbolało od takiej znieczulicy!!u mnie w domu zawsze każdy kto był też dostawał obiad,nie wyobrażam sobie inaczej!!i moja córcia też choćby i 3 koleżanki miała naraz to każda dostanie i jeszcze bedę się cieszyć,że zjadły!!!!!!!!!!!!!!

Gość ja mam podobnie
coreczka sąsiadów u nas spędza czas od 9 rano do 21. Tyle ze sąsiadka zawsze coś przez siatkę poda dla swojej córki i moich dzieci a to lody a to owoce a to ciasteczka sok. Ja też daje jogurty ciasto, obiad. Nie problem w jedzeniu tylko raczej w czasie tych odwiedzin. Mam 4 dzieci swoich w tym malucha sama w domu z calą tą gromadą i jeszcze jedno dodatkowe. No niby nie powinnam czuyć obecnosci a jednak. Moje są grzeczne ta tez jakas zla nie ejst ale biega po domu budzi się tamto mlodsze a moje wiedza ze zabawa na podwórzu jak małe śpi i do domu nie chodza a tamta ich namawia zeby szli. Pod wieczór to już taki rajban jest ze mi uszy puchną i musze proszki na ból glowy lykać. Mąż wraca to zabierają tamta małą i wreszcie cisza jest w domu. Ale rano jak tylko oczy otworze to stoi pod plotem i się drze na moje dzieci zeby przyjść do nich. Nie powiem sąsiadka proponowala zeby moje dzieci do niej przyszly ale gdzie ja puszcze 3 takich maluchów kto ich pilnowal tam bedzie zeby na zlość nie robili? Ja nie mogę u niej siedzieć na podwórku bo małego mam w domu i roboty zawsze bo przy 4 to jest co robić samego gotowania i prania się uzbiera. Też bym chciala żeby te odwiedziny byly krocej albo choć co 3 dni ale nie mam śmialości nic powiedzieć.

tu nie chodzi o wsiadanie na autorke, tylko fakt ze widac iz u niej panuje lekka dezorganizacja, oczywistym faktem jest ze dziecko powinno powiedziec kolezankce, dobra teraz ide na obiad, zobaczymy sie za godz a nie jeszcze z podwórka ciagac ze sobą do domu kolezanke w porze obiadowej.Z tego wszystkiego winą obarczone jest obce dziecko a ja tu widze głowne niedopatrzenie autorki , ze swojemu dziecku pozwala w porze obiadu z podworka kolezanke brac ze sobą do domu. Są sytuacje, tematy ktore nie powinno sie rozmawiac przy obcych i zazwyczaj bywa tak ze obiad jedzony jest calą rodzona, gdzie porusza sie osobiste,prywatne sprawy ,problemy, a gdy bywa obce dziecko w tej porze,to nie zawsze da sie porozawiac o czyms prywatnym z dzieckiem.