Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naprawde tak jest

W jakim wieku chrzciliście dzieci?

Polecane posty

Gość naprawde tak jest

Pyt- jak w temacie

Gość jcpenny
syn: 7 miesięcy. W kościele płacz i awantura jak tylko usłyszał organy. Córka: 2 miesiąca: chciałam wcześniej zeby nie było problemu jak powyżej. Dzieciątko smacznie spało i nic w tym jej nie przeszkadzało.

Gość dam co mam
jedno 1o tygodni, drugie 8 - każdorazowo na wielkanoc, tak się porodziły, przespali całą uroczystość i o to mi chodziło, był spokój:)

Gość gtsfasfa
4,5 miesiąca

Gość jedno oko mam zielone
2 miesiące. chrzcili z nami 7 innych dzieci i im starsze tym gorzej się zachowywały-najgorsza była 3 latka,która nie chciała dać sobie polac głowy-masakra :O

Gość mama z irlandii
synek miał 8 tyg cała mszę spal obudził się kilka min przed obrządkiem chrztu jak ksiądz polewał głowę woda nawet nie zapłakał.

1,5 i 2 miesiace. Cala msze przespali, polanie woda ich nie ruszylo nic a nic. Ale ja i tak sie stresowalam ;)

corka miala 4 miesiace. tragedia! nie chciala usiedziec na miejscu, caly czas sie wiercila, trzeba ja bylo nosic po kociele. ja juz wczesniej ksiedzu powiedzialam ze ona taka rozbrykana i zeby jakis wiekszy kwiatek postawil przy chrzcielnicy - pozniej tam stalismy na zmiane i ruszalismy listkami i byla chwilke zainteresowana. pozniej ksiadz skwitowal "no rzeczywiscie kwiatek byl niezbedny" :)

Gość ja złozyłam PIT pod koniec
2 latka syn miał na chrzcie. nie mieliśmy pieniędzy,zeby zrobic to wcześniej.

Gość mamamama1212
3 lata:) nie z braku pieniedzy ale z braku odczucia,ze trzeba wcześniej:)

Gość Pitulina
Klasycznie - 2 miesiące.

Gość Porrażkaa
zachęcam do zakupu aniołków i figurek na chrzest...Nie wszystkie wzory wsytawione! Chyba bym rzuciła za ofiarodawcą gdyby mi gipsiastą figurkę na chrzest przytargał.. :O

Gość Pieniądze nie maja tu nic do
rzeczy. To darmowy sakrament. Kwestia przerostu ambicji u zmanierowanych rodziców.

Gość Ooo maatko..
Gips na chrzest.. Bezguście.

Gość Ooo maatko..
I to za 1,50. Wstydziałbym się nawet dołączyc do prezentu.

Gość mama krzykaczaaaa
Do wpisu powyzej (porażka)... .. figurki gipsowe wręczane są GOŚCIOM a nie odwrotnie;) To podziękowanie i pamiątka dla gosci ( z urczystości chrztu wesela komuni urodzin jubileuszu....) ]pozdrawiam

Gość Moja córeczka miała
ok 1,5 miesiaca. Troche marudziła, ale impreze przespała. Upal był okropny tego dnia.

Gość mama krzykaczaaaa
Widzę, ze jednak nie wszyscy zrozumieli. Figurka/aniołek to mała pamiątka z wyżej wspomnianej uroczystości wręczna gościom (np uczestnczącycm w chrzcie dziecka). Kpl zawiera figurke zapakowana w celofan, przewiązany kolorową wstązka. Do tego odpwoiednia DEDYKACJA-PODZIĘKOWANIE, skierowane do gości ( za uczstnctow/prezent). Figurki kładzone sa obok nakrycia podczas uroczystego posiłku lub, rzadziej, wręczane osobiście gościom (np. "komunista" moze sam rozdawac gościom figurki, umieszczone w ozdobnym koszyczku). Ta "tradycja" jest obecna w Polsce od kilku lat conajmniej (nie musza to byc figurki, a np słodycze w zodobnym pudełku czy ciasto, migdały itp). Rozdawanie flaszki poweselnej wódki nie wszędzie jest praktykowane jak widac. To tyle jesli chodzi o wyjaśnienia;)

Gość no ciekawe gdzie
te darmowe chrzty:o u nas trzeba za wszystko płacić. I nie są to ofiary na kościół "ile masz tyle daj", jest normalny cennik jak w jakimś katalogu. Jeśli ktoś nie miał pieniędzy, żeby ochrzcić dziecko to jest to dla mnie całkowicie zrozumiałe.

O jakich pieniadzach wy mowicie? dalismy niewielka ofiare w kosciele, kupilismy ubranko, swiece, szatke. Potem uroczysty obiad w domu dla rodziny i chrzestnych, ale nic jakos bardzo wystawnego i drogiego.

Gość kasia marysia.,
pół roku

Gość Porrażkaa
figurki gipsowe wręczane są GOŚCIOM NIE MA w Polsce takiego zwyczaju. Kosmopolityzm.

O cenniki mozna narobic rabanu, nawet do biskupa isc i sie poskarzyc bo to nie powinno tak wygladac i nie maja prawa czegokolwiek zadac za sakrament

Gość Chrzest kosztuje tyle ile/
U nas wyszło 1000 zł cały chrzest - czyli kosciół i impreza w domu.

Gość Na głuchej wsi ściany wschodni
ej pewnie jest :P

Gość Majóweczka2011
mały 8tyg.