Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anka546

co was wkurzyło w czasie komunii waszego dziecka?

Polecane posty

Gość adelllllla
byłam kiedyś na komunii gdzie było chyba z 10 fotografów

Gość Kromka chleba ze smalcem......
Cale szczescie ze mnie ten komunijny szal nie dotyczy, nie mieszkam w Polsce, a dziecka nie bede zabierala ze szkoly na kilka tygodni zeby mu impreze w Polsce zrobic. Dzieci sa ochrzczone i co dalej zrobia to ich sprawa jak dorosna, do pierwszej komuni mozna przystapic w kazdym wieku. A tak wogole to ile matek zastanowilo sie nad samym sakramentem pierwszej komuni swietej, ilu rodzicow przezywa to jako duchowe wydarzenie, niewielki procent, cala reszta ma w glowie stroje, ile za talerzyk i czy sie zwroci w prezentach... no i oczywiscie jest impreza....tak wiec ja za ta szopke dziekuje.

Gość adelllllla
w Polsce niestety ten szał trwa

Gość kasssia789
u nas jest tak że rodzice czekają z dziećmi na księdza przed kościołem.i jak wchodzą to niestety miejsca brak.

Gość zainteresowana12
ale cyrk!

Gość stara lodówka
Szczęśliwie nie miało mnie co wkurzać:)

Gość allllllllllllldd
mnie cioteczki najmądrzejsze ze wszystkich

Gość Mania wszędobylska
Co do sukienek, to jeśli już sukienki to powinny być równe. A co do organizacji i miejsc, to w wielu kościołach dzieci rozdają tzw. bilety, każde dziecko dostaje 4 bilety i daje najbliższej rodzinie. Kto ma bilet, siada, kto nie, to wypad na krzesełka albo stać do kruchty. I to jest ok.

Z tymi biletami fajny pomysł. Mi podobał się jescze ten, że każde dziecko siedziało w ławce ze swoimi rodzicami,w ławce po dwoje dzieci i ich rodzice. U nas w parafii nie przeszło, bo zbyt dużo dzieci. Nikt nie chciał siedzieć pod chórem.

Gość zainteresowana12
a co był nawiany?

Gość mamacórki
to nie kwestia sukienek ,alb,prezentów to niestety kwestia wychowania,a raczej wpojenia dziecku a szczególnie dziewczynce jaka jest jej prawdziwa wartość.mam adoptowaną córkę,nie jestem ani biedna ani bogata ,tatuś się na nas wypiął a my jak wszystkie kobiety chcemy fajnie wyglądać ja z czasów świetności mam sklonność do markowych ciuchów więc ciuchlandy i allegro są skrzynią bez dna ze wspaniałymi skarbami ale moja córka wie,że to ona nosi ubrania a nie ubrania noszą ją i ona jest wartością samą w sobie a to co na sobie to tylko fajna zabawa ,szacunek do innych ,bo uważam ,że odpowiednie ubranie w odpowiedniej chwilii to też dobre wychowanie.Drogie mamy wystarczy dać dobry przykład a naszej córce będzie łatwiej w życiu ,bo może nie pójdzie w sukni od Diora na rozmowę o pracę w Urzędzie .

Gość uhjikk
byl haha nie zdazyl wytrzezwiec... po tej akcji przeniesli go gdzies.... podobno balowal z kumplami w klubie nocnym ale to juz pewnie tylko plotki. Dodam, że byl przystojny.. :))

Gość zainteresowana12
no to się popisał

Gość uhjikk
teraz smiac mi sie z tego chce. Ale wtedy wywolal skandal ahah

Gość zainteresowana12
babcie to go pewnie wyklęły

Gość uhjikk
moja malo zawalu nie dostala. " jak on moze do kosciola przychodzic" hahahaahah przez 3 miesiace byl tematem numer jeden :))

Gość uhjikk
on tam romansowal z nasza dyrektorka. wgl byl niezle ziolko hha

Gość uhjikk
ziolko tez palil.. kiedys zapraszal mnie z kolezanka w toples na basen za dom ha

U mnie w kościele wszystkie dziewczynki mają skromne sukienki i wygląda to dużo ładniej niż alby, a chłopcy mają alby, ale krótkie, więc nie wygladają jak mali zakonnicy. A dzieci tez wchodzą razem z rodzicami i razem siedzą w ławce. Ławki są przystrojone na biało, mają dyskretne karteczki "rezerwacja" i nikt się nie wpycha. Wkurzyło mnie kiedyś, jak dzieci podchodziły główna nawą do komunii, a pomiędzy nie wepchnęła się jakaś baba, która potem było widac na połowie zdjęć. Bała się, ze dla niej zabraknie czy co?

Gość powiem i ja.....
mnie wkurzyło to że ksiądz zażyczył sobie żeby w sobotę przed komunią odbyła się próba generalna na której obowiązkowo mieli się stawić rodzice chrzestni żeby wiedzieli jak mają się zachować w kościele ( śmiech na sali )....chrzestna mojego syna nie mogła przyjechać już w sobotę co oczywiście nie umknęło uwadze księdza i pojawiły się głupie uwagi typu że nie poważnie podchodzimy itd....już miałam powiedzieć mu co myślę ale wyręczył mnie chrzestny syna który spokojnie ale dość dobitnie powiedział księdzu co sądzi o jego zachowaniu i uwagach...księdzu zrobiło się głupio tym bardziej że odezwali się inni rodzice popierając te słowa natomiast sam dzień komunii był ok ....jeśli chodzi o miejsca w kościele to ksiądz z góry zapowiedział że w ławkach mają prawo siedzieć tylko rodzice i rodzice chrzestni dzieci innych prosił o nie zajmowanie miejsc

To było dobre z tym pijanym księdzem!!ha!ha! ale jakby to była komunia mojego dziecka to też byłabym wściekła.

Gość zainteresowana12
a cóż też rodzice chrzestni mieli robić na próbie?

Gość jak mi jeest
Mnie to denerwują starsze osoby- nie z rodziny dzieci komunijnych- pchające się na siłę na "swoje" miejsce. Jakby nie mogły przyjść na inną godzinę mszy.

Gość ----f---
Jedna baba co wepchała się na siłę przede mnie.

Gość eeertyyyy
rzeczywiście te baby potrafią zaleźć za skórę bo one w tym miejscu zawsze siedzą i koniec.

Gość xxx123x
brak organizacji tzn. dzieci za bardzo nie wiedziały co mają robić

Gość dvnhfd
moze i ta dorotaaa troche przesadza z suknia za 1800 zl ale nie przeginajmy tez w druga strone.. pamietam ze jak ja mialam komunie 15 lat temu to bardzo cieszylam sie ze mialam sliczną sukienkę ale w dzien kiedy odbywala sie komunia to nie zwracałam na sukienke akurat uwagi, bylam zestresowana zeby nie popelnic jakiegos bledu w kosciele podczas czytania czy spiewania piesni i zafascynowanie sukienka odeszlo na dalszy plan, nie zwracałam tez wiekszej uwagi na sukienki kolezanek bo dla mnie wszystkie wygladaly bardzo podobnie, nie bylo osoby ktora sie jakos specjalnie wyrozniala... wydaje mi sie ze taka sukieneczka na komunie to fajne wspomnienie dla malych dziewczynek ktore nadal sa dziecmi i cieszą sie ze mogą zalozyc jakis niecodzienny stroj, nie robmy z dzieci dorosłych dla ktorych liczy sie tylko SAKRAMENT itd bo nie da sie tego zrobic dziecko jest dzieckiem i inaczej patrzy na pewne sprawy.. na zakonczenie dodam ze zal mi tu niektorych kobiet ktore tak gadają o tym ze tylko sakrament sie liczy, udają świętoszki wielkie a dorote i jej corke zbeształy jak jakiegos smiecia... naprawde troszke pokory kobietki bo chyba wydaje sie wam ze pozjadalyscie wszystkie rozumy, jestescie idealne i tylko wy macie racje... kazdy ma prawo miec swoje zdanie a tylko totalny egoista i prostak zbeszta kogos za to ze ma odmienne zdanie. wstyd, wstyd

Gość ppppaaasssssss
???

Gość bnmuio
w tych albach to jak się cieszyć???