Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrobię n aśniadanie

jakie PŁATKI OWSIANE kupujecie niemowlakom ?

Polecane posty

Gość zrobię n aśniadanie

hej :) ja w temacie :) jeszcze nigdy wzyciu nie kupowałam owsianych płatków i nie wiem jakie kupić mojemu dziecku ? (11 msc)

Gość Pytanie do ludzi z nad morza
Ja kupuję najczęściej te tak zwane Górskie. To są płatki w małej papierowej torbie. Dokładna nazwa Płatki owsiane górskie ekstra Młyny w Stoisławiu. Czasem zdarzy mi się kupić podobną torbę w Lidlu pod nazwą Haverflocken (czyli po niemiecku płatki owsiane). Te nasze polskie są tańsze od lidlowych i uważam, że bardzo dobre.

Gość ja kupuję OWSIANKĘ KRÓLEWSKA
z Dobrej Kalorii

Ja zawsze dodaję czegoś do tych płatków, żeby dzieci chętnie jadły (rozgniecione banany lub inne owoce poza kwaśnymi i cytrusowymi bo rozwarstwiają nabiał, miód, rodzynki, cynamon, wiórki kokosowe itp.). Płatki zalewam mlekiem lub wodą, albo ewentualnie jogurtem, ale w przypadku jogurtu muszą dłużej postać, żeby dobrze nasiąkły bo inaczej będą zbyt suche (jak trociny).

(Haferflocken przez f a nie v. Literówka.)

Gość zrobię n aśniadanie
a rodzynki najpierw sparzysz ?

Gość zrobię n aśniadanie
i zalewasz je oczywiście gorącym mlekiem ? powiedz mi proszę jak mam je przygotować dla 11 msc niemowlaka będę bardzo wdzięczna :)

Zależy czy robię płatki "na zimno" czy "na gorąco". Jak zalewam je gorącym mlekiem lub gorącą wodą to nie sparzam, bo same miękną pod wpływem temperatury. A jak zalewam czymś w temp. pokojowej lub chłodnym to dobrze jest sparzyć, bo inaczej długo się czeka zanim najdą wilgocią i zmiękną.

Różnie. Przeważnie zalewam gorącym mlekiem lub wodą i czekam aż zmiękną, lub gotuję w rondlu na wolnym ogniu powoli mieszając - wtedy są szybciej gotowe niż kiedy same nasiąkają. Jak się robią zbyt gęste do dolewam mleka lub wody (lub zmieszam gaz). Inna alternatywa: zalewam je na talerzu wodą (najlepiej działa gorąca) i zostawiam na kilka godzin aż same najdą wilgocią i zmiękną. Ten sposób nie wymaga gotowania i tracenia czasu przy kuchni, ani brudzenia garnków. Dobry na gorące dni, bo jedzenie jest w temp. pokojowej. Jak zalewam jogurtem, to muszą długo dochodzić. Często leżą sobie w lodówce kilka do kilkunastu godzin, rozrobione z bananem, ananasem (takim świeżym z łupiny a nie z puszki) i miodem. Te są dobre jako przekąska lub lekkie śniadanie na upalne dni. Wszystkie techniki prowadzą do tego samego - miękkich płatków. :) Sama prędko załapiesz o co chodzi i będziesz je robiła na wyczucie.

zmniejszam

Najszybciej to do gorącego mleka dosypać płatków (albo zalać płatki gorącym mlekiem), gotować na wolnym ogniu do miękkości mieszając żeby nie przywarły i dolewając ewentualnie mleka jak za bardzo odparuje. Ten sposób jest najlepszy na zimę, bo masz szybko gorące jedzenie. Powodzenia. :)

Gość tommee tippeeeeeeeeee
a ja uzywam otrebow owsianych sa drobniej zmielone polecam firme Sante:)

Normalnie po 12 miesiącu przechodzi się na dorosłe jedzenie, ale że płatki owsiane są naturalne to można je dawać już niemowlętom. Trzeba tylko kupować dobre i sprawdzone płatki a nie najtańsze, jakiejś firmy krzak niewiadomego pochodzenia, żeby to nie były przypadkiem jakieś zmiotki i odpady produkcyjne.

Gość mama_juuulki
Tak, ja kupuje Sante, jakos od zawsze takie jadłam, wiec w tym przypadku równiez spróbowałam. Ale ja rozdrabiam je jeszcze bardziej w blenderze z jabłuszkiem, biszkoptem i bananem.

Gość gość
Ja kupuje tutaj upieczchleb.pl 1kg otreby owsiane 6zł i płatki pakowane po 3kg-17,40zł Otreby pszenne 1kg-3zł polecam szybka wysyłka

Gość elekotka
jeśli chodzi o płatki śniadaniowe to moje dzieci są bardzo wybredne jedyne które im smakuja to te mlekołaki z lubelli, sprawdziałam ich skład, nie jest źle więc spokojnie mogę je podawać dzieciakom, sama rzeczywicie staram się jak najczęściej jadac owsiankę bo jest jednym ze zdrowszych posiłków na rozpoczęcie dnia.

Gość gość
elekotka dziś Nie, nie jest źle... bo jest TRAGICZNIE. Mąka z cukrem (w tym najgorsze co może być: syrop glukozowy) i tłuszczem - czyli po prostu ciastka w innej formie. Kto normalny daje dzieciom zamiast śniadania słodycze??? :O

Gość gość
A może by tak... NOVA Centrum Edukacyjne? Szukasz ciekawego kierunku i potrzebujesz legitymacji? NOVA Centrum Edukacyjne da Ci to, czego potrzebujesz? Bezpłatne kierunki, własne pracownie specjalistyczne i nauczyciele z pasją? Tak, to u Nas Przyjdź z dowodem osobistym i zapisz się! Liczba miejsc ograniczona, dlatego zapraszamy, jak najszybciej! ul. Krakowska 17/9 Tarnów 143000350/796400893