Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qnegoondarrr

Czy ktoś z was orientuje się w księdze przychodów i rozchodów??

Polecane posty

Gość qnegoondarrr

Witam serdecznie. Jestem w trakcie zakładania działalnosci gospodarczej - zajmuje się doradztwem kredytowym i pracuję zdalnie, za posrednictwem Internetu. Jesli chodzi o sposób opodatkowania, beda to zasady ogólne oparte o KPiR. W zwiazku z tym mam kilka pytan dotyczacych dwóch zagadnien: - jezeli moja praca najczęściej polega na wysłaniu pliku tekstowego z poradą (e-mail), a moi klienci dokonuja opłaty za poradę za posrednictwem przelewu bankowego, czy mam obowiazek okazac im jakikolwiek dowód wpłaty (tak tak np. paragon w przypadku kasy fiskalnej)? Jesli tak, jaki i w jaki sposób? (przypomne, ze nasz kontakt jest jedynie internetowy) - jesli chodzi o KPiR: co wpisywac w kolumnie 3 (dot. numeru ksiegowego) skoro nie posiadam ani paragonów ani innych dowodów wpłaty? Czy takim dowodem moze byc np. KP? I moje ostatnie pytanie: czy w kolumnie 4 i 5 KPiR mam obowiazek kazdorazowo wpisywac dane moich klientów? Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź.

Gość 43454655767
utrzymasz sie z tego? nie mozesz zatrudnic księgowej?

Gość qnegoondarrr
mogę, nie o to chodzi. Najpierw chcę to sama ogarnąć, zwłaszcza tę kwestię potwierdzania dowodu wpłaty klientów.

Gość dsdasd
dowody wplaty masz skoro na konto wpłacają. A wystawić dowodu zapłaty masz obowiązek. Zarówno zwykły rachunek, paragon czy fakture mozesz mailem wysylac nie ma obowiazku podpisywania i stawiania pieczatki.

Gość dsdasd
dowody wplaty masz skoro na konto wpłacają. A wystawić dowodu zapłaty masz obowiązek. Zarówno zwykły rachunek, paragon czy fakture mozesz mailem wysylac nie ma obowiazku podpisywania i stawiania pieczatki.

Gość qnegoondarrr
Aha, czyli wystarczy, że normalnie mogę napisać np w wordzie taką formułkę, że dnia tego i tego została uiszczona opłata taka i taka, przez osobę XY? Jesteś pewien? Bo na takiej zasadzie każdy mógłby się za mnie czy inną osobę podać :D No i właśnie problem w tym, że nie mam ani paragonu, ani faktur.