Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alimenty 700zł dużo??

j.w

Polecane posty

Hej. Czy alimenty 700zł na 5 letnie dziecko to dużo? Dodam że matka dziecka nie pracuje a ojciec ma 1500zł miesięcznie

a jakie najwyższe alimenty mogą byc w tej sytuacji?

jak narzie jest 350zł matka wniosła o podwyżkę do 700zł

czy może ktoś mi napisać ile ogólnie sąd przyznaje na 5 letnie dziecko?? bardzo proszę o odpowiedz

Gość kiedy wy sie baby nauczycie
ze sad zasadza z regoly polowe kwoty jaka zada matka i nie wiecej ni 1/4 zarobkow faceta bo on ez z czegos musi zyc,a matki ktore moga isc do pracy ale nie chca niech ja sobie znajda,bo to zaczyna byc plaga w sadach...

teraz ma ustalone 350 zł to jaka jest szansa na podwyżkę?

Gość dużo dużo dużo
Szansa na podwyżkę wynosi 100 %.

no tak duża szansa ale o ile to juz nie wiadomo moze tylko o 50zł

Gość dużo dużo dużo
Szansa na podwyżkę o 50 zł wynosi ok 70 %

Gość wichy idealia
chyba sobie kpisz wątpie,by Ci Sąd zasądził 700 zł alimentów na 5 l dziecko podczas gdy nie pracujesz a jaki jest Twój wkład finansowy w utrzymanie dziecka? skoro nie pracujesz,Sąd powinien odebrac Ci dziecko i powierzyc władze rodzicielską ojcu,przeciez Ty sie z dziecka pieniędzy utrzymujesz,wyjadasz dziecku z miski,nie wstyd Ci?

Gość kri.33DG
moje 7 letnie blizniaki mają zasądzone almenty w kwocie 1.000 zł na kazdego,czyli 2.000 ale ojciec zarabia ponad 6.000 ja pracuje równiez,zarabiam prawie 3.000

ale to nie moje dziecko tylko mojego męza pytam bo mąż dostał pozew od swojej byłej o podwyższnie alimentów do 700zł. Jak dla mnie to mogą podnieść np. do 500zł i wtedy sprawa zakończona

Bardzo kochamy synka męża i dla jego dobra zgodzimy się na podwyższenie alimentów ale nie do 700zł. Synek dostaje od nas co rusz jakieś ubrania zabawki przybory szkolne buty itd.

Gość dużo dużo dużo
Jak sie zgodzi na podwyżke do 500 zł to szansa no podwyżke o 50 zł wynosi 0%. Szansa na podwyżke do 500 - też 0% Szansa na podwyżke do 550 wynosi 95% A szansa na podwyżke do 600 wynosi 97 % Szansa na podwyżke do 650 wynosi 36 % A na 700 - 15%

to co wcale nie ma sie zgadzac na podwyzkę żeby podniesli do 500zł bo przy męza zarobkach nie stac go na wiecej?

Gość dużo dużo dużo
Idzie pod prąd. Wszyscy uczą sie w kolejności: - myśleć - liczyć - ruchać A ten na odwrót. To co już umi to mu nie zginie. Teraz czas na nauke liczenia!

Gość dużo dużo dużo
A i niech szybko zaczyna próby z myśleniem, bo zaraz nie bedzie miał co liczyć. A bez pieniedzy to i ruchanie mu sie skończy . Pewnie....

Gość Pani B
700 zł. na 5 letnie dziecko? wątpie żeby sąd tyle dał. ja na 17 letnie dziecko mam 600 a na 7 latka 400.

dużo dużo dużo nikt cię nie prosił o takie komentarze!!! A o ruchanie się nie martw nigdy mu nie zabraknie

Gość dużo dużo
Pyciorze to majom dobrze. Som takie co bedom dopłacać. Ale to trza mieć pyte. Ze 0,25 metra. Zazdość.

Gość alimenty 700zł dużo?
co za głupoty niektórzy piszą aż mi ich żal

Sąd może zasądzić max. 60% zarobków ojca. Na 5-letnie dziecko, jeszcze najlepiej uczęszczające do przedszkola, spokojnie podniesie, ale radzę zbierać rachunki- mleko, płatki śniadaniowe, kredki, bloki rysunkowe, zabawki (w mniejszym stopniu), ubrania, a dodatkowo oszacować koszty utrzymania dziecka- wypisac sobie na kartce miesięczne wydatki np. napoje (woda, soki)- 100 zł ubrania- 70 zł etc. etc., wówczas koszt, jaki otrzymamy zazwyczaj jest dzielony na pół- bo rodzice ponoszą po polowie kosztów utrzymania dziecka- o ile ta kwota połowy nie przekracza 60% zarobków ojca. Ale co najwazniejsze- jeżeli chcesz podnieść do 700 zł, napisz we wniosku, ze chcesz podnieść do 1000zł. Sąd prawie nigdy nie da tyle, ile żąda matka, zawsze trzeba sobie zrobić margines na "opuszczenie" kwoty- jak w sprzedaży samochodu. Chcesz sprzedać za 2 tys, wystawiasz za 2400.

Gość O mamusiuuu
O matko> a tu ile głupoty?!

Trochę odwagi cywilnej i podpisz się. Nie masz doświadczenia i nie masz nic sensownego do powiedzenia- zamilcz. Zajrzyj w ksiązki prawnicze i zaczerpnij informacji od ludzi, którzy tego doświadczyli. Póki co trzym pysk.

Gość O mamusiuuu
"Sąd może zasądzić max. 60% zarobków ojca." - bzdura!! A ile w/g ciebie może zasądzić od bezrobotnego bez prawa do zasiłku? 60% niczego? Coś ci tam dzwoni - chyba obie szare komórki sie ganiają ;)

Czytasz "zarobków", czy jestes tak ograniczony umyslowo, że dla ciebie bezrobocie to też zarobki? Czytaj ze zrozumieniem!!! 60% to jest max. wg polskiego sądownictwa z ZAROBKÓW. A co do bezrobocia, mój były był bezrobotny, a zasądzono mu łącznie 1200 zł alimentów na mnie i moją córcię- albo jest sie bezrobotnym, ale leniwym skurwie***m... a to też różnica i sąd tępy nie jest. PO raz kolejny wykazujesz się totalna nieznajomością tematu i realiów, a starasz si ę błysnąć. Kiepska z Ciebie osoba do dyskusji, jakaś taka...niedouczona.

A poza tym czym jest sformułowanie: dwie szare komórki? W szkole nie uczyli, że jest wiele neuronów, które pokrywają korę mózgową? a to właśnie one tworzą istotę szarą mózgu, czyli tzw. szare komórki. No, ale jeśli TY posiadasz dwie, to już wiemy skąd Twoje wyimaginowane odpowiedzi się wzięły.... bo ja mam kilka milionów!!!

Gość O mamusiuuu
A jak należy rozumieć słowo "zarobków"? No gdybyś była tak miła i podała podstawę prawną tych 60%. No i jak sąd wyliczył że 60% z zarobków bezrobotnego wyszło 1200 zł?

O tym,że rodzice pokrywają po połowie kosztów, mówi art. 133. Co do tych 60%, to przeanalizuj sobie kodeks rodzinny i opiekuńczy, znajdziesz tam swoja odpowiedź. Na szczęście mam mieszkanie, ale gdybym nie miała gdzie się podziać, również w ramach zasądzenia alimentów sąd mógłby orzec, że ma małej udzielić schronienia- użyczyć jej pokoju przez jakiś czas. W to mogłoby również wchodzić odprowadzanie do szkoły lub pokrywanie części kosztów szkoły. Znów próbujesz sie wymądrzać nie mając zielonego pojęcia na temat. Wszystko jest unormowane prawnie. Miłej lektury. Szkoda, że masz tylko dwie szare komórki, bo chętnie dalej bym podyskutowała, ale na takiego niedouka i nic nie wiedzącego przemądrzalca to po prostu szkoda czasu. Poczekam, może pojawią sie wartościowe odpowiedzi innych użytkowników. A Ty- marsz do kodeksu!!! A no w sumie....najpierw musiałbyś potrafić czytać ze zrozumieniem.... A alimenty dostał- bo nie zaprzeczył,że ich nie chce. Więc sąd przyznał mając świadomość,że jest bezrobotny.