Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anka546

co was wkurzyło w czasie komunii waszego dziecka?

Polecane posty

Gość Dorooootaaaaaa....
Naprawdę musisz wypisywać o nasieniu męża w stopce? To ja Tobie współczuję. A moje dziecko przynajmniej wie że jest/będzie kobietą. I zasługuje na ubrania, prezenty, dodatki godne kobiety a nie kocmołucha. Wiele lat temu były jakoś sukienki, garnitury dla chłopaków i nikt z tego powodu nie umarł. Myślicie, że wtedy nie było przepychu? Owszem był. Chciałam małej zrobić profesjonalną sesję u fotografa, ale kuźwa w czym? W albie? Nie przesadzajcie już z tym duchowym przeżyciem. I tak dzieci w tym wieku malo z tego wiedzą.

Gość dorotko trzeba było kupić
swojej zadbanej córeczce tą sukienkę którą chciała i załozyc jej ją na wspaniałe przyjęcie które później, jak sądzę urządziłas dla swojego bachorka, niechby się młoda po wszystkich kontach wyszlajała i kurz pozbierała:D a w albie tylko w kosciele

Soryy nie musze ci sie tłumaczyć puta krowo że mam w stopce co mam-nie pisze tylko na tym temacie.. Przynajmniej mam odwage pisać na czarno a nie na pomarańczowo :) Jak dziecko ładne to i sesja w albie ładnie wyjdzie.

Gość dorotko trzeba było kupić
a ty pusty spermopijco jesteś od tego, zeby jej to wytłumaczyc, ale skoro masz takie podejscie, znaczy, zę to nie twoje dziecko, ale ty do tego nie dorosłać:o alby zostały wprowadzone po to, żeby wszystkie dzieci, bez względu na pozycję społeczną wyglądały podobnie. zeby wpajać dziecku od najmłodszych lat, ze ne wyglad i pieniadze są najwazniejsze. ze te biedniejsze dzieciaki w niczym nie są gorsze od inych. ręce opadają, jak się czyta wypowiedzi takiego pustaka:o

Gość Sasankkaa
Byłam na komunii córeczki znajomych-wszystkie dzieci szły w albach-10 dzieci dziewczynki miały sliczne wianuszki, pieknie poupinane włosli-loczki warkoczyki-i nikt nie wygladał"brzydko" na przyjeciu córeczka znajomych przebrała sie w inna sukienke zaraz po obiedzie-piekna , różowa szyfonowa sukieneczke zdobiona kwiatkami, motylkami, cyrkoniami i co tam jeszcze i była zadowolona,ze tak ładnie wyglada Dorota-co był za problem w kupieniu córce innej sukienki na przyjecie-albo nawet tej upatrzonej, aby mogła ja włozyc i byc zadowolona?

oszczędziłam sobie i dziecku nerwów i niepotrzebnych ceregieli. Córcia w tym roku do komuni nie przystepowała i podczas gdy inne dzieci w domu musiały się kisić wkówając setki modeł i przykazań ,moja w tym czasie radosnie spedzala sobie czas na innych szaleństwach :)a kwestia prezentów ją nie rusza bo spragniona ich nie jest :)

Gość Sasankkaa
ja kiedy szłam do komunii-były własnie sukienki-tam dopiero był przepych i przesciganie sie w coraz drozszych małych sukniach slubnych-dziewczynki miały fryzury ja panny młode, a suknie-małe kopie sukien slubnych, jedna miała nawet diadem na głowie-było to 29 lat temu-ja miałam skromna , prosta sukienkę , po kuzynce i czułam sie jak biedak-choć mame było stać na nowa, ale stwierdziła,że to niepotrzebny wydatek-i dzis popieram alby-chodzi o sakrament-wszystkie dzieci maja byc w tym dniu w kościele równe-potem na przyjeciu mozna sie przebrać

Gość Sasankkaa
ja nie zamierzam mojemu synowi urzadzac przyjęcia-pojedziemy na wycieczke-gdzie bedzie chciał

Gość prawik91.....,,,,,,,,,........
O boze dorota ty pusta ku :opo chuj swojego bachopra posłąłas do komunii skoro nie wiesz po co ten sakrament tylko we łbie ci sukienki i laptopy!!!! trzeba było zrobić party z prezentami a nie komunie! wychowujesz młodą Galeriankę co bedzie dupy dawała za kase bo do pracy nie pójdzie!!! wspomnisz nasze słowa!!

Gość u mnie w kościele
nie było alb, owszem mieliśmy wybór alby albo sukienki, zostaliśmy przy sukienkach, a proboszcz powiedział, że nie chce robić z dzieci armii i przez strój dziecko wyraża swój indywidualizm, u nas w kościele wszystkie dziewczynki miały na jednakowym poziomie sukienki, jakoś nikt się nie wyróżniał, a co mi się nie podobało to to, iż na ławkach w kościele było napisane rezerwacja rodzice, to oczywiście w ławkach dla dzieci siedziały starsze święto jebliwe babcie,

Gość anka546
kurcze ja się pytam co się komu nie podobało na komunii u ich dziecka. Dorota ma prawo do zdania że się jej alba nie podobała a wy tu zaraz wielkie natarcie na nią.

Gość Na szczęście w mojej parafii
zamawiano wszystkie sukienki jednakowe i nie było gadania kto ma ładniejszą, jedynie wianek i fryzury były inne i rodzice byli zadowoleni i dzieci :) A córka teraz w tej sukni dumnie do kościoła chodzi i nie ma żalu tylko sama przypomina czy sukienka wyprasowana :)

Gość kurna chata dla wariata
u mnie w kosciele - tzreba bylo babcie wyprosic. toksyczna...ty sie naucz najpierw pisac a pozniej dopiero się tak raduj z tego powodu,że dziecko do komunii nie przystąpiło. moze ci za to podziekuje na starosc a moze nie .

Gość Na szczęście w mojej parafii
a i w ławkach z przodu siedzieli rodzice bo tak ksiądz ustalił a dalej dalsza rodzina więc nie narzekam :)

"kurna chata dla wariata" ,przepraszam za jeden błąd ,juz nauczyłam sie pisać, luzik??a podziekować nie ma za co bo to jej wola i decyzja byla czy chce przyjąć sakramenty :)jakos ją lamenty katolickie wybitnie nudzą

mnie parę lat temu wkurzali rodzice latający z aparatami?teraz też tak jest?

Gość assanaa
Mnie brak ławek dla najbliższej rodziny!

Gość intryyyyyga
mnie alby! a chłopaki to w nich już wyglądali całkiem tragicznie

Gość Palomaaa
U mnie w kościele są oddzielne ławki dla najbliższej rodziny - dokładnie 2 ławki na 1 dziecko. Są oznaczone, tak że nikt obcy tam nie usiądzie. Rodzice też nie biegają z aparatami, ksiądz wynajmuje jednego fotografa i on robi wszystkim dzieciom zdjęcia

Gość assanaa
to macie dobra organizacje

Gość Palomaaa
Mamy niż demograficzny i nie ma dużo dzieci :)

Gość kfvdo;bdl
A ja mialam komunie 10 lat temu i poszlam jako jedyna w sukience,wygladalam jak ksiezniczka:) i moja mama gadanie ksiedza miala gdzies,nie sapal sie, choc uprzedzal ze wyrzuci dziecko z kosciola...

Gość Palomaaa
Aha, u mnie jest tak, że w jednym tygodniu komunie mają dzieci które są w sukienkach/garniturach, a w drugim tygodniu w albach. Każdy wybiera tak, jak mu wygodniej

Gość dorotka racje ma
nie rozumiem co to za parafia, ze ksiadz se nie kazal.u nas odkad pojawily sie alby kazdy ma wybor i kto chce puszcze dziecko w albie a kto chce w sukience. jakbym miala corke NA PEWNO poszlaby w sukience, sama nawet nie chcialam slyszec o albie i moja mama tez. kazdy powinien miec wybor.

te alby to moim zadaniem faktycznie tragedia!!!!!!!!!

Gość Palomaaa
Myślę też, że komunia to nie rewia mody. To ma być przeżycie duchowe, a nie przeżycie bo włożyło się ładną kieckę. A to wszystko przez rodziców, którzy zapominają co tak naprawdę w tym dniu jest ważne i nie przekazują tego dzieciom.

Gość dorotka racje ma
alby dla osob ktorym sie podobaja lub dla naprawde ubogich, chociaz nie wiem jak jest teraz,ale ja placilam za swoja sukienke 350 zł i byla wspaniala tylko, ze to bylo w 1999 roku...