Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naprawde tak jest

W jakim wieku chrzciliście dzieci?

Polecane posty

Gość zgadzam sie z poinsettia
Dobrze piszesz.

Gość a co cię to interesuje
gdzie, zakompleksiona żmijo? Tak, mieszkam na wsi i tu trzeba płacić księdzu za wszystko. Czujesz się usatysfakcjonowana? Musisz mieć straszne kompleksy🖐️

Gość Maman Bovy
Oczywiście, że sakrament chrztu jest darmowy. Masz - dajesz ofiarę za trud księdza, nie masz - nie dajesz NIC. Normalnie w mieście to reguła. Być może w małej wsi gdzie rządzi lokalny proboszcz - guru jest inaczej.

Gość Maman Bovy
To Twój wybór, czy chcesz "postawić się - a zastawić się" i urządzić imprezę.

i wszyscy chodzicie co niedziele do kościoła ? Ja to nie wiem.. wszyscy chrzczą , obchodzą wielkanoc i boże narodzenie bo tak wypada, i..... na tym koniec wiary. Ale ochrzcić trzeba.. Przepraszam że tak wpadam z innym tematem, ale zastanawiam się po prostu co kieruje tak wielkim procentem ludzi ktorzy zalatwiaja chrzest " bo trzeba" . Ja mialam byc na chrzcie chlopczyka ktory ma 2 lata, bo sie rodzicom nie chcialo wczesniej go chrzcic, ale jak sie obudzili ze dziecko rosnie to wypadalo by.. bo komunia i w malej zamknietej Polsce, gdzie przewaza jedna religia dziecko moglo by byc szykanowane. oh dżizys.. :O

Gość mama krzykaczaaaa
Coraz częsciej zdarzają sie take podarunki- nie wiem, z jakiego regionu Polski jestes,ale moze do niektóreych jeszcze taki zwyczaj nie dotarł. jestem z zachodniej Polski,a ostatnio wysyłałam figurki do Łodzi,woj pomorskie,południe, katowice (i parę miejscowości z tamtych regionów).jest to zwyczaj ściągnięty z innych krajów, tak jak i połowa wszystkich innych rzeczy.

Gość do a co cię to interesuje
Czytaj ze zrozumieniem, zakompleksiona żmijo :P Rzecz dotyczyła figurek gipsowych.. :D Musisz mieć straszne kompleksy :P skoro uderzćc w stół a nożyce się odzywają :D

Gość My, Polacy
bezsensownym zapożyczeniom mówimy :NIE. Ani to ładne ani praktyczne. Wybitnie w złym guście.

Gość Fakt faktem - precz z tandetą
na chrztach i komuniach. Tradycyjnym prezentem na chrzest jest krzyżyk/medalik. Niektórzy dają srebrny ryngraf lub medalik. Zachodnia Polska.

Gość Ja także
jestem z zachodniej Polski i czegoś takiego tu nie widzieli. Miasto wojewódzkie. Może na wsiach.

Gość 12beata
Moje dzieci byly chrzczone w wieku 8 i 7 lat(roznica wieku miedzy dziecmi to 14 lat) czyli prawie przed sama komunia i bylo to dla nich wielkim przezyciem .Swiadomie przyjely sakrament chrztu jak i tez komunii .Moze to jest sposob na placzace maluchy;).Pozdrawiam

Gość Do Fluffy
Panna handluj i dba o popyt na swój biznesik :D

12 beata, Ty jako katoliczka powinnas ochrzcić dzieci po urodzeniu, by obmyć je z grzechu pierworodnego by mogły trafic do nieba. Chrzczenie w wieku kilku lat to moze i wygodne rozwiązanie ale to tylko pokazuje ze nie znasz własnej religii i nie wiesz po co sie chrzci.. bez urazy..

Gość Do Fluffy
i wszyscy chodzicie co niedziele do kościoła ? Nie chodzą :P Za to wręczają gościom chrzcielnym prezenty - z gipsu :P A chrzestnym po kopercie za fatygę? :D Proponuję marmurowego anioła nagrobnego.. Kiedyś się przyda..

mama krzykaczaaaa uważam że te gipsowe figurki są bardzo ładne,skromne ale ładne!

"Swiadomie przyjely sakrament chrztu jak i tez komunii" Kilkuletnie dzieci nie są świadome przyjmowanych sakramentów. jakby nie można było poczekać te kilka lat i dać im wybór.

Gość hehehehehehehe
3 m-ce

Gość Jeśli jest
to zwyczaj ściągnięty z innych krajów to niech tam wraca. Nie małpujmy obcych.

Gość Jeślica
Najlepiej przed slubem koscielnym.. Razem z bierzmowaniem i komunią w pakiecie. Taka promocja.. :P

no to chyba zacznę się wbijać na chrzciny dorosłych ludzi, może jakieś fajne prezenty będą rozdawać ;)

Do komunii za to idą bardzo chętne i świadome- prezentów, które dostaną. Później może odwiedzą kościół na bierzmowaniu, bo przecież trzeba mieć ślub kościelny i kilka razy do roku w czasie świąt. Oczywiście teraz generalizuje, bo może jest z 10% osób, które będą wierzyć.

Gość Jeślica
Fluffy - podłapiesz złoty łańcuch.. i psa uwiążesz :D ..albo rozetę z warzyw.. :P

Gość Nieee.. raczej
mięsnego jeża na wynos :D

Gość mama krzykaczaaaa
Więcej luzu, bo żyłka pęknie ;) Nie wiem, czy to taki głupi pomysł, skoro ani razu nie spotkałam się z krytyka tego typu podarunków- i nie wtedy, kiedy sama je robiłam,ale wówczas, kiedy uczestniczyła np w weselu i para młoda przygotowała podobne figurki.Dla ludzi to drobny i MIŁY upominek- i pamiątka, ponieważ na kartece wydrukowane są dane pary młodej, chrzczonego dziecka itp), data uroczystości.. W 100% spotkałam się zczyliwościa ze strony obdarowancych osób. Jedni rzuca figurkę w kąt, inni schowają na pamiątke.Poza tym sama figurka to element dekoracyjny stołu. Uważacie to za głupi pomysł,a wszyscy zachwycają się ślubami w plenerze lub w jakichś ekstremalnych warunkach, ofiarowaniem maleństwu srebrnej łyżeczki.. to są także zapożyczenia. Jeszcze kilanaście lat temu przy domach nowobogackich stały gipsowe krasnale ściągniete z Niemiec, które potem zuano za szczyt bezguścia i tandety. Rozumiem, ze podczas waszych uroczystości nie ma miejsca na zadne nowinki-tradyycjny poslki obiad ze schabowym i rosołem, po obiedzie sernik i tort ze zdjeciem dziecka czy pary młodej. To jest modne i gusowne.

Gość Zainteresowana podarkiem
To gdzie tak dają? Pójdę parę razy a potem otworzę sklep ze Wszystko po 1,50 :D

Gość Hehehihihi
bo żyłka pęknie tobie? w pupie? :D

Gość Bo widzisz
to po prostu powszechny odbiór społeczny. ze podczas waszych uroczystości nie ma miejsca na zadne nowinki Na nowinki jest. Ale nie na bezmyślne papugowanie. Gips nie jest odpowiednim prezentem na żadną uroczystość. Pozłacany jest nowobogacki a surowy.. no proszę cię. To mam nadzieję czytelny przekaz?

mama krzykaczaaa- ale Ty nie porownuj ślubu do chrzcin!! Na slubie owszem- stawia się na stołach małe kartonowe pudełeczka z czekoladką, bańki mydlane w kształcie torta i inne tanie pierdółki w ramach podziękowania lub nie stawia się nic tylko winietki i jakies tam ozdoby , bo samo wesele już jest podziękowaniem za obecność gości na weselu! O tyle o ile ślub bez względu czy koscielny czy cywilny to jedna wielka impreza po prostu, tak sakrament chrztu świętego to nie powód do obdarowywania gosci prezentami, tylko powod do tego by to dzieciątko było najwazniejsze tego dnia!