Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta__Rze

czy to prawda, że karmienie piersią powoduje szybsze chudnięcie?

Polecane posty

Gość Marta__Rze

witajcie. Jak w temacie: czy mamy, które karmią piersią szybciej wracają do wagi sprzed ciąży? Słyszałam różne opinie na ten temat. Jedne mamy mówiły że to pomaga, że się szybko chudnie, inne, że nie bo i apetyt przy karmieniu jest większy. Jak to było w Waszym przypadku?

Gość niee prawda
W moim przypadku to się nie sprawdziło. Karmiłam pół roku i waga nie drgnęła nawet o kg :( także ja w to nie wierzę.

Gość aswwwww
ja karmiłam, schudłam, waże mniej niż przed. ale i tak w to nie wierze :)

Gość Błagam Cię !
Chudniesz, bo musisz trzymać się diety i tyle. Jak przestaniesz karmić i zaczniesz żreć jak wcześniej to jak masz tendencje to znów przytyjesz.

Gość nius
nie zależy. u mnie po jednym dziecku waga spadła niżej niż przed ciążą a przy drugim to co spadło po porodzie zaraz i tyle. jak widać różnie jest. Raczej stawiam tu na sposób odżywiania matki.

Gość mloda mama 1985
oczywiscie ze tak, organizm potrzebuje energie na wytworzenie mleka

Czy podczas karmienia traci się dodatkowe kg? Tak o ile nie wpieprzasz jak prosiaczek. Karmię od 4 tygodni i waga leci pięknie. Gdzieś czytałam, że aby wytworzyć pokarm organizm potrzebje spalić ok. 500 kal. NIe wiem ile w tym prawdy. Co prawd koleżanka nic nie chudła podczas karmienia, ale jak się codziennie wpieprza pizzę na kolację to nic dziwnego. Dziwne jest to, że nie tyła...

Gość gxdrytfvuhj
Na postawione pytanie nie można jednoznacznie odpowiedziedz TAK lub NIE, gdyż nie ma na to reguły. Każda kobieta jest inna.

Gość wczorajszydzienamoze jutrzejsz
kazda jest inna bo nie kazda trzyma sie zdrowego odzywiania podczas karmienia i mowi np ze nie chudnie...Ja po porodzie bylam szczuplejsza niz jestem teraz. W trakcie karmienia uwazalam co jem by nie zaszkodzic dziecku i chudlam a gdy juz nie karmie to i zaczelam ''jesc'' to waze duzo wiecej niz po ciazy...

Gość secret life
Nie sądzę.U mnie to się nie sprawdziło.Dalejw yglądam jak wieloryb:P

Gość tez mamaaaa
samo karmienie - nie sadze zazwyczaj z karmieniem piersia wiąże sie dieta - zwlaszcza na początku, unika sie smażonych, cieżki potraw, slodyczy to i kilogramy uciekają ja po 6 tygodniach od porodu wazylam -1kg, ale normalnie i bez karmienia bym przy takiej diecie chudla - zero slodyczy, pizzy, wina i innych dobrych ale srednio zdrowych rzeczy :) hehe

Gość kasia marynia.
ja karmiłam i baaardzo szybko wróciłąm do wagi sprzed ciąży. Ale nie przytyłam w ciąży dużo... 15 kg

Gość matki terrorystów
I tak i nie. Chudnie się nie od samego karmienia a od diety,ale jeśli się jej nie przestrzega i je się kaloryczne ciężkostrawne posiłki to się wręcz przytyje.

ja karmiłam przez pół roku - nie schudłam nawet kilograma. Przez ten okres nie zjadłam nic smażonego, slodkiego, gazowanego-wszystko gotowane i zdrowe , dużo się ruszałam-potrafiłam spacerowac z wózkiem kilka godzin. I NIC ! Dopiero jak skończyłam karmić zaczęłam chudnąć.

Gość a ja powiem tak :)
W ciąży przytyłam 10kg, dziecko prawie 4kg. W 8 tygodni po CC (bo nie napiszę,że po porodzie,bo zaraz usłyszę,że to nie poród a operacja...) ważyłam tyle co przed ciążą. Nie karmiłam bo nie mogłam z uwagi na przyjmowane leki,ale trzymałam dietę dla matek karmiących-jedyne odstępstwo to piłam duuuże ilości kawy,a ta na rozpisce była zabroniona. Więc to nie samo karmienie a dieta.

u mnie się sprawdza to ze podczas karmienia ładnie chudnę. nie wiem czy zasługa karmienia czy innych czynników. po 1 ciąży trzymałam dietę bo mały źle reagował na bardzo wiele produktów. przez 11 mies schudłam 24 kg (12 ciążowych i 12 innych). po 2 ciąży już mam 25 kg na minusie (23 ciążowe i 2 dodatkowe) - dietę trzymałam pierwsze 1,5 miesiąca. teraz jem praktycznie wszystko, poza jabłkiem i pietruszką po ktorych są problemy :P). waga sie zatrzymała, tzn nie zupełnie leci ale baaaardzo wolno. najważniejsze to nie obżerać się i jak najszybciej wrócić do aktywności fizycznej. ja zaczęłam na 2 dobę po porodzie - lekkie ćwiczenia pod okiem polożnej (sama je kazała robić). teraz codziennie normalne ćwiczenia - brzuszki itp, co 2 dzień 15-20 minut biegam i to tyle.

pewnie że dieta bo jak będziemy się obżerać karmiąc to organizm będzie czerpał z tego co zjadłyśmy a nie z zapasów:) przecież to normalne że na produkcję mleka idą kalorie:)

Gość Mamuśka007
Jeśli ma się zapasy z ciąży i odżywia się racjonalnie, to się chudnie. Ale wiele kobiet nie chudnie, bo je więcej, myśląc, że i tak schudnie. Poza tym często tyje się po zakończeniu karmienia, bo nie trzeba już diety trzymać. Część kobiet (szczególnie tych chudszych) nie zmniejsza ilości kalorii i tyje (bo jak ktoś nie ma zapasów tłuszczu, to lekarze zalecają zwiększyć kaloryczność posiłków). A potem trudno się przestawić, szczególnie jak ktoś długo karmi.

u mnie sie sprawdzilo; corke karmilam bardzo krotko (z roznych powodow) ale przy synku bardzo szybko spadalam na wadze mimo tego ze mialam wilczy apetyt i jadlam sporo, nie stosowalam zadnej diety; synek jadl jak smok i potrafil przybierac 1,5 kg na miesiac;

Gość już_mamusiaa
karmią piersią i do wagi sprzed ciąży czyli 47 kg wróciłam już tydzień po porodzie,w ciąży przytyłam 9,5 kg, ale ja zawsze byłam bardzo szczupła i nigdy nie miałam problemów z wagą, chyba szybka przemiana materii po prostu :) 2 tygodnie po porodzie ważyłam już 2 kg mniej niż przed ciąża

Gość ta jasne uhm na bank
8 miechow karmienia + 10 kg! Od razu powiem że byBam na diecie i jadlam tylko kilka produktow z powodu choroby dziecka! Zero cukru, zero bialka mleka krowiego, zero produktow fermentujacych, zero pszenicy itp. Itd. :o chudnie się normalnie w oczach :o brednie!

Gość Milena kosmo
Jestem juz 3 miesiące po porodzie i waga stoi :( karmie piersią, ćwicze w domu i zmieniłam wiele nawyków żywieniowych na zdrowsze...jestem załamana...zostało mi ok 15 kg

Gość gość
Ja karmiłam piersia chyba tylko ze dwa dni w szpitalu, po CC, i potem wszystko ustało, brak pokarmu, moze i dobrze, bo tego b nie lubiłam.... Niemniej, wychodzac ze szpitala po tygodniu miałam juz o 10 kilo mniej, a kolejne 6 schudłam bez problemu w ciagu ok. pół roku, nie stosujac specjalnych diet, tyle ze sie ruszalam, wróciłam szybko do sportu, który uprawiałam. Moim zdaniem nie ma co liczyc , ze sie schudnie jakos specjalnie od karmienia piersia ze względu na dwa czynniki: 1. Słyszałam ( bo sama nie karmiłam prawie), ze karmienie rozregulowuje tryb dzien- noc, dziecko czesciej sie budzi w nocy i rodzice chodza niewyspani, jest dowiedzione naukowo, ze osoba niewyspana je ok. 30 % więcej 2. Karmienie uwiazuje przy dziecku, trudniej isc na dłuzszy spacer, czy tym bardziej na cały dzien wyjsc z domu, uprawiac sport, itp

Gość gość
Mam za sobą dwie ciąże. W obu przytyłam ok 11-13 kg. W ciagu pol roku karmiac piersią wrocilam do wagi ,takze u mnie dzialalo. Za to jak przestalam karmic musialam się pilnować.