Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiola85

nieprawidłowe nt:(

Polecane posty

Wczoraj podczas kontroli wyszło, że mam nieprawidłowe nt czyli przezierność karkową.Jestem w 13 tygodniu ciązy. Jak to lekarz powiedział na dwóch zdjęciach z usg jest źle a na dwóch pozostałych dobrze:(co o tym sądzić:((strasznie się boję:(

Gość Dziewietnasta
Ile wynosilo nt? i czy widoczne byly kosci nosowe?

Gość izabela1000
To trochę zastanawiające że jedne wyniki są dobre a drugie zle. Myślę że trzeba poczekać i powtórzyć badanie i sie nie stresować bo dziecko tego nie potrzebuje. Będziesz mieć powtórzone badanie?

o kościach nosowych lekarz nic mi nie mówił:(powiedział tylko, że nt wynosi 2,9 na jednym zdjęci a na drugim 2,5

Gość Dziewietnasta
A crl? norma jest do 2,5 zwykle. Ale znam przypadki ze bylo 4.7 i 6.2 a dzieci zdrowe :)

Gość izabela1000
trzymam kciuki żeby bylo dobrze.. Trzymaj się!

Gość i sie wyda
A co to jest nieprawidłowa przezierność karkowa?

Nieprawidłowe wartości tego parametru sugerują możliwość wystąpienia wad genetycznych u płodu

Gość izabela1000
dzieci typu z zespołem downa o to chodzi prawda?

Gość izabela1000
Wiola różnie w życiu bywa mam nadzieję że wszystko skończy się dobrze, swoją drogą pracuje z takimi dziećmi i są one na prawdę kochane.. wiem że każda mama chce aby jego dziecko było zdrowe ja również spodziewam się dziecka i chce jak najlepiej ale życie pisze różne scenariusze... myśle że pokochasz go taki jaki się urodzi bo to przecież Twoje maleństwo:) głowa do góry

Gość i sie wyda
wiola----życzę Ci, aby te wyniki były błędne❤️

Gość izabela1000
rzeczywiście może być to bład... mojej koleżance powiedziano że urodzi dziecko z downem a byla w 6 miesiacu a co sie okazało że zdrowy chłopczyk.. bedziesz robila jeszcze to badanie?

Gość Dziewietnasta
Ale te wyniki nic nie przesadzaja. :) Swego czasu podczytywalam to forum - tam kobietki mialy rozne sytuacje, jedna miala nawet nt 8.0, a z dzieckiem ok :) http://www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,237,912,0,przeziernosc-karkowa#.T8pU_7B1BLQ

Gość a może badania
z krwi? dobrze, że masz drugiego lekarza w pn, ja dodatkowo robiłam badanie z krwi. Nie jest tanie (u mnie 280 zł), do niego załącza się wyniki z usg i po tygodniu jest wynik, ale lekarz musi go zinterpretować, porozmawiaj z tym specjalistą na wizycie.

Może faktycznie...ale wiecie jak to jest:(zwłaszcza, że hormony szaleją.

Gość doloressssa
dziecko może być owinięte pępowiną i stąd może być taki wynik, nie każdy lekarz umie dobrze oceniać usg

Gość doloressssa
a badania z krwi czyli test pappa nie jest miarodajny, to tylko statystyka i ocenia ryzyko wystąpienia wad u płodu, ostateczną odpowiedź daje amniopunkcja, ale ta z kolei niesie ryzyko poronienia, bardzo małe ale jednak.

Gość mała mała mi
zrób amniopunkcję i będziesz miała pewność. W usg u mojego dziecka znaleziono co prawda inną nieprawidłowość ale zrobiłam amniopunkcje. Zabieg straszny tylko z opisu. Boli mniej niż pobranie krwi. Co prawda na wynik czekałam prawie miesiąc ale teraz już iem, że z moją dzidzią wszystko ok. I nie stresuję się całą ciąże co z moim dzieckiem.

zobaczymy co powie ten drugi lekarz.Czy, któraś z Was była kiedyś w Łodzi u prof. Szatlika??

bedziesz miec tam usg ,czy test krwi ,czy amniopunk?? 85 to Twoj rocznik ?? masz w rodzinie kogos z zd lub ojca dziecka ??

Ja zaszłam w ciążę jak miałam 38l ,lekarz oczywiście zaproponował mi badanie prenatalne...zapytał jednak ,czy jeśli okaże sie ,że dziecko bedzie chore ,to usunę ..odpowiedziałam ,że nie ...zrezygnowałam z tego badania ,pomyślałam co ma być ,to będzie. Synek urodził się zdrowy ,co prawda maleńki(miałam nie wydolne łożysko) Wiola musisz być dobrej myśli...będzie dobrze.